Dat blijkt uit onderzoek van hr-consultant Hudson. Zij ondervroegen 35.000 werknemers uit een honderdtal bedrijven in ons land actief in de sector van ICT, telecom, industriële apparatuur en hardware.
Er is dit jaar duidelijk een grotere bereidheid in deze sectoren om loonsverhoging toe te kennen. 76% van de werknemers heeft dit jaar een salarisverhoging ontvangen, ten opzichte van 59% vorig jaar. Gaven organisaties in totaal vorig jaar gemiddeld 0,5% verhoging, dan gaat het dit jaar om 0,9%.
“Met de index inbegrepen gaat het om een loonstijging van 2,5%”, vertelt An Van Campenhout, senior consultant talent management bij Hudson. “De coronacrisis heeft dus een positieve impact gehad.”
Wordt jouw loon geïndexeerd? Bereken het hier!
Ook andere loonvormen winnen aan belang in de sector. Eén op vijf biedt intussen een flexibel beloningsplan aan. En het variabel loon blijkt een belangrijk onderdeel van het salarispakket, met dit jaar een groei van 2,5%. Bijna 1 op 5 werknemers uit de sector ontvangt nu een onkostenvergoeding voor thuiswerk, het mediaanbedrag zit hier op 60 euro.
Tot slot wint het werken met auteursrechten, om zo een deel van het loon uit te betalen, aan populariteit door het fiscaal gunstige karakter. Eén op vijf van de bevraagde bedrijven maakt hier gebruik van, een stijging met 8% op een jaar tijd. De auteursrechten omvatten een substantieel deel van het totale pakket met een mediaanbedrag van 528 euro per maand.
Lees ook: 10 tips om een mooi salaris binnen te rijven
(William Visterin)
20 oktober 2021Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Vind jij dat je toe bent aan loonopslag? Twee loopbaancoaches geven tips voor jouw zoektocht naar een hoger loon.
Vier op de tien Belgische bedrijven gaven vorig jaar minder loonopslag en promoties dan voor de coronacrisis.
De grootste opslag komt bij verandering van werkgever of functie. Maar hoe weet je hoeveel ruimte er is om te onderhandelen zonder je kans te verknallen?
Niemand zegt neen tegen opslag, want we willen allemaal meer verdienen.
Werknemers werken harder wanneer ze een loonsverhoging krijgen die gepresenteerd wordt als een geschenk. Dat blijkt uit onderzoek van Harvard.
Er leven heel wat clichés over de jongste generatie op de werkvloer. Wij toetsen deze stereotypes graag af bij wie daar het beste zicht op heeft: Gen Z zelf.
In de extralegale voordelen waar de Belg op kan rekenen, zindert het corona-effect nog na. Terwijl de tussenkomst in kosten voor woon-werkverkeer afneemt.
Oefening baart kunst! En dat is bij een sollicitatiegesprek niet anders. We geven een overzicht van de vragen die je thuis zeker moet oefenen.
Steeds meer Belgen hebben een diploma hoger onderwijs. Dat blijkt uit recente cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel.