De 6 gekste ontslagen van 2010
Een ontslag is meestal niet om mee te lachen. Alhoewel. We moesten ons het voorbije jaar 2010 een paar keer serieus inhouden. Een overzicht …
Je bent eigenlijk virtueel afwezig als je op je werk rond surft voor privédoeleinden, computerspelletjes speelt of tv kijkt. Je baas mag die verspilde tijd op kantoor aftrekken van je loon.
Het Arbeidshof van Luik besliste eind vorig jaar dat een werkgever het loon mocht terugvorderen voor de uren dat een van zijn werknemers op het werk had zitten tv-kijken en computerspelletjes had zitten spelen. Door virtueel afwezig te zijn, had de werknemer zijn deel van de arbeidsovereenkomst niet nageleefd. In dat arrest van 22 oktober 2010 herinnerde het Arbeidshof van Luik aan de wet die bepaalt dat de betaling van een loon de tegenprestatie moet zijn voor daadwerkelijk verrichte arbeid.
De man – een bewakingsagent op een luchthaven – werd ook op staande voet ontslagen. In plaats van voor de veiligheid in te staan, had hij op het scherm van het bewakingssysteem computerspelletjes zitten spelen en naar tv-programma’s gekeken. Een ontslag op staande voet betekent geen recht op werkloosheidsuitkeringen. Het Arbeidshof van Luik oordeelde dat dit ontslag gegrond was.
Dat dit een heet hangijzer is, is duidelijk. In 2010 hebben 40 procent van de Belgische bedrijven de toegang tot Facebook geblokkeerd. Om veiligheidsoverwegingen, maar ook omwille van problemen met de rendabiliteit van de werknemers. Als het personeel te vaak surft naar sites die niets te maken hebben met hun werk, kost dit het bedrijf handenvol geld.
Dit arrest van het Arbeidshof van Luik is dus nogmaals een nieuw element die de privacywetgeving verder uitholt. De privacywet is streng: je werkgever mag bijvoorbeeld enkel je internetgebruik tijdens de werkuren controleren als bepaalde voorwaarden zijn vervuld. Alleen dan mag je baas je straffen, ook al kan hij bewijzen dat je massa’s tijd zit te verdoen op Facebook. Een van de voorwaarden is dat werknemers vooraf moeten weten dat ze gecontroleerd worden.
Maar door verschillende arresten van rechtbanken zijn deze voorwaarden niet meer zo absoluut als vroeger. Er is dus het Arbeidshof van Luik dat de wet inriep die bepaalt dat de betaling van een loon de tegenprestatie moet zijn voor daadwerkelijk verrichte arbeid. Andere rechtbanken hebben bewijsmateriaal dat door de werkgever werd bekomen en in strijd was met de privacywetgeving aanvaard. In 2008 sprak het Hof van Cassatie zich in een arbeidszaak voor de eerste keer gunstig uit over het gebruik van een onrechtmatig verkregen bewijs. Andere rechtbanken zijn intussen gevolgd.
Uitkijken dus met dat surfen op Facebook …
(mr)  
7 april 2011Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Een ontslag is meestal niet om mee te lachen. Alhoewel. We moesten ons het voorbije jaar 2010 een paar keer serieus inhouden. Een overzicht …
Op Facebook heb ik verteld dat mijn baas ‘een vervelende vent’ is. Ik werd hiervoor ontslagen, terecht?
Niet die verdomde deadline op je werk baart je zorgen, wel of er iets gebeurd zou zijn op Facebook. Wel, dankzij deze 5 toepassingen blijf je ongezien bij!
Sociale netwerken zijn een nieuw medium, mensen kunnen de grenzen hiervan nog niet goed inschatten. Net daarom is een social media policy nuttig.
Bedrijven kunnen beslissen om hun werknemers geen toegang te geven tot Facebook. Maar je baas heeft ook iets te zeggen over wat je in je vrije tijd op sociale media doet...
Op 17 oktober 2024 organiseren Jobat en Références hun Job Fair Brussels. Tientallen werkgevers zullen er aanwezig zijn met een stand, goed voor honderden jobs.
Een kwart van de bedienden uit de privésector in ons land krijgt dit jaar een bonus. Hoe groot is jouw bonusbedrag dit jaar?
Elke dag ijvert de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid voor een warme maatschappij waarin solidariteit, diversiteit en inclusie vooropstaan. Als werkgever draagt de organisatie dezelfde waarden uit.
Het klinkt stom, maar ik erger me aan de muziekkeuze van mijn collega’s...