Thuiswerken op een productieve én gezonde manier
We werken steeds vaker van thuis. Maar wat zijn de regels? Hoe ben je minstens even productief als op je werk? En wat met ergonomie én je gezondheid?
We halen de favoriete tips uit ‘Survivalgids voor de thuiswerker’, een pocketboek van Lieneke Van Waalwijk Van Doorn met honderd thuiswerktips. Die bundelen we in deze vijf succesfactoren.
Focus betekent concentratie en keuzes maken, stelt Lieneke Van Waalwijk Van Doorn. En voor je jezelf weer onderdompelt in een nieuwe dag met alle beslommeringen, is het goed om stil te staan bij je intentie: wat wil je vandaag bereiken? “Visualiseer ook je gewenste uitkomst, door in te beelden hoe je wil dat die meeting of presentatie zal verlopen.”
Starten doe je best offline. “Tijdens je werkdag gebeurt alles online, van chat en e-mail tot meetings. Gun jezelf dan een start van de dag zodat je kan focussen op wat jij belangrijk vindt. Begin je dag dus offline en blokkeer dat ook in je agenda.”
Je werkdag zelf start best met die belangrijke en complexe taak die op je ligt te wachten. “Kortom: eet de kikker eerst. Niet lekker, maar wel met een positieve impact op je prestaties.” Mix ook kerntaken met minder dringende taken, want aan het ene beleef je mogelijk meer werkplezier dan aan het andere.
Ken ook je flow: op welk moment van de dag werk jij het best? En vergeet niet de dag af te sluiten via een korte evaluatie of de to do’s van de dag erna. “Een fris begin van de dag, begint eigenlijk aan het eind van de vorige.”
Thuis kom je aan het koffieapparaat geen collega tegen voor een praatje. Je zult dus zelf contact moeten maken “Vraag daarom regelmatig een collega op de virtuele koffie, liefst ook collega’s van buiten je kernteam”, raadt ze aan.
Wees tijdens presentaties ook actief in het geven van feedback, spreek je waardering uit en vier je successen ook virtueel. En wat in de echte kantoorwereld telt, geldt ook online: wees open over je ambities en wensen.
Lees ook: 7 tips om als thuiswerker niet te vervreemden
Om productief te zijn en te blijven, is ontspanning cruciaal tijdens en na je werkdag. “Liefst beeldschermvrij dan. Want Netflix is niet de meest effectieve manier om je te ontspannen”, klinkt het. Om je balans actief te herstellen, verwijst de auteur naar filosoof Friedrich Nietzsche en zijn drie waarachtige vormen van zijn: spelen, bewegen en creëren. Spelen is bijvoorbeeld een spelletje met je kind of een bordspel, bewegen is lopen of fietsen en creëren gaat van koken tot knutselen.
Een andere tip is om de reistijd, die je anders nodig hebt naar je werk en terug, ook inplant onder de vorm van een wandeling of fietstocht, bijvoorbeeld aan het eind van je dag. Of zet je pauze op je to do-lijst.
Als je thuis aan het werk bent, kun je ook wel eens aan jezelf twijfelen: doe ik het wel goed en ben ik zichtbaar genoeg? “Geef daarom de bevestiging die je nodig hebt, noem het gerust een high five of self five. Of maak een lijstje met de zaken die je hebt gerealiseerd en waar je trots op bent.”
Ook mildheid is aan de orde. Want ook in thuiswerk ben je best niet te streng voor jezelf. “Als je een keer niet zo lekker in je vel zit, stel je dan de vraag: wat heb ik nodig om hier weer uit te komen? Alleen al het stellen van die vraag heeft veel effect.”
Lees ook: Thuiswerken op een productieve én gezonde manier (e-gids)
(William Visterin) - Survivalgids voor de thuiswerker, met 100 thuiswerktips - Lieneke van Waalwijk Van Doorn, Uitgever: Leessst, ISBN: 9789491863516, 168 pagina's
13 januari 2021We werken steeds vaker van thuis. Maar wat zijn de regels? Hoe ben je minstens even productief als op je werk? En wat met ergonomie én je gezondheid?
Hoe regel je als manager de afspraken rond thuiswerk in je team? We staken ons licht op bij Jeroen De Ruysscher van waterzuiveraar Aquafin.
Aandacht voor de wettelijke aspecten van telewerk is er al. “Maar wie thuiswerk structureel invoert, moet ook aan het welzijn van medewerkers denken.”
Werkt vandaag door de coronapandemie de grote meerderheid van de werknemers thuis, dan is de vraag hoe dat binnen pakweg vijf jaar zal zijn.
Naast een correct loon kunnen secundaire arbeidsvoorwaarden je ook heel wat arbeidsvreugde opleveren. Kun je hierover onderhandelen en hoe pak je het aan?
Thuiswerk kan een zegen zijn. Maar niet iedereen heeft dat geluk. Misschien kan een robot in de toekomst wel soelaas bieden?
Telewerken thuis vanuit je eigen, vertrouwde bubbel maar toch op geregelde tijdstippen op kantoor afspreken met collega’s: the best of both worlds?
Cedric geniet ook na ruim twee decennia nog volop van zijn functie als teammanager in de logistieke site van Colruyt Group in Ollignies.
De coronacrisis heeft het thuiswerken een stevige boost gegeven. Ruim één op drie van de werknemers werkte in 2022 regelmatig of soms thuis.