Je succes bepaal je (grotendeels) zelf
Niet alleen intelligentie is een belangrijke factor tot succes. Hoe succesvol je bent, hangt vooral af je motivatie en doorzettingsvermogen.
Succes kan een van de gevaarlijkste dingen zijn die je carrière kan overkomen. De redenen?
Succes creëert uiteraard verschillende mogelijkheden. Maar meer mogelijkheden betekent ook meer opties en afleidingen. Wie een eigen succesvolle zaak leidt en de ene klant na de andere verwerft, heeft na verloop van tijd een betere infrastructuur nodig en zal hulp moeten inschakelen. Of een persoon die een grote promotie krijgt, wordt nu ook verantwoordelijk voor het managen van werknemers, waarvan de prestaties rechtstreeks weerspiegeld worden op de eigen prestaties. Streven naar succes valt alleen maar aan te moedigen, maar dan moet deze wel gekoppeld worden aan een zekere focus.
Focus is namelijk de sleutel tot aanhoudend succes. Het risico om afgeleid te worden, groeit naarmate de verschillende keuzes die men moet maken. Hou je bijgevolg vast aan een duidelijke visie en missie voor je carrière. Je niet laten afleiden maakt dat je op je succesvol carrièrepad kan blijven wandelen.
Succes gaat vaak gepaard met overmoed en dat leidt helaas regelmatig tot tunnelvisies. Je hebt belangrijke deals gesloten, grote risico's genomen en een paar geslaagde overwinningen gekend. Maar dat betekent nog niet dat je enkele dagen later al volledig klaar bent om nog grotere, meer uitdagende projecten aan te gaan. Soms is het verstandig om een stap terug te zetten en ervoor te zorgen dat je je huidige projecten optimaal kan verwezenlijken en voldoende kan ondersteunen.
Een goed voorbeeld van valse positieven zijn vroegere successen die leiden tot inaccurate informatie. Wie niet oplet, gaat al snel bepaalde (destijds succesvolle) processen herhalen, die op een later moment juist tot slechtere resultaten leiden.
Valse positieven komen vaak voor in het begin van een carrière of bij de opstart van een bedrijf, gewoonweg omdat er niet genoeg data uit het verleden beschikbaar is die bepaalde beslissingen ondersteunen. Belangrijk is dus om steeds innovatief te zijn en niet voortdurend te teren op oude successen. Wat werkte in het verleden, werkt niet altijd in het heden.
Tot slot kunnen grote successen een bepaalde verlamming veroorzaken. De ene dag sta je in de coulissen te werken, de volgende dag moet je jezelf presenteren voor de raad van bestuur en krijg je aandacht die je helemaal niet had verwacht. Niet iedereen kan hier even goed mee om. Soms denk je dat je succes wel aankan, maar als het zover is weet je eigenlijk niet wat je ermee moet doen. Het maakt je zelfs angstig en je bevriest. Een hogere druk op je schouders kan soms nefast zijn voor je loopbaan.
(nm) – Bron: Blog.brazencareerist.com
4 januari 2013Niet alleen intelligentie is een belangrijke factor tot succes. Hoe succesvol je bent, hangt vooral af je motivatie en doorzettingsvermogen.
"Een beetje flirten kan geen kwaad" wordt er wel eens gezegd. Maar geldt dit eigenlijk ook voor professionele relaties op de werkvloer? Zeker weten ...
In 'The Essentials of Job Negotiations' geven de auteurs een aantal tips over zaken die mensen beter niet zeggen of doen tijdens een onderhandeling.
Welke minder positieve karaktertrekken zijn tòch ook een garantie voor succes op het werk?
Uit onderzoek blijkt dat discipline en wilskracht een groter effect hebben op succes dan intellectueel vermogen.
Knappe werknemers verdienen 3 à 4 procent meer dan niet zo knappe medewerkers. "Mooie mensen hebben het makkelijker in het leven", een stelling die klopt?
In alle (eerste) contacten is je visuele boodschap enorm belangrijk. Carrièrecoach Heidi Deblaere geeft tips voor een succesvolle presentatie van jezelf!
Iedereen heeft graag gelukkige en succesvolle kinderen. Maar hoe harder je iets forceert, hoe minder snel die droom werkelijkheid zal worden.
Mario en Els runnen sinds kort een gezinshuis. Daarin bieden ze 24/7 professionele ondersteuning en zorg aan een zevenjarig meisje en binnenkort nog twee andere kinderen. “We schenken deze kinderen een plaats in ons huis én in ons hart.”