Kledij
Vorige

1 van 83

Volgende
Volgend artikel:

Wees bewust van de kleur die je draagt

Subculturen niet welkom op de werkvloer

Emmanuelle Mussche (30),
adjunct van de directie bij Stad Gent.
Vaak herken je ze op het eerste gezicht niet, maar ook op kantoor tref je skaters, metalheads en andere subcultuuradepten aan. De meesten houden hun passie dan ook verborgen.
Emmanuelle Mussche, goth
Emmanuelle Mussche (30),
adjunct van de directie bij Stad Gent.

Subcultuur stond lange tijd synomiem met jongerencultuur. “Toch hangen ook volwassenen subculturen aan”, zegt Lotte De Bruyne van de vzw Ladda, die onderzoek doet naar subculturen. “De volwassenen vallen minder sterk op, omdat ze de uiterlijke kenmerken niet zo belangrijk vinden. Dat maakt het dagelijkse leven - ook het werk - makkelijker.”

Intussen zijn elementen uit subculturen vaak mainstream geworden. “Er kan, ook qua kledij, veel meer dan vroeger. Toch passen de meeste aanhangers van een subcultuur zich aan op het werk. Velen met een doorsnee job houden hun subcultuur tot de privésfeer. Zeker in de klassieke bedrijfswereld. Al laten collega’s hun vooroordelen snel varen eens ze die goth of hiphopper beter leren kennen.”

Goth is slimste van de klas

De lijst van vooroordelen tegen gabbers, emo’s en aanverwanten blijft niettemin lang. Waardoor fans van een subcultuur zich op het werk doorgaans niet meteen outen. “Er zijn culturen die meer last hebben van vooroordelen dan andere, vooral de eerder duistere zoals emo of deathmetal. Denk maar aan de zaak rond Kim De Gelder (die een aanslag pleegde op kinderdagverblijf Fabeltjesland, red.). Sommigen zagen een verband met de gothic-cultuur, terwijl goths typisch heel vreedzame mensen zijn. De ene goth de andere niet is.”

Toch kan een subcultuur - ook op werkvlak - zijn voordelen hebben. Zo toont onderzoek van Sussex University aan dat goths veelal de beste leerlingen van de klas zijn. “In een subcultuur kan je veel leren. Computernerds of gamers komen later misschien in een job terecht die in het verlengde van hun interesse ligt. Er zijn wel verbanden tussen subculturen, studiekeuze en een job.”

Minder extreem op het werk

Emmanuelle Mussche (30) kwam via een concert in contact met gothic. “De muziek sprak me meteen aan, maar het viel me vooral op hoe vriendelijk iedereen er was. Voor buitenstaanders lijkt het alsof goths wat zwaarmoedige mensen. Zo zijn er natuurlijk wel, maar op fuiven zijn de meeste goths best vrolijk.”

Niet elke goth is dezelfde. “De goths die ik ken, hebben heel uiteenlopende beroepen, gaande van kinderjuf tot programmeur. Mijn echtgenoot werkt wel in een crematorium, maar dat is toeval.”

Op het werk draagt Emmanuelle vaak zwart, paars en bordeaux. “Op zich valt het voor collega’s niet meteen op dat ik van gothic hou, denk ik. In het weekend draag ik vaak lakleer en zie ik er meer ‘fetish’ uit. Op het werk vermijd ik dat liever.”

(ks) 

19 januari 2010
Anderen bekeken ook