Waarop moet je letten bij het lezen van een vacature?
Een jobaanbieding kan er op het eerste zicht geweldig interessant uitzien. Toch neem je best de tijd om de vacature een tweede keer grondig te herlezen…
Intern solliciteren lijkt een eitje. Ze kennen je talenten immers toch al. En je werkervaring, dat zien ze dag na dag met eigen ogen. Het enige waar je een beetje moeite voor moet doen, is het gesprek zelf. De rest zullen wel formaliteiten zijn. Niets is minder waar. Net omdat je er al werkt, zijn de recruiters extra kritisch. Neem het dus niet te licht op. Integendeel. Ga er extra hard voor!
Solliciteer je bij een collega of manager die je al kent van je huidige functie? Vergeet je eventuele banden. Blijf professioneel. En benader de vacature alsof je voor een externe job gaat.
Leg al je talenten bloot in je motivatiebrief. Een sterk cv is ook een must. Laat duidelijk blijken waarom jij geschikt bent voor die job. Om tegen externe sollicitanten op te boksen, moet je écht indruk maken en sterk in je schoenen staan.
Extra: Voorbeeld van een goede motivatiebrief
Ben je echt klaar voor de volgende stap in je carrière? Laat dat dan vallen binnen de HR-muren. Wie weet vinden ze jou wel meteen de geschikte kandidaat en ben je zo de vacature voor. Als interne sollicitant kan je je beter voorbereiden dan externe concurrenten. Informeer naar de werkomgeving en werking van de afdeling. Je leidinggevende kan ook helpen met een aanbeveling.
Zo netwerk jij jezelf een nieuwe job: 5 tips
Jouw procedure verschilt niet veel van die van een externe sollicitant. Denk ook na over de vragen die je kan verwachten. Voldoe je niet aan de functie-eisen van de vacature? Denk dan twee keer na voor je solliciteert.
Als je nog niet lang bij een bedrijf werkt, kan een snelle interne sollicitatie overkomen alsof je ongeduldig bent. Of ongelukkig in je huidige job. Je kan in dat geval beter wat extra ervaring opdoen op je huidige plek.
E-GIDS: Bereid je voor op het sollicitatiegesprek
Houd het hoofd koel als je de job niet krijgt. Teleurstelling is menselijk. Maar een ‘nee’ is geen ‘nooit’. Blijf gemotiveerd en blijf je werk goed doen. Misschien maak je wel kans bij de volgende interne vacature.
Krijg je geen feedback? Vraag er gewoon naar. Zo toon je interesse en maak je duidelijk dat je je verbeterpunten wilt aanpakken. Haal de gekozen kandidaat zeker niet door het slijk bij collega’s. Geef jezelf een professionele houding en richt je blik weer naar de toekomst.
Wat als… je niets meer hoort na je jobinterview?
(sv/em) - Bron: Intemediair
30 november 2022Een jobaanbieding kan er op het eerste zicht geweldig interessant uitzien. Toch neem je best de tijd om de vacature een tweede keer grondig te herlezen…
Geen sollicitatie met cv. Geen motivatiebrief, maar wel motivatie. Dat is open hiring, en met de huidige war for talent is het een opkomende trend.
Op een dag vind je de vacature van je leven. Maar wanneer je de jobaanbieding in detail bekijkt, blijkt dat je niet het juiste profiel hebt. Wat dan?
Stel: je wilt heel graag die ene job, maar je beschikt niet over de ervaring die wordt gevraagd in de jobadvertentie. Er zijn goede redenen om er toch voor te gaan.
Niet iedereen is een geboren copywriter en ook bij het schrijven van een originele sollicitatiebrief moet je soms alles uit de kast halen...
Wat is de grootste strikvraag die je kan krijgen bij het solliciteren? Een flinke strikvraag lijkt ons deze klassieker: waarom wil je bij ons komen werken?
Solliciteren kan je leren, maar een paar gouden tips zijn altijd welkom natuurlijk. Welke vaardigheden zet je best op je cv? En hoe zet je ze mooi in de kijker?
Speelt je verlegenheid jou ook parten tijdens het sollicitatieproces? Met deze tips zet je jezelf én je verlegenheid op een positieve manier in de kijker!
Eerlijk duurt het langst, zeker tijdens een sollicitatiegesprek. Toch kan de vraag waarom je wil weggaan op je huidige job jou voor een dilemma plaatsen...