9 must do's voor tijdens het weekend
Weet jij soms ook niet meer waar je hoofd staat tijdens de werkweek? Bereid dan in het weekend je werkweek al voor!
Een standaard doordeweekse 9 tot 5 werkweek levert in totaal amper meer op. We raken namelijk sneller afgeleid. Zo verliezen we tijd met verschillende kleine activiteiten: rookpauzes, uitgelopen lunchpauzes, surfen op niet-werkgerelateerde sites, koffie- en toiletpauzes, en wel een uur per week aan het kijken naar de klok en aftellen. Niet het meest optimale gebruik van onze tijd met andere woorden.
Uiteindelijk zouden we maar 3 dagen in de week echt productief zijn, waarvan dinsdag de productiefste, omdat we dan pas de ‘oh nee de werkweek is weer begonnen’-drempel hebben overwonnen. We vliegen er dinsdag dus het stevigst in. De minst productieve dag is vrijdag. Geen verrassing.
Waarom zijn we vaak niet productief? De 4 vaakst voorkomende redenen zijn:
Er lopen reeds experimenten met de 4-daagse werkweek in Frankrijk, Zweden en zelfs België. Waar het ingevoerd werd, wordt het experiment lovend onthaald.
De Mexicaanse miljardair Carlos Slim noemde de 3-daagse werkweek zelfs het arbeidsmodel van de toekomst. Al pleit hij voor minder lange werkweken, maar wel voor meer arbeidsjaren.
Rutger Bregman, auteur van het boek ‘Gratis Geld voor iedereen. En nog vijf grote ideeën die de wereld kunnen veranderen’, neemt het dan weer op voor de 15-urige werkweek., in het zog van econoom John Maynard Keynes. De topauteur Tim Ferriss schreef zelfs een pleidooi voor de 4-uren werkweek. Dan lijkt een week van 3 dagen plots niet meer zo radicaal.
Ondertussen experimenteert Zweden met een werkdag van 6 uur met behoud van loon. De eerste resultaten tonen aan dat de productiviteit en het algemene welzijn erop vooruitgaan, het experiment levert ook extra jobs op, maar het brengt eveneens extra kosten met zich mee om dat extra personeel aan te werven. Maar dat hield Finland niet tegen om net zoals hun buurland aan de lengte van hun werkdagen te schroeven. Personeel met een burn-out brengt ook een extra kost mee, extra mensen aannemen om meer werkprivébalans te kunnen creëren, is dan eerder een investering. Win-kost-win.
Al bij al hebben deze kortere werkweken (en dagen) een positief effect op de inzet en de productiviteit, de werkprivébalans en de gezondheid van de werknemers. Iets dat bedrijven uiteindelijk ten goede komt.
(sjv) - Bron: Washington Post / Man Man
12 februari 2018Weet jij soms ook niet meer waar je hoofd staat tijdens de werkweek? Bereid dan in het weekend je werkweek al voor!
In plaats van af te tellen tot het weekend begint, doe je er goed aan om die laatste uurtjes optimaal te gebruiken. Ga een fantastische werkweek tegemoet!
“We evolueren naar een kortere werktijd: in Nederland kunnen beginnende werknemers nu al opteren voor een vierdagenwerkweek” (Andrew Simms, Brits econoom)
Is de driedaagse werkweek het arbeidsmodel van de toekomst? Enkele voor- en tegenstanders aan het woord.
Maandag, het begin van de werkweek. De meest gemaakte fout is om je meteen op je werk te storten en er hard in te vliegen. Enkele tips hoe het wél moet!
Twee arbeidsmarktdeskundigen geven hun mening over de 15-uren werkweek. Overschat en onrealistisch, of de oplossing voor de kwalen van deze tijd?
“Als je geen tijd hebt om dit te lezen... lees het dan 2 keer.” Zo begon Jeremiah Dillon, manager bij Google, zijn e-mail over timemanagement.
Niet in elke Vlaamse provincie verdien je evenveel. In West-Vlaanderen ziet het loonpakket er als volgt uit...
Hoe ver kun je gaan bij het solliciteren in een tijd waarin een casual outfit steeds meer de norm lijkt?