Technisch consultant: meer vrijheid, sneller bijleren

Technisch consultant Gert
“Deze formule blijft me bevallen.” (Technisch consultant Gert)
Outsourcing, detachering, consultancy … als technisch profiel heb je volop mogelijkheden om niet voor een vaste job te moeten kiezen. “Maar er zijn administratieve en technische verschillen tussen al die formules”, zegt Joeri Ovaere van wervings- en selectiebureau Nohau uit Lokeren. “En vooral technical consultancy zit in de lift. Dat biedt je ook de grootste vrijheid.”

Hooggeschoolde technische medewerkers (engineering, supply chain, …) kiezen massaal zélf voor flexibele arbeidsformules. In engineering steeg het aandeel project sourcing in 2018 met maar liefst 7,7 procent, voor interim management is dat zelfs 15,2 procent. Het aantal freelance consultants groeit sterk. Maar wat zijn nu juist de verschillen tussen de flexibele jobformules waaruit je als technisch profiel kan kiezen?

Je kan bijvoorbeeld kiezen voor detachering. “Dat wil zeggen dat een wervings- en selectiekantoor je op hun payroll neemt en jou dan inzet in een bedrijf dat tijdelijk jouw expertise nodig heeft”, licht Joeri Ovaere toe. “Het wervings- en selectiekantoor dat je uitstuurt staat in voor jouw professionele ontwikkeling en opleiding, want op termijn is het de bedoeling dat je je als gedetacheerd technisch expert verder specialiseert zodat je marktwaarde stijgt.”

Wat zijn de 3 grote voordelen van flexibele formules?

1. Eigen baas

Maar je kan ook als freelancer werken in een consultancyformule. “Een consultant is een freelancer. Je bent een zelfstandige die door een wervings- en selectiekantoor als commerciële partner ingezet wordt voor projecten of langdurige opdrachten. Een voorbeeld? Bij chocoladeproducent Barry Callebaut zetten we momenteel voor drie jaar een technisch consultant in. Dat zijn al behoorlijke looptijden.”

“Er bestaan ook puur projectmatige opdrachten waarvoor wij dan als gespecialiseerd technisch kantoor een ruimere oplossing bieden, bijvoorbeeld om een bepaald certificaat te behalen of een nulmeting te organiseren. Dat heet dan project sourcing. In tegenstelling tot detachering of consultancy gaat het dan niet om één technisch profiel, maar kan het een heel projectteam zijn.”

2. Altijd mee

Een groeiend aantal gespecialiseerde wervings- en selectiebureaus zet technisch consultants in op de Oost-Vlaamse jobmarkt omdat meer technische profielen daar zelf voor kiezen. “Zeker de laatste twee jaar is dat zo”, zegt Joeri.

“Digitalisering en netwerking zorgen dat experts veel sneller weten wat er speelt binnen bepaalde bedrijven. Plus: via consultancy leer je veel sneller veel meer bij dan wanneer je in diezelfde periode onder een vast contract zou werken voor één bedrijf. Elke opdracht is weer anders. Later kan je altijd nog definitieve keuzes maken. Die manier van flexwerken genereert op zijn beurt flexibiliteit van de werkgevers, dus zo gaat de bal aan het rollen. Natuurlijk speelt de krappe arbeidsmarkt daar wel een rol in.”

3. Nooit saai

Wat denken technisch consultants zelf over hun keuze om freelance te gaan? Gert is technical consultant bij een groot voedingsbedrijf. “Ik werk voor kleinere opdrachten samen met de vaste technische medewerkers, maar complexe projectopdrachten op vraag van productiemanagers komen bij mij terecht. Ik heb jarenlang ervaring opgebouwd in de sector, dus ik kan onafhankelijk technisch advies bieden. Deze formule blijft me bevallen en ik merk dat steeds meer collega’s er ook zo over denken.

Ook master in supply chain management Maarten ziet de voordelen van werken op consultancybasis. “Ik heb ervaring op de teller en daarom werk ik liever als zelfstandig freelancer, via mijn bvba. Bedrijven hebben meestal niet iemand met mijn profiel nodig voor langere periodes. Maar wil een bedrijf de supply chain naar een hoger niveau tillen, komen ze bij een projectspecialist als ik terecht. Als je een sterk wervings- en selectiebureau achter je hebt, zit je eigenlijk nooit zonder werk. Ook mijn vorige opdracht was snel gefikst. Ik combineer mijn job met lesgeven voor Artevelde Hogeschool in Gent waar ik een postgraduaat Lean procesverbetering doceer. Ik begeleid bedrijven die een cursus black belt volgen.”

“Combineren met kleine opdrachten blijft mogelijk als freelance consultant. Dat biedt me veel vrijheid. Ik werkte vroeger vast in dienst, maar omdat dat ook projectopdrachten waren, bevalt deze formule me veel beter. Ik heb veel voor ngo’s gewerkt: als ik opnieuw ergens een engagement wil opnemen, kan ik dat gewoon doen. Is er geen match met de opdrachtgever of is de locatie me te ver, dan weiger ik de opdracht. Dat ik deze zomer tussen twee projecten in zes weken op reis kon, is ook meegenomen. Ik denk dat meer en meer consultants zullen kiezen voor projectopdrachten met een stabiele back-up.”

(wdh) 

29 november 2018

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook