Carine dook op 42 jaar opnieuw in de schoolbanken
Na twintig jaar met alleen een middelbaar diploma op zak kreeg Carine Vantongerloo in woonzorgcentrum Zusterhof de smaak van studeren opnieuw te pakken.
Sara Hamaekers, juridisch adviseur bij Acerta, licht kort de mogelijkheden van educatief verlof toe.
Een werknemer die gebruik maakt van educatief verlof, heeft recht op een aantal uren betaald verlof om zich te concentreren op zijn of haar studie. Het aantal uren dat de werknemer krijgt is afhankelijk van de aard van de opleiding die gevolgd wordt en hoeveel uren dat hij effectief aanwezig was tijdens de lesuren. Deze uren betaald educatief verlof moet de werknemer opnemen tijdens de duur van de opleiding.
Dit betekent dat de werknemer het verlof kan opnemen tussen de start en het einde van de cursus of het laatste (her)examen, rekening houdend met de interne organisatie van het bedrijf. Het begin en het einde van de opleiding kan je afleiden uit het attest van regelmatige inschrijving.
Neem je deel aan de tweede zittijd, dan moet je het getuigschrift van tweede zittijd aan je werkgever voorleggen. Hieruit blijkt dat je effectief deelneemt aan de tweede zittijd en op welke data de herexamens zullen plaatsvinden.
Dit attest alleen is echter niet voldoende! Je kan enkel nog educatief verlof opnemen als je nog niet alle uren opgebruikt hebt. Deze resterende uren kan je vervolgens opnemen voor het laatste examen van de tweede zittijd.
Ja, je werkgever kan een (eventueel beperkte) terugbetaling krijgen voor de uren die jij als educatief verlof opneemt. Je hoeft enkel het attest van regelmatige inschrijving aan je werkgever te bezorgen. Voor herexamens dien je eveneens het getuigschrift van tweede zittijd in bij de werkgever, die het op zijn beurt aan het dossier voor de aanvraag tot terugbetaling kan toevoegen.
(sh) - Met dank aan Acerta.
2 september 2016Na twintig jaar met alleen een middelbaar diploma op zak kreeg Carine Vantongerloo in woonzorgcentrum Zusterhof de smaak van studeren opnieuw te pakken.
Ik werk voltijds, maar wil een managementopleiding volgen. Is mijn werkgever verplicht om me Vlaams opleidingsverlof te geven?
De avondcursus die ik volg heeft geen nut voor mijn werk. Kan ik toch betaald educatief verlof aanvragen?
Als werkzoekende kun je voltijds studeren en toch nog je uitkering behouden. Wat zijn de voorwaarden en welke opleidingen komen in aanmerking?
Hoe vraag je educatief verlof aan? Kan dit zomaar geweigerd worden door je werkgever? En hoe zit dat wanneer je uiteindelijk je studies toch niet afmaakt?
Of je recht hebt op betaald educatief verlof, hangt af van de opleiding en de duur ervan. En ook je tewerkstellingsduur speelt een rol.
Zoveel verlof opnemen als je wil? Klinkt verleidelijk, toch? Maar is iedere werknemer daar wel naar op zoek? Wij zoeken het voor je uit.
Pas afgestudeerd? Dan wil je wellicht héél graag weten welk salaris je mag verwachten in je eerste job binnen de meest courante business support functies.
Voor 2023 zijn er in België 87 organisaties gecertificeerd met het Top Employer label. Dat heeft het Top Employer Institute bekendgemaakt.