Go for happy
Vorige

1 van 735

Volgende
Volgend artikel:

Hoe ambassadeurs het verschil maken

Mede mogelijk gemaakt door: Vlaamse overheid

Sustainability wordt reality bij Vlaamse overheid

Vlaamse-overheid-Sidney-Alexander
“In mijn job leer ik elke dag bij”, vertelt Sidney Verhulst, links op de foto naast Alexander Lemmens.
Overheidsopdrachten verduurzamen: het is een nobele doelstelling waar de Vlaamse overheid steeds meer op inzet. En meteen ook dé drijfveer voor het engagement van Alexander Lemmens van Het Facilitair Bedrijf en Sidney Verhulst van het Departement Omgeving. “Via onze job kunnen wij maatschappelijke impact creëren.”

Wie is wie?

Sidney Verhulst Alexander Lemmens
Adviseur duurzame overheidsopdrachten Jurist overheidsopdrachten
Werkt sinds 2022 voor de Vlaamse overheid Werkt sinds 2011 voor de Vlaamse overheid

Wat houdt jullie functie bij de Vlaamse overheid in?

Sidney Verhulst:Als adviseur duurzame overheidsopdrachten ondersteun ik de aankopers van de Vlaamse overheid bij het verduurzamen van hun aankoopbeleid. Bij mij kunnen ze terecht voor advies om hun aankopen op een circulaire en klimaatvriendelijke manier te organiseren. Tegelijkertijd deel ik zo veel mogelijk expertise rond duurzaamheid met onze aankopers. Zo geven we het duurzaamheidsverhaal steeds meer vorm binnen onze werking.”

Alexander Lemmens: “Ik geef juridische ondersteuning aan de aankoopcentrale van de Vlaamse overheid en ontwikkel ook beleid rond overheidsopdrachten. De voorbije jaren is duurzaamheid inderdaad een steeds grotere prioriteit voor ons geworden. Als jurist zet ik dan ook steeds meer in op het thema.”

Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test!

Kunnen jullie concrete voorbeelden geven van het duurzaam aankoopbeleid van de Vlaamse overheid?

Alexander: “Een mooi voorbeeld is ons raamcontract met een firma in Vilvoorde die heel bedreven is in hergebruik van materiaal. Zij herstellen ons meubilair. Soms geven ze er een nieuwe look of zelfs een nieuwe bestemming aan. Daarvoor gebruiken ze de materialen die ze uit ons meubilair of andere gebouwen recupereren. Vandaag is onze ingesteldheid dat we verouderde of defecte zaken niet meteen weggooien. We bekijken eerst of ze nog opgeknapt kunnen worden.”

Sidney: “Voor onze bedrijfsrestaurants doen we ook heel wat aankopen. Ook daar leeft het duurzaamheidsverhaal. We hebben een aantal raamovereenkomsten met leveranciers van bioproducten, fruitmanden en ingrediënten uit eerlijke handel (fair trade). Onze chef-koks engageren zich trouwens voor de Green Deal Eiwitshift op ons bord. Daarvoor volgen ze onder meer workshops met BE Vegan. Ze leren er lekkere vegan maaltijden te bereiden.”

Alexander: “Natuurlijk zetten we ook in op EV’s (Elektrische Voertuigen) en andere emissievrije voertuigen. De Europese Unie legt ons op om vanaf 1 januari 2026 minstens 38,5 procent emissievrije voertuigen te verwerven."

"Als Vlaamse overheid willen we nog een stapje verder gaan. Tegen 2025 kopen we alleen nog volledig elektrische personenwagens aan. Bestelwagens volgen twee jaar later. We stappen ook mee in een project om risico’s op mensenrechtenschendingen bij de productie van voertuigen te voorkomen. Moderne voertuigen zitten immers vol met elektronica en batterijen die gemaakt worden in landen die het niet zo nauw nemen met de mensenrechten.”

Lees ook: Vergroening van bedrijfswagens zet zich fors door

Wat trekt jullie aan in jullie job?

