Talent als wapen voor de toekomst

“De meest kritische leiderschapsvaardigheid in de toekomst is het aanpassingsvermogen en de bereidheid tot het ontwikkelen van meer zelfkennis.” (Peter Tuybens, Director Acerta Consult)
Prachtig nieuws. Het Planbureau voorspelt dat de Belgische economie tussen 2015 en 2020 meer dan 200.000 nieuwe arbeidsplaatsen zal scheppen. De werkloosheidsgraad zou daarmee dalen tot het laagste niveau sinds 1991.
Peter Tuybens
“De meest kritische leiderschapsvaardigheid in de toekomst is het aanpassingsvermogen en de bereidheid tot het ontwikkelen van meer zelfkennis.” (Peter Tuybens, Director Acerta Consult)

Beloftevol, maar meteen ook een uitdaging om u tegen te zeggen voor elke werkgever: er zal de komende jaar namelijk nog meer moeten ingezet worden op talent. Maar hoe trek je het juiste talent aan, en hoe creëer je het beste groeiklimaat voor je talent? Peter Tuybens, director Acerta Consult, geeft tekst en antwoord …

Tuybens: “Een week geleden was ik te gast op de jaarlijkse conferentie van ATD (Association for Talent Development) in Orlando, die wereldwijd bekend staat als dé centrale ontmoetingsplaats voor experts op gebied van talentmanagement. Met meer dan 10.000 deelnemers uit meer dan 80 verschillende landen is de gerenommeerde ATD conferentie een must voor iedereen die nieuwe inspiratie wil over leer- en development trends van morgen. Ik verliet de conferentie met een hoofdvol ideeen.”

Investeer in gepast leiderschap

Op basis van onderzoek werd herhaaldelijk bevestigd dat hulpvaardige, dienende leiders die zichzelf durven openstellen voor hulp het meest succesvol zijn om de talenten van hun werknemers maximaal te benutten. Concreet wordt leiderschap best los gezien van functie. “Bij de start van een loopbaan is het ook een slimme zet om voor een talent-analyse te kiezen, zodat leiders op een makkelijke manier kunnen zien op welke talenten ze juist kunnen inspelen”, aldus Tuybens.

“Leiderschap wordt ook ondersteund door het continu geven en vragen van feedback, bite-size waardoor talent met mondjesmaat gevoed wordt om optimaal te groeien. Maar de meest kritische leiderschapsvaardigheid in de toekomst is het aanpassingsvermogen en de bereidheid tot het ontwikkelen van meer zelfkennis.”

Leren? Laat het gebeuren!

Let it happen, don’t make it happen. Hogere transparantie en grotere beschikbaarheid (bovendien mobiel) van kennis maken het groeiproces van een medewerker steeds flexibeler en ... complexer.

“Om het toekomstige talent het beste te ontwikkelen zal permanente feedback, aangevuld met vooraf geplande quality time tussen collega’s en verantwoordelijken zonder enige twijfel de sleutel zijn. Ik pleit ervoor om die dialoog verder naar buiten te brengen in een externe dialoog, waarbij iedereen gerust zijn twijfels kan en mag delen”, vertelt Tuybens.

Refire, do not retire!

Ken Blanchard (76), die samen met Hersey aan de basis ligt van situationeel leidinggeven, scandeerde dit voor paar duizend professionals in de zaal. En dat maakte indruk. Blanchard wil hiermee oudere werknemers inspireren om met gusto en energie hun carrière verder te zetten, en op die manier het beste uit hun job én leven te halen.

Innovatie is niet de speeltuin van de designafdeling

Door de commoditisering van producten en oplossingen zal er een zogenaamde ‘disruptive change’ komen. De toegevoegde waarde van het menselijk kapitaal zal meer en meer het hart van de onderneming worden. Het vinden van menselijk kapitaal, het ontwikkelen en houden is een verwarmende uitdaging. Creatieve dagdagelijkse vernieuwing zal, meer nog dan vandaag, de munteenheid van die toegevoegde waarde worden.

“Deze tips kunnen er mee voor zorgen dat talent in de toekomst nog beter gecultiveerd én benut wordt, waardoor ook de employability van werknemers kan stijgen. Een duurzaam inzetbaar model dus, waarbij zowel werkgever als werknemer wint”, besluit Tuybens.

(pt) - Met dank aan Acerta Consult

12 juni 2015
Anderen bekeken ook