Gezondheid
Vorige

1 van 714

Volgende
Volgend artikel:

Te warm of te koud? Temperatuur op kantoor twistpunt onder collega’s

Te koud op kantoor: wat kan je doen?

Koud op kantoor
"Het is koud op kantoor. Een officiële klacht indienen, durf ik niet. Wat kan ik doen?"

Op de werkplaats gelden wettelijk vastgelegde minimumtemperaturen (zie tabel). Hoe koud het mag worden in de lokalen van de onderneming hangt af van de aard van het werk dat door de werknemers geleverd wordt. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen zeer licht werk en licht werk, halfzwaar werk en zwaar werk. Doorgaans beschouwt men zittend werk als een vorm van (zeer) licht werk, daar waar manueel werk zoals spitten, tilwerk, hout zagen, … onder (half)zwaar werk gecatalogeerd wordt.

Soort werk Voorbeeld Werkbelasting Minimale luchttemperatuur
Zeer licht werk Secretariaatswerk < 117 watt 18°C
Licht werk Handenarbeid aan een tafel 117 tot 234 watt 16°C
Halfzwaar werk Staande arbeid 235 tot 360 watt 14°C
Zwaar werk Grondwerken 361 tot 468 watt 12°C
Zeer zwaar werk Beklimmen van ladders en trappen > 468 watt 10°C

De werkbelasting wordt berekend in watt van de per seconde te produceren energie, nodig om het werk uit te voeren. De werkbelasting in de tabel is de fysieke belasting voor een continu werk van 8 uur.

CHECK: Temperatuur is belangrijkste discussiepunt op kantoor

Maatregelen

Als de temperatuur van de werklokalen onder deze minima gaat, is de werkgever verplicht bepaalde maatregelen te nemen. Zo zal hij bijvoorbeeld de werknemers van de gepaste beschermingskledij moeten voorzien. Bovendien kan de arbeidsgeneesheer beslissen dat de werknemers in een behoorlijk verwarmd lokaal moeten kunnen rusten, indien hij dit noodzakelijk acht voor hun gezondheid.

De werkgever bespreekt de (preventieve) maatregelen die hij moet nemen, indien de minimumtemperaturen niet worden behaald, met de preventieadviseur en het comité voor preventie en bescherming op het werk. Bij afwezigheid daarvan, met de vakbondsafvaardiging.

Te warm of koud op kantoor? 12 nuttige tips

Actie ondernemen

Als het te koud wordt op kantoor, vraag je dus best aan je werkgever om hier iets aan te doen. Misschien kan het probleem simpel opgelost worden door de verwarmingsinstallatie enkele graden hoger te draaien of door een paar elektrische radiatoren te voorzien.

Weigert je werkgever om actie te ondernemen, dan kan je als werknemer zelf contact opnemen met de preventieadviseur, de arbeidsgeneesheer, het comité voor preventie en bescherming op het werk of de vakbondsafvaardiging. Zij kunnen meer druk leggen dan een werknemer alleen. Tot slot is het ook altijd mogelijk om een klacht in te dienen bij de dienst Toezicht op het Welzijn op het werk van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.

Extra: Vrouwelijke productiviteit baat bij warmer kantoor
in samenwerking met Securex 16 juli 2021
Anderen bekeken ook