Student
Vorige

1 van 201

Volgende
Volgend artikel:

Een kijkje in de tas van young graduates

Studeren én een uitkering krijgen: het kan!

studeren met een uitkering
Als werkzoekende kun je in bepaalde gevallen voltijds studeren en toch nog je uitkering behouden. Wat zijn de voorwaarden en welke opleidingen komen in aanmerking?

Recht op uitkering = recht op vrijstelling?

Wie zijn job verliest, heeft in de meeste gevallen recht op een (werkloosheids)uitkering, al staan daar wel wat verplichtingen tegenover. Zo moet je o.a. actief op zoek gaan naar werk of ingaan op passende jobaanbiedingen. Maar wat als je beslist om het over een andere professionele boeg te gooien en terug te studeren? Heb je dan nog recht op je uitkering?

In bepaalde gevallen kun je hiervoor bij de VDAB een vrijstelling van beschikbaarheid krijgen of aanvragen. Dit betekent dat je tijdens de opleiding niet meer beschikbaar moet zijn op de arbeidsmarkt. M.a.w. je kunt je zonder financiële zorgen volledig concentreren op je opleiding of studie die jou de nodige kennis en vaardigheden opleveren om sneller werk te vinden.

Let wel: tijdens je opleiding kan je uitkering mogelijk wel wat dalen, contacteer je betalingsinstelling voor meer info hierover.

Opleidingen, studies en stages

Of je de uitkering wel of niet kan behouden tijdens je studie, hangt af van de gekozen opleiding.

1. De opleiding, studie of stage wordt erkend door VDAB

Zoek je als werkzoekende een opleiding voor een job met toekomst? Bekijk dan zeker de opleidingendatabank van VDAB, deze lijst lijst alle opleidingen op die je een grote kans op werk bieden. Bovendien krijg je automatisch een vrijstelling van beschikbaarheid, mits je toegelaten wordt tot de opleiding. Misschien zit er wel een boeiende opleiding tussen die past bij je persoonlijkheid?

Joke Van Bommel, Woordvoerder VDAB: “Wie een opleiding volgt die door VDAB erkend is, kan rekenen op heel wat financiële voordelen. Je behoudt niet alleen je werkloosheidsuitkering tijdens de opleiding, VDAB komt ook nog eens tussen in de onkosten voor de opleiding, vervoersonkosten en kinderopvang indien dat nodig is.”

2. De opleiding wordt niet erkend door VDAB

Hiervoor moet je de vrijstelling voor beschikbaarheid (en dus behoud van de uitkering) zelf aanvragen. Er zijn 5 algemene voorwaarden om in aanmerking te komen voor deze vrijstelling.

  1. Je ontvangt een uitkering van de RVA.
  2. Je bent gedomicilieerd in Vlaanderen.
  3. Je opleiding verhoogt je kans op werk.
  4. Je opleiding vindt overdag plaats (dus niet op zaterdag of na 17u), duurt minstens 4 weken en omvat minstens 20 u per week.
  5. Je voldoet ook aan een aantal wettelijke voorwaarden, afhankelijk van je opleiding.

2.1. Een opleiding bij een CVO of CBE

Wanneer VDAB oordeelt dat jouw gekozen opleiding bij CVO of CBE jou meer kansen op werk biedt, kan je mogelijk vrijgesteld worden van beschikbaarheid. Daar bovenop hoef je ook geen inschrijvingsgeld te betalen.

2.2. Studie Hoger onderwijs

Wil je een opleiding hoger onderwijs volgen, dan moet je studie minstens 27 studiepunten omvatten. Hou er ook rekening mee dat je hogere studie georganiseerd, gesubsidieerd of erkend moet worden door een Gemeenschap. De volledige lijst met voorwaarden vind je hier.

2.3. Studie secundair onderwijs

Je beschikt nog niet over een diploma secundair onderwijs. Hou er ook hier rekening mee dat je secundaire studie georganiseerd, gesubsidieerd of erkend moet worden door een Gemeenschap. De volledige lijst met voorwaarden vind je hier.

2.4. Een middenstandsopleiding

Wie graag zelfstandige wil worden en hiervoor een opleiding volgt bij bv. Syntra kan hiervoor een vrijstelling van beschikbaarheid ontvangen. Bijkomende voorwaarden: je hebt nog niet eerder een vrijstelling gekregen van VDAB of RVA voor het volgen van die opleiding en je hebt je vorige studies minstens 2 jaar voor het begin van de opleiding beëindigd. Alle voorwaarden vind je hier.

2.5. Een alternerende opleiding

In dit geval ga je op “leercontract” bij een werkgever en leer je de kneepjes van het vak op de werkvloer. Om die vrijstelling te krijgen, heb je nog geen diploma secundair onderwijs en leidt de opleiding tot een beroepskwalificatie. Alle voorwaarden vind je hier.

2.6. Een opleiding, studie of stage in het buitenland

De hoofdvoorwaarde is dat deze opleiding, studie of stage nog niet bestaat in België. De overige voorwaarden vind je hier.

Lees ook: Hoe vind je een stageplaats in het buitenland?

2.7. Stage bij een activiteitencoöperatie

De specifieke voorwaarden vind je hier.

Extra: 18 ultieme tips voor elke stagiair

(fp/mr)

16 juni 2021
Anderen bekeken ook
Meest gelezen
  1. 1 Bereken hier jouw eindejaarspremie
  2. 2 Dit zijn de 10 best betaalde jobs in België
  3. 3 In 4 stappen naar een perfect CV
  4. 4 Bereken je opzegtermijn
  5. 5 Alles dat je moet weten over deeltijds werken
  6. 6 Vakantie FAQ: alle feiten op een rij
  7. 7 Vijf tips voor een inhoudelijk goede out of office
  8. 8 Pensioen FAQ: alle antwoorden op jouw vragen
  9. 9 Eerste hulp bij burn-out: een praktische gids
  10. 10 Je eerste job FAQ: wat moet je weten?