Sidney: “Dankzij m’n job kan ik bijdragen aan een samenleving waarin we bewuster en duurzamer omspringen met de dingen. Voor mij was dat de voornaamste reden waarom ik enkele maanden geleden voor de functie van adviseur duurzame overheidsopdrachten solliciteerde. Door het goede voorbeeld te geven, kunnen wij duurzaam gedrag bij de burgers stimuleren.”

Alexander: “Vergeet niet dat overheden over een grote koopkracht beschikken. Denk naast de Vlaamse overheid ook maar aan de gemeenten, de provincies, intergemeentelijke samenwerkingsverbanden, de zorg- en onderwijssector enzovoort. In totaal vertegenwoordigt de koopkracht van alle overheden binnen de Europese Unie ongeveer 14 procent van het bruto nationaal product."

"Wij kunnen dus echt zaken in beweging zetten en duurzame bedrijven een extra boost geven. Het is weliswaar een proces dat tijd vraagt. In het begin voelt het als een trein die traag op gang komt. Maar we boeken vooruitgang en komen steeds meer op kruissnelheid. Vandaag vind je in bijna elke overheidsopdracht van onze aankoopcentrale duurzaamheidsvereisten.”

Checklist: hoeveel hou jij van je job?

Wat geeft jullie de meeste voldoening?

Alexander: “Als jurist binnen een aankoopcentrale kom ik in contact met veel verschillende sectoren. Dat maakt dat ik me in veel facetten van het recht (verzekeringsrecht, arbeidsrecht, wetgeving rond afval, mensenrechten, Europese wetgeving rond voertuigemissies enzovoort) kan verdiepen. Door die afwisseling en onze focus op duurzaamheid is m’n job nooit saai. Ik leer voortdurend bij. En niet onbelangrijk: de duurzaamheidsambities van de Vlaamse overheid zijn echt. Het is allesbehalve window dressing. We gaan ervoor.”

Sidney: “Ik sluit me daarbij aan. Ook in mijn job leer ik elke dag bij. De diversiteit in het thema duurzaamheid is groot. Bovendien kan ik vanuit m’n rol maatschappelijke impact creëren. In plaats van over duurzaamheid te praten, maken wij onze ambitie waar in de praktijk, onder meer door bij onze aankopers een spontane duurzame reflex te creëren.”

In welke mate zet de Vlaamse overheid in op een duurzame loopbaan van haar werknemers?

Sidney: “Enkele weken geleden nam ik deel aan een talententraject. Het was een workshop die we als team volgden om niet alleen inzichten over onze eigen talenten, maar ook over die van onze collega’s te krijgen. Ik vond het een positieve ervaring.”

Alexander: “Als jurist is het belangrijk dat je bijblijft. Vooral omdat er zo veel verandert op wetgevend vlak. Gelukkig krijgen we binnen de Vlaamse overheid de kans en de tijd om
ons bij te scholen.

Welk misverstand over ‘werken bij de overheid’ zou je willen rechtzetten?

Sidney: “Er wordt nogal snel van uitgegaan dat mensen bij de overheid strikt van 9 tot 5 werken. Ik zie een heel andere mentaliteit. Mijn collega’s zijn bijzonder gedreven om het duurzaamheidsverhaal uit te dragen. Ze gaan daarvoor verder dan wat hun jobomschrijving dicteert. Ook in hun vrije tijd engageren ze zich voor een duurzamere manier van leven.”

Alexander: “Er is ook het stereotiepe denkbeeld dat een overheid geen voorloper zou kunnen zijn. Kijk naar de realiteit en je ziet dat dit niet klopt. Onze refurbishmentcontracten voor meubilair zijn daar een voorbeeld van. Ook op het vlak van duurzame gebouwen scoort de Vlaamse overheid goed. Zulke informatie wordt nog niet voldoende in de verf gezet. Ik ben ervan overtuigd dat op termijn zal blijken dat het engagement van de Vlaamse overheid voor duurzaamheid niet alleen oprecht is, maar ook steeds meer concrete resultaten oplevert.”

(Nathalie Dirix) - Bron: Go for happy Magazine

23 juni 2022
Anderen bekeken ook