Een jeugdige look? Zo blijf je professioneel geloofwaardig
Wat als je er zo jong uitziet dat je op je werk niet meer serieus genomen wordt? Hoe los je dat op?
Je lichaamshouding is bepalend voor de manier waarop je overkomt. Wil je vooral autoriteit uitstralen? Sta dan rechtop met je schouders naar achter. Hef je hoofd omhoog, en steek je kin iets vooruit.
Liever openheid uitstralen? Richt dan je lichaam naar je gesprekspartner toe. Steek je kin niet vooruit, maar hou je hoofd een beetje schuin. Knik bovendien als je gesprekspartner iets vertelt. In een sollicitatiegesprek neem je best deze houding aan.
Oogcontact houden met je gesprekspartner is ontzettend belangrijk. Het geeft de persoon namelijk het gevoel dat je bij de les bent en aandacht schenkt voor wat hij te vertellen heeft.
Toch kan je er ook heel makkelijk de mist mee ingaan. Iemand constant recht aan blijven kijken kan je gesprekspartner een onprettig gevoel geven. Het is dus goed om iemand gedoseerd aan te kijken. Richt je ogen tijdens het gesprek af en toe naar iets anders. Ideaal is om de ander ongeveer 60% van de gesprekstijd aan te kijken.
Moeite met iemand recht in de ogen te kijken? Focus dan bijvoorbeeld op het puntje van de neus. Dat is iets minder direct en wordt vaak als prettig ervaren. André van Duin deed dit bijvoorbeeld jarenlang tijdens zijn beroemde sketches met Frans van Dusschoten. Het hielp hem om niet zelf in de lach te schieten.
CHECK: Zakelijk flirten in 7 stappen
De handen zeggen veel meer dan je denkt. Met een zachte, slappe handdruk kom je bijvoorbeeld over als een weinig daadkrachtig iemand met een zwak karakter. Net zo belangrijk als een stevige handdruk is dat je de ander tijdens het handen schudden in de ogen kijkt. Wie naar de grond staart, oogt al snel nerveus en zelfs onbetrouwbaar.
Ook nog handig om te weten: schud de hand van anderen niet te lang of al te uitbundig. Een van de slechtste handdrukken is zo vaak schudden dat de hele arm van de ander mee zwiert. Zo kom je overdreven enthousiast en zelfs hopeloos over.
Gebruik je handen tijdens een gesprek om af en toe een gebaar te maken en dingen aan te wijzen. Maar let op: alleen voor gebaren die je verhaal ondersteunen. Met haarlokken spelen, aan de kleding friemelen of op je nagels bijten komt afleidend en nerveus over.
Hou tijdens een vergadering je handen zoveel mogelijk stil. Mocht je de neiging hebben om overal aan te friemelen, ga dan desnoods op je handen zitten.
Extra: Handen schudden en kussen op de werkvloer terug van weggeweest
Het stemgebruik is een lichaamsaspect waar je misschien niet meteen bij stil staat. En toch heeft het een invloed op hoe iemand overkomt. Je stemvolume vergroten, is een manier om macht en autoriteit uit te stralen. In discussies is het ook gebruikelijk dat mensen hun stem verheffen en misschien zelfs gaan schreeuwen. Dat raden we je echter niet aan. In zo’n situatie kan je juist imponeren door rustig te praten op een gedempte toon. Zo dwing je niet alleen respect af, maar krijg je ook de aandacht.
Van de manier waarop iemand zijn of haar benen neerzet, kan je veel afleiden. Wordt er heftig met de benen of voeten heen en weer gewiebeld? Dat duidt op zenuwen en spanning. Wees voorzichtig met het over elkaar kruisen van de benen, want dan ben je sneller geneigd om met de voeten te gaan wiebelen. Het is beter om alleen je enkels te kruisen en niet je hele been. De voeten naast elkaar op de grond zetten, maakt een zelfverzekerde indruk.
Wat je in elk geval nooit moet doen, is het ene been op de knie van de andere laten rusten. Dat wordt opgevat als arrogant.
