De basics van Kamal Kharmach
Wat kun jij – privé en professioneel – leren van docent en komiek Kamal Kharmach?
Voeg een rubriek ‘ervaring’ toe op je cv en zet daaronder alles wat je in de strijd kan gooien: je stages, eindwerk, een project, studentenjobs, vrijwilligerswerk, ... Schrijf er op zo'n manier over dat je ervaring relevant wordt voor de job.
Bijvoorbeeld:
Check ook: In 4 stappen naar een perfect CV
Dat je de website van het bedrijf bekijkt voor een sollicitatie is een evidentie. Maar velen stoppen daar. Je maakt het verschil door dieper te graven naar wat op dit moment de opportuniteiten en frustraties zijn van het bedrijf.
Bel eens met iemand die in het bedrijf of in dezelfde sector werkt, en ga na waar ze dagelijks mee bezig zijn of tegen aan lopen. Zoek uit voor welk probleem ze een miljoen zouden geven opdat het zou opgelost raken. Gebruik deze info om je cv op maat te maken.
Zoek ook uit wat voor type mensen bij het bedrijf werken. Een culturele klik is ook belangrijk. Als je geen zin hebt om dit allemaal uit te zoeken, dan solliciteer je waarschijnlijk niet voor de juiste job. Je moet goesting hebben, anders kan je nooit goesting uitstralen.
“Het is een overbekende tip, maar toch merken we dat veel jonge sollicitanten nog altijd standaardsollicitaties versturen”, vertelt Joke Bosch, jobcoach bij de VDAB. “Een werkgever ergert zich hier blauw aan omdat er alleen in staat wat de sollicitant belangrijk vindt, en niet wat hij als werkgever belangrijk vindt. Hij wil weten waarom zijn vacature je aanspreekt en of jij de geschikte kandidaat bent. Dat kan je hem alleen maar duidelijk maken als je je brief en cv afstemt op z’n vacature.”
Zoek voorbeelden die bewijzen dat je de eigenschappen en vaardigheden bezit die in de vacature gevraagd worden. Je kan die verwerken in je motivatiebrief of later tijdens het jobinterview gebruiken.
Bijvoorbeeld:
Wacht niet tot je een vacature ziet die jou bevalt. Solliciteer ook spontaan. “Werkgevers staan hier positief tegenover. Het toont je goesting en zin voor initiatief”, zegt Joke Bosch van de VDAB. “Bovendien onderscheidt het je van alle anderen die wachten tot er een vacature is en dan pas reageren. Spontaan solliciteren heeft wel enkel zin als je er goed over nadenkt. Je moet in je brief een duidelijke reden kunnen geven waarom je net bij dat bedrijf wil werken. Liefst zo persoonlijk mogelijk.”
Door enkel te mailen en virtueel te connecteren met interessante profielen zal je jobzoektocht niet zo heel veel makkelijker verlopen. Zoek bijvoorbeeld via LinkedIn hoe je geconnecteerd bent met het bedrijf waarvoor je wil werken, en probeer dan een band op te bouwen met iemand die daar werkt, idealiter doe je dat via de telefoon.
Je hebt meer kans op een job als je iemand kent in het bedrijf, zeker wanneer die je cv zelf bezorgt aan de hr-afdeling.
Er zijn trouwens veel vacatures die nergens gepubliceerd worden. Door te netwerken kan je deze sneller te weten komen dan je concullega’s.
Krijg je geen reactie op je brief of cv? Of hoor je niks meer na je gesprek of testen? Neem het heft in eigen handen en vraag feedback. Doe dit niet via mail, maar telefoneer. Anders zit de kans erin dat je weer geen reactie krijgt. Als sollicitant heb je recht op een verklaring. Ook als je de eerste ronde niet haalt. Die feedback is enorm leerrijk.
Positioneer je zo dat je de beste oplossing bent voor het probleem van het bedrijf. Want, het gaat niet om jou. Praat niet voortdurend over wat er zo geweldig is aan jezelf.
Wanneer zal je aangenomen worden? Als de rekruteerder ervan overtuigd is dat jij degene bent die hun probleem het best kan oplossen. En wat dat probleem is, dat moet je uitzoeken op voorhand (zie tip 2) of daar moet je zo snel mogelijk in het sollicitatiegesprek proberen achter komen, en dat doe je door de juiste vragen te stellen. Zo kan je je op de juiste manier profileren.
In de meeste sollicitatietips zeggen ze dat je eerst over jezelf moet praten, en op het einde vragen moet stellen. Nee! Ga direct in gesprek door vragen te stellen, ga zo snel mogelijk naar de kern van de zaak: welk probleem hebben ze, welke opportuniteiten en gevaren zijn er in het bedrijf en de sector, … Degene die de job krijgt, is niet altijd degene die er op papier het best uitziet. Nee, de job gaat naar degene die juist aanvoelt.
In je bedankmail achteraf kan je bijvoorbeeld een paar websites doorsturen over de uitdagingen waarmee ze kampen, en een korte samenvatting ervan. Of geef de contactgegevens door van iemand die hen misschien kan helpen. Als ze een nieuw logo nodig hebben, ontwerp er dan een en stuur dat op, of breng hen in contact met een goede designer. Start dus al te werken voor het bedrijf, zodat je een voet tussen de deur krijgt.
Begin ook niet te onderhandelen over je loon, bedrijfswagen etc. voor je hebt getoond wat je waard bent. Eenmaal ze je willen, zal het veel makkelijker zijn om te krijgen wat je wil.
Panikeer niet te snel. Veel jonge werkzoekenden hebben geen realistisch beeld van hoelang het duurt om een job te vinden. Ze zien het te rooskleurig in. Ze verwachten een job te vinden na 4 maanden solliciteren, maar in werkelijkheid duurt het gemiddeld 7,5 maanden.
EXTRA: Ontdek de meest complete sollicitatiekit
(mr) - Bron: blog.brazencareerist.com & VDAB
11 september 2020Wat kun jij – privé en professioneel – leren van docent en komiek Kamal Kharmach?
Pas afgestudeerd en op zoek naar een eerste werkervaring? Start je carrière met glans dankzij onze praktische tips voor young graduates...
Cecilia Coppye (24) startte enkele jaren geleden haar eigen genetica-experiment met kippen in haar achtertuin. Haar passie voor kippen en duurzaamheid leidde tot haar huidige job.
Jongeren zijn de toekomst, ook op de arbeidsmarkt. Toch komen hun verwachtingen niet altijd overeen met die van de werkgever. Wat zijn de (mis)matches?
Wim Adriaens (43 jaar) is sinds juli 2019 CEO van VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding). Hij geeft sollicitatietips.
Werk zoeken én vinden gebeurt tegenwoordig steeds vaker online. Daarom deze praktische e-gids!
Brussel is the place to be voor je loopbaanstart. Want maak je het hier waar, dan vind je later overal je draai, aldus deze Brusselse werkgevers...
Competenties omvatten gedrag, kennis en vaardigheden, kortom: je sterke eigenschappen. Werkgevers hechten daar soms meer waarde aan dan aan je opleiding ...
Ga jij binnenkort voor de eerste keer op sollicitatiegesprek? Maar zit je nog met heel wat vragen en twijfels? Geen zorgen!