Hoe meer LinkedIn connecties, hoe hoger jouw loon
LinkedIn, de sociaalnetwerksite voor professioneel gebruik, heeft zopas een onderzoek gedaan naar zijn gebruikers ...
Je werkgever heeft blijkbaar per vergissing te veel loon betaald en eist van jou het teveel betaalde terug. Wanneer iemand bij vergissing iets heeft ontvangen dat hem niet verschuldigd was, spreekt men van een onverschuldigde betaling.
De werkgever zal zich klassiek op deze rechtsfiguur beroepen om loon terug te vorderen. Hij zal moeten aantonen dat hij loon heeft betaald voor prestaties die je niet hebt geleverd. De rechtbanken gaan hier niet licht over, zeker wanneer gedurende een lange periode foutief loon werd betaald.
De rechtbank gaat er immers vanuit dat het de verplichting van de werkgever is om correct loon uit te betalen en dat het niet aan de werknemer toekomt om na te gaan of correct loon werd uitbetaald. Je werkgever kan dus niet volstaan met de bewering dat hij zich vergist heeft. Hij zal concreet moeten aantonen welke fout hij heeft gemaakt. Slaagt hij in dit bewijs, dan zal je in principe het teveel betaalde moeten terugbetalen.
Je werkgever kan echter niet zomaar het teveel betaalde inhouden op je volgende loonbetalingen. De Loonbeschermingswet laat slechts in een limitatief aantal gevallen looninhoudingen toe. Het gaat onder meer om de inhouding van sociale bijdragen, bedrijfsvoorheffing, voorschotten op loon, schadevergoeding en geldboetes die voorzien zijn in het arbeidsreglement.
De inhouding van teveel betaald loon kan enkel met je toestemming en bovendien slechts in beperkte mate. Zonder je toestemming zal de werkgever verplicht naar de rechtbank moeten om een vonnis in zijn voordeel te bekomen.
In principe zal de werkgever trouwens enkel het teveel betaalde nettoloon kunnen terugvorderen. De bedrijfsvoorheffing kan nog gemakkelijk worden geregulariseerd in de loop van het jaar. De teveel betaalde sociale bijdragen zullen dan van de RSZ zelf worden teruggevorderd.
Als er over het teveel betaalde weinig discussie mogelijk is, zou ik met je werkgever een gespreide terugbetaling overeenkomen.
Met dank aan Stijn Demeestere, advocaat bij Lydian. – Meer info: www.werk.belgie.be
16 april 2012LinkedIn, de sociaalnetwerksite voor professioneel gebruik, heeft zopas een onderzoek gedaan naar zijn gebruikers ...
Werknemers willen boter bij de vis, maar krijgen ze die ook? Vier op de tien vinden dat het toch iets meer mag zijn, zeker in verhouding tot hun prestaties.
Bepaal vooraf wat je minimaal wilt verdienen, maar laat dat niet meteen aan je toekomstige werkgever weten.
Bijna de helft van de bevraagde werknemers in de Jobat Salary Survey vindt dat hij te weinig verdient voor wat hij presteert.
In 2010 spendeerden bedrijven in België 1,62 procent van hun loonmassa aan opleiding. Dit is nog ver verwijderd van de 1,9 procent-norm.
Zijn de vette jaren voor technisch hooggeschoolden voorbij? De schaarste op de arbeidsmarkt heeft zich de afgelopen jaren voor gespecialiseerde ingenieurs vaak in torenhoge lonen vertaald. Nu de crisis aanbreekt, is het weinig waarschijnlijk dat ze zich met deze verdiensten nog concurrentieel op de markt kunnen begeven.
In de Belgische arbeidswetgeving bestaat geen mogelijkheid om een ontslag dat onrechtvaardig is, ongedaan te maken. Nooit ofte nimmer ...
Je kunt van carrière veranderen. Maar wat Thomas Luyckx doet, is bijzonder. Hij was vertaler en werd... software engineer.
"Mijn luie collega krijgt een salarisstijging en ik niet, dat is toch niet logisch!" Waarschijnlijk heb je nog gelijk ook.