Mag je met loopbaanonderbreking toch een flexi-job uitoefenen?
Ja, de combinatie van een tijdskrediet of thematisch verlof en de uitvoering van een flexi-job is mogelijk, maar slechts onder bepaalde voorwaarden!
Er bestaat een verschil tussen het uitbetalen van het loon voor een bediende of een arbeider. In artikel 9 van de loonbeschermingswet (1965) lezen we het volgende: bedienden worden om de maand uitbetaald, arbeiders tweemaal per maand met een tussenpoze van maximum zestien kalenderdagen.
Concreet: het loon moet betaald vóór de vierde werkdag na de periode waarvoor het loon betaald wordt. Afwijkingen kunnen, maar dan moeten ze vastgelegd zijn in een CAO of het arbeidsreglement. Sowieso stelt het arbeidsreglement dat het loon nooit later dan de zevende werkdag na de periode waarop het loon betrekking heeft betaald mag worden.
Maar wat als dat zo niet is en je loon nu eens de zevende, dan weer de vijftiende of de zeventiende betaald wordt? Kan je juridische stappen ondernemen en interest eisen op het loon dat te laat betaald is? Dat kan, maar meestal gebeurt dat niet en is de sop de kool niet waard: de schade is meestal te klein om een procedure op te starten. Betreft het een eenmalige vergissing, dan kan je dat door de vingers zien. Is het een tijdelijke situatie? Dan kan je met je collega’s een minnelijk akkoord sluiten waarin betalingsmodaliteiten, een compensatieregeling en garanties worden uitgewerkt.
Maar als je werkgever koppig volhoudt en je loon systematisch te laat betaalt of laks omgaat met afspraken, dan kan je wel stappen ondernemen. Je kan bijvoorbeeld de sociale inspectie inschakelen (dat kan anoniem), waarop de bevoegde inspecteurs een onderzoek zullen starten. Botsen ze op onregelmatigheden dan mogen (en zullen ze) een boete uitschrijven. Bij grove nalatigheid kan je je werkgever zelfs voor de rechter dagen, maar dan moet je wel een stevig dossier samen stellen, en stevig in je schoenen staan. In de praktijk gebeurt dat niet zo vaak. Een rechtszaak is bovendien niet in drie tellen afgehandeld.
Het loont wel de moeite om te achterhalen waarom je werkgever te laat betaalt. Het kan zijn dat het bedrijf in slechte papieren zit of dat een faillissement nakend is. Dreigen er donkere wolken? Dan is uitkijken naar een andere job het ultieme redmiddel.
(pm)
2 augustus 2019Ja, de combinatie van een tijdskrediet of thematisch verlof en de uitvoering van een flexi-job is mogelijk, maar slechts onder bepaalde voorwaarden!
Je loonfiche begrijpen is cruciaal. Maar wat staat er nog allemaal op je loonfiche?
Lijkt het je wel wat om elke maand 1000 euro te krijgen? Er klinken steeds meer stemmen om iedereen een basisinkomen te geven, maar dat lijkt toch wat moeilijk…
Ben je benieuwd of je loon voldoende is? Dit is de ideale checklist om te achterhalen of het tijd is om aan de onderhandeltafel te gaan zitten.
Kan een werkgever eenzijdig wijziging doorvoeren aan de arbeidsvoorwaarden van de werknemer? Françoise Leus, Legal advisor bij Partena, gaf ons hierop antwoord.
Job te pakken? Da’s dan goed nieuws voor je bankrekening. Maar doen al die cijfers op je loonbrief je duizelen? Geen zorgen, wij hebben ‘m ontcijferd!
Vertel ons welke job jij doet, ons Jobat Salariskompas vertelt je hoeveel je zou moeten verdienen. En op welke extralegale voordelen je recht hebt!
Op welke manier zijn werknemers door de wet beschermd als ze besluiten te staken? En welke rechten en plichten hebben de werkgevers?
Wat op kantoor geldt, blijkt zeker ook voor thuiswerkers het geval: wees op tijd. “Te laat komen, plaatst je eigen ego boven dat van anderen.”