Moet ik gaan werken na een skiongeval?
Je komt bont en blauw terug van je skivakantie, inclusief gebroken been. Moet je dan gaan werken?
Dat taalproblemen rampzalige gevolgen kunnen hebben op de werkvloer is al langer bekend. Zo laadde een Italiaanse mijnwerker in augustus 1956 tegen de instructies een wagentje in een mijnlift in het Waalse Marcinelle. Het wagentje raakte klem en veroorzaakte uiteindelijk de mijnramp waarbij 262 doden vielen. Onder de mijnwerkers werd een mix van Italiaans, Frans en Vlaams gesproken, wat waarschijnlijk leidde tot de ramp.
Aan de TU Delft is onderzoeker Paul Lindhout gepromoveerd op de rol van taalproblemen op het ontstaan van werkongevallen. Bij het voorkomen van zware ongevallen op de werkvloer blijkt er onvoldoende rekening gehouden te worden met de factor taal. Zo is ongeveer 50 procent van de veiligheidsdocumenten in Nederlandse hoog-risicobedrijven onvoldoende leesbaar, stelt hij vast.
Paul Lindhout: “Uit mijn onderzoek blijkt duidelijk dat de huidige veiligheidsbeheerssystemen onvoldoende rekening houden met de risico’s verbonden aan taalproblemen. Die risico’s worden veroorzaakt door laaggeletterdheid en meertaligheid op de werkvloer. Hoewel 76 procent van de onderzochte bedrijven de gevaren onderkent, doet 65 procent op geen enkele manier aan systematische beheersing van het risico.”
Volgens Lindhout is de geringe aandacht voor taalproblemen voor een deel historisch verklaarbaar. “In eerste instantie is er bij bedrijven, terecht, veel aandacht geweest voor technische veiligheidsmaatregelen. Daarna kwamen management, voorschriften en procedures in beeld en nu pas zitten we in een fase waarin we meer focussen op de factoren gedrag en cultuur, waar taal een onderdeel van is.”
11 december 2012Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Je komt bont en blauw terug van je skivakantie, inclusief gebroken been. Moet je dan gaan werken?
Je factureert te weinig aan een klant of door jouw onoplettendheid raakt een collega gewond. Moet jij dan opdraaien voor de schade?
De keuze van de taal die wordt gebruikt in de arbeidsrelaties tussen werkgevers en hun personeel, is in België niet vrij. Wanneer welke taal?
In heel Europa blijken Franse medewerkers elkaar het meest te pesten op het werk. Maar liefst 1 op de 5 geeft aan te worden getreiterd door naaste collega’s.
We hebben allemaal onze slechte gewoontes. Ze zijn vaak meer volhardend dan we zelf willen toegeven. Toch is er van af geraken geen onmogelijke taak...
In steeds meer bedrijven heb je als medewerker de kans om in te stappen in een cafetariaplan. Wat zijn de voordelen van zo'n plan?
Uit onderzoek blijkt dat kantoormedewerkers die in een hybride model werken aanzienlijk kunnen besparen. Tot duizenden euro’s!
Een job die nauw aansluit bij je passies en talenten. Griet en Feline vonden zo’n job bij de Vlaamse overheid.
Welke extralegale voordelen zitten in de lift … en zitten er ook gekke tussen? We zoeken het uit.