Te druk? 14 tips om het hoofd koel te houden!

Drukte en de stress die drukte met zich meebrengt, heeft vaak invloed op ons humeur. Overdreven drukte kan zelfs leiden tot slapeloosheid, stemmingswisselingen of een hoofd dat maar blijft malen. Gelukkig kan je daar iets aan doen.
#

“Druk, druk, druk … Wie heeft het niet druk tegenwoordig? Drukte en de stress die drukte met zich meebrengt, heeft vaak invloed op ons humeur”, merkt Mirelle van den Anker, die kantoormedewerkers helpt om zonder klachten en met meer plezier te werken.

“Je bent dan prikkelbaar en kan minder verdragen. Je zenuwen staan gespannen om alles wat je denkt en doet in goede banen te leiden, ze maken als het ware overuren. Daarom is het zo belangrijk om juist als het druk is, tijd te nemen om te ontspannen."

Stressspiraal

“Gewoon loslaten en het laten gaan, geeft zo'n enorme opluchting en verlost je van een grote last die je vaak ongemerkt op je schouders legt. Op dit moment is het ook erg druk in mijn eigen leven”, vertelt Mirelle van den Anker. “Mijn man heeft onlangs een restaurant geopend, en ik ben net bevallen. Het kan nog zo stormen, in mijn kern is het rustig, daar is de stilte. Ik voel de druk wel, maar ik heb er geen last van. Ik adem in, adem uit, zet een stap en ontspan. Het heeft heel lang geduurd voordat ik dit punt, die innerlijke rust heb kunnen vinden, maar nu ik het gevonden heb, laat ik het niet meer los.”(lacht) 

Ook stress- en burn-outexpert Nell van de Ligt krijgt dikwijls mensen over de vloer die kampen met slapeloosheid, stemmingswisselingen, vermoeidheid of een hoofd dat maar blijft malen door overdreven drukte. “Als je het te druk hebt, krijg je steeds minder ruimte waardoor je openheid voor anderen, je flexibiliteit en creativiteit afnemen. Langzaam kom je in een stressspiraal terecht, die je steeds meer naar beneden trekt. Belangrijk is uit de onmacht te komen, zodat je energie positief kan inzetten en niet verloren gaat aan het negatieve. Zo voorkom je meer stress en een burn-out.”

Mirelle van den Anker en Nell van de Ligt zetten enkele tips op een rij hoe je overdreven drukte het hoofd kan bieden.

1. Ga de confrontatie met jezelf aan 

Kijk in de spiegel en ga de confrontatie met jezelf aan als je hollend door het leven loopt. Het is belangrijk om te erkennen dat je te veel stress hebt en dat er iets moet gebeuren. Erkennen van wat er gaande is, is de eerste stap naar verandering. Het is niet altijd makkelijk om dat toe te geven, schaamte of faalangst kunnen verhinderen iets aan de situatie te doen.

2. Neem je tijd 

De situatie aanpakken betekent dat je op kort termijn tijd en energie moet vrijmaken. Het kost tijd om je te beraden, onderzoek te doen en te kijken hoe je de situatie wil aanpakken en veranderen. En extra investering dus bovenop je drukke leven.

3. Kom los van de waan van de dag 

Laat je niet gek maken door de mensen en de wereld om je heen. Leer je leven in eigen handen te nemen in plaats van dat je je laat leven door de waan van de dag. Stap uit vaste patronen en automatismen die je gedrag aansturen. Zo kan je bewuste keuzes maken en vergroten de mogelijkheden. Leer hoe je je leven en werk kan beïnvloeden, sturen en tegelijk toch jezelf kan zijn.

Durf de beslissing te nemen om voor jezelf te kiezen. Zeg ja tegen een gezonder en kwalitatief leven, en kom in actie.

4. Stel reële eisen aan jezelf 

Maak geen grootse plannen als je ervoor de tijd niet hebt. Maak een (tijds)planning van wat je wil doen thuis en op het werk. Zorg dat je niet in een negatieve spiraal naar beneden wordt getrokken en jarenlang moet herstellen van langdurige stressschade.

5. Delegeer taken 

Durf hulp te vragen en hou je met hoofdzaken bezig. Anders verzuip je in details.

6. Doe tijdig inkopen 

Wacht niet tot het laatste moment. Vermijd drukte en zoek de mensenmassa niet op.

7. Durf nee te zeggen 

Geef je grenzen aan. Als het niet meer in je planning past, heb je er geen tijd voor.

8. Pauzeer op tijd 

Blijf pauzes houden, zorg voor rustmomenten en beweeg tussendoor regelmatig. Maak regelmatig tijd vrij voor jezelf, zodat je lichaam en geest tijd heeft om te herstellen.

9. Zoek de dieper liggende oorzaak 

Ligt het aan je persoonlijk, of heeft het te maken met de organisatie op het werk?

Als het persoonlijk is - dus als je moeilijk prioriteiten of grenzen kan stellen - zoek dan een coach die je daarbij kan helpen. Overleg eventueel met je leidinggevende of je ondersteuning en coaching kan krijgen op professioneel vlak.

Ligt het aan de organisatie – zijn de taken en rollen bijvoorbeeld onduidelijk of is er te veel werk - overleg dan met je leidinggevende wat er precies van je verwacht wordt. Waar jouw verantwoordelijkheid begint en eindigt.

10. Woede en ongeduld zijn uitingen van onmacht 

Het kost je veel energie en lost niets op. Beter is je onmacht en je wens naar verbetering te bespreken met je leidinggevende en samen naar een oplossing te zoeken.

11. Adem diep in en uit tussen je werkzaamheden door 

Zo zorg je ervoor dat je goed in het hier en nu blijft. Je adem is de sleutel naar het rustpunt in jezelf. Door je een paar minuten met je ogen dicht op je adem te concentreren, zal je merken dat het rustiger wordt in je hoofd. Als je dit regelmatig herhaalt, zal je steeds sneller die rust in jezelf kunnen terugvinden.

12. Niet te veel nadenken 

Verspil geen energie door alles te willen rationaliseren of analyseren. Voel wat je voelt en accepteer dat. Pak de situatie aan, en zorg ervoor dat het rustig wordt in je hoofd, dan zal je merken dat de storm makkelijker zal passeren.

13. Zeg niet: "ik heb het druk druk druk" 

Als je het druk hebt, waak er dan voor dat je niet bezig bent met druk doen. Zeg dus niet continu tegen jezelf of anderen dat je het zo druk hebt, maar ga gewoon aan de slag met het eerste punt op je actielijst. Door de punten een voor een af te werken, gaat de storm vanzelf liggen.

14. Doe een ding en doe dat goed 

Zodat je zo weinig mogelijk tijd kwijt bent met corrigeren. Multitasken kost echt meer energie. Multitasken zorgt er bovendien voor dat je alle kanten opschiet en je met allerlei dingen tegelijk mee laat voeren. Zo verspil je veel energie.

(mr) 

20 maart 2017
Anderen bekeken ook