Je gezicht spreekt boekdelen. Is dat iets wat ze wel eens over je zeggen? Hierin schuilt dan zowel een gevaar als een kans. Gevaar omdat je emoties direct op je gezicht staan af te lezen. Tijdens een gesprek met een klant is het niet echt de bedoeling dat je gezicht telkens verraadt hoe je ergens over denkt.
Het is dus aan te raden om je gezichtsuitdrukking enigszins onder controle te houden. Niet te snel en te vaak fronsen, want dat geeft de indruk dat je het niet eens bent met wat er gezegd wordt. Een glimlach kost niets. Dit is tevens de makkelijkste manier om anderen een prettig gevoel te geven. Als je luistert, is een open en ontspannen gezicht zonder gefronste wenkbrauwen de beste optie. Continu glimlachen komt namelijk onnatuurlijk over.
Let ook op je gezichtsuitdrukking wanneer je geconcentreerd bent of nadenkt. Veel mensen hebben dan de neiging om boos of chagrijnig te kijken zonder dat ze zich hiervan bewust zijn. Ontspan je gezichtspieren. Er is niets mis met verschillende gezichtsuitdrukkingen voor de spiegel te oefenen, en jezelf te leren neutraal en ontspannen te kijken.
Ontdek: 10 ultieme tips voor de perfecte eerste indruk
Bungelen ze maar een beetje langs je lijf, of heb je ze over elkaar gekruist voor de borst? Ook met je armen kan je veel zeggen. De armen gekruist voor de borst geeft een defensieve of ongeïnteresseerde indruk.
Wilde, wijdse gebaren zijn ook niet verstandig. Het kan overkomen als over-enthousiasme, onvolwassenheid of juist onzekerheid. De beste optie is om de armen naast je lichaam te houden. Daarmee maak je een zelfverzekerde en ontspannen indruk. Stop je handen nooit in de broekzakken, dat wijst op desinteresse.
Een bijzonder effectieve lichaamshouding is het spiegelen: je gesprekspartner in zijn gedrag en uitdrukkingen volgen. Mensen die qua gedachte op één lijn zitten en op elkaar afgestemd zijn, nemen in veel gevallen automatisch elkaars houding over.
Je kan de techniek van het spiegelen echter ook bewust toepassen. Imiteer de houding en bewegingen van je gesprekspartner, wel op een manier dat die het niet merkt. Die persoon zal zich meer bij jou op zijn gemak voelen, en dat leidt automatisch tot een betere afstemming. Doe het uiteraard niet al te overdreven, want daarmee bereik je een averechts effect. Dan voelt de ander zich nageaapt en denkt die dat hij niet serieus genomen wordt.
Lees ook: Let op bij het lezen van lichaamstaal
(mr) – Bronnen: www.mt.nl en “Lichaamstaal liegt nooit” van Edine Russel.
5 juli 2024Wat als je er zo jong uitziet dat je op je werk niet meer serieus genomen wordt? Hoe los je dat op?
Wie dacht dat enkel harde cijfers en resultaten zakenpartners over de streep halen, think again. Flirten blijkt immers een essentieel onderdeel van zakendoen.
Twijfel je over je professionele imago? Hier zijn enkele basispunten en -waarden om op te letten:
Ken jij jezelf door en door? Het is belangrijk om een goed inzicht te krijgen in je persoonlijkheid om een gepast carrièrepad uit te stippelen.
Een eerste indruk kun je maar één keer maken, daarom zorg je er best voor dat jouw eerste indruk meteen een positief gevoel nalaat. Deze 10 tips helpen je hierbij.
Werkzoekenden met kennis van zaken en ervaring zijn gegeerde profielen. Maar steeds meer bedrijven zoeken vooral werknemers die ook emotioneel intelligent zijn.
Een overeenkomst bezegelen met een handdruk, dat voelde de laatste maanden nogal gekunsteld. Gaan we na de zomer weer handen schudden en kussen op de werkvloer?
Soms zegt één blik meer dan duizend woorden. Toch ben je maar beter genuanceerd wanneer je de lichaamstaal van je gesprekspartner probeert te lezen.
Familie, vrienden of jezelf: iedereen zal zich afvragen hoe dat jobinterview ging. Moeilijk te zeggen vaak, al zijn er signalen die je het beste doen vermoeden.