Sociale media
Vorige

1 van 178

Volgende
Volgend artikel:

Mag mijn baas me verbieden om buiten de werkuren op Facebook te zitten?

Surfpauzes inlassen op kantoor: een goed idee?

Surfen op het werk leidt ons af, en kost jaarlijks zo’n 7.560 euro per werknemer. Waarom dan geen surfpauzes inlassen, naar analogie met rook- en lunchpauzes?
#

Het jaarlijks verlies aan productiviteit door digitale werkonderbrekingen is volgens een rapport van Harmon.ie, een provider van e-mailsoftware, zo’n 7.560 euro per werknemer.

Maar weerstaan aan de verleiding om te surfen op internet wanneer de technische mogelijkheid voorhanden is, knaagt nog sterker aan de kwaliteit van de gepresteerde arbeid. Zo blijkt uit een studie van de Harvard Business School bij 61 mensen.

Aandacht verslapt

Het advies van de Harvard-onderzoekers is dan ook: verbied surfen op kantoor helemaal, of creëer anders naar analogie met lunch- en rookpauzes vaste tijdstippen waarop medewerkers het internet mogen gebruiken voor persoonlijke doeleinden. Ze suggereren dat die surfpauzes bijvoorbeeld een paar minuten per uur zouden moeten kunnen. Volgens de onderzoekers lost een onderneming daarmee een productiviteitsprobleem op.

Maar zijn surfpauzes wel zo’n goed idee? Sara De Gieter, professor arbeids- en organisatiepsychologie aan de VUB: “Mensen kunnen hun aandacht slechts bepaalde tijd vasthouden. Met even te surfen op het net als de aandacht verslapt, is dan ook niets mis. Dat is minder erg dan te surfen op een moment dat werknemers wél productief zijn, bijvoorbeeld tijdens een opgelegde surfpauze.”

Weerstaan aan verleiding

De Harvard-studie toont aan dat weerstaan aan een verleiding de prestaties doet dalen. “Dat kan kloppen, maar dan zou je evengoed kunnen zeggen: als je die verleiding kan oplossen (in dit geval: internettoegang voor privégebruik toestaan), dan kan je de rest van de dag productief verder werken. Wanneer je de internettoegang blokkeert of alleen toelaat in een pauze – zoals de studie suggereert - is de onmiddellijke verleiding misschien weg, maar als werknemers onthouden dat ze straks nog even op internet willen om iets op te zoeken, ben je slechter af”, aldus Sara De Gieter.

Bovendien is het heel moeilijk om zulke surfpauzes praktisch te organiseren. “Wanneer is het het beste moment voor zo’n pauze? Dat verschilt van werknemer tot werknemer. Doe je het in de namiddag dan onthouden sommige werknemers misschien een hele dag wat ze willen opzoeken. En krijgen werknemers zonder eigen pc op het werk ook een surfpauze?”

Rookpauze is ook hinderlijk

Bovendien ga je die surfpauzes ook moeten controleren. “Wie ze overschrijdt, moet een sanctie krijgen. Anders hebben zulke regels geen zin. Voor veel jobs is er ook internettoegang nodig. Om nog maar te zwijgen van het e-mailverkeer: hoe ga je daar het privégebruik blokkeren? Een surfpauze is een beetje zoals een rookpauze. Roken is slecht voor de gezondheid en jaagt de afwezigheden omhoog. Een rookpauze is een ongelijke behandeling voor wie niet rookt, en stoort sommige werknemers.”

Veel beter is het volgens professor De Gieter om als bedrijf naar je werknemers duidelijk te communiceren over het internetbeleid. “Beslist een firma bijvoorbeeld om de internettoegang te blokkeren, of het toe te laten zolang de werkprestaties er niet onder lijden, communiceer dit dan duidelijk, met de argumenten erbij. Dan zullen werknemers zich bewuster worden van hun eigen surfgedrag. In de praktijk worden veel werknemers bovendien toch op hun output beoordeeld. Ongetwijfeld zullen bazen het wel merken aan de prestaties als iemand te veel surft voor privédoeleinden. En dan kan hij op de vingers getikt worden.”

(mr)         

6 juli 2011
Anderen bekeken ook