Het loon van een jobstudent bij Colruyt: 1.465 euro
We vroegen Cédric Boetens (19) uit Deinze wat hij doet en hoeveel hij verdient…
Werkende studenten genoten tot het einde van 2016 nog van verminderde sociale bijdragen (2,71% in plaats van 13,07%) onder de voorwaarde dat zij niet meer dan 50 dagen per jaar werkten (400 uren of 50 dagen van 8 uur). Studenten die bijvoorbeeld op één dag 3 uur hadden gewerkt, moesten dan een volledige dag van 8 uur inleveren. Er werd dus geen rekening gehouden met het aantal gewerkte uren wat meestal in het nadeel van de studenten speelde.
De ministerraad keurde een wijziging goed in verband met de maximale studentenarbeid dat verricht mag worden met het oog op verminderde sociale bijdragen. Het oude systeem zal vanaf 1 januari 2017 plaats moeten maken voor de 475 uren-regel. Een dag waarop studenten maar 3 uur hadden gewerkt zal dus niet meer als een volledige dag erkend worden. De nieuwe regelgeving zal dus ook voordeliger zijn voor de werkgever, vanwege een grotere flexibiliteit. Studenten die enkel werden opgeroepen om tijdens de piekuren te werken, zullen dus meer dagen kunnen opnemen tijdens de loop van het jaar.
Sinds 1 januari 2016 konden studenten overigens ook vrij kiezen om arbeid te verrichten onder het statuut van gelegenheidsarbeider of student. Studenten konden enkel onder de noemer van gelegenheidsarbeider vallen onder de voorwaarde dat zij al eerst 50 dagen aan de slag waren geweest onder het studentenstatuut. Deze voorwaarde is nu afgeschaft.
De nieuwe regelgeving is niet enkel voordelig voor studenten, maar ook voor de werkgevers. Tijdens de piekuren zal er gemakkelijker beroep kunnen gedaan worden op studenten terwijl werkgevers hierop nog steeds verminderde sociale bijdragen (5,42%) moeten betalen.
Andere zaken blijven onveranderd, als je de limitet van 475 uren overschrijdt zal je nog steeds als een normale werknemer beschouwd worden en dus 13,07% sociale bijdragen moeten betalen. Dit percentage is dus van toepassing vanaf het 476ste gewerkte uur. Ook zal de app Student@Work vanaf 1 januari 2017 in uren tellen. Hierop kunnen studenten hun resterende dagen raadplegen.
Het nieuwe systeem blijkt zeer voordelig voor studenten die tot heden maar een paar uur per dag hadden gewerkt. Studenten zullen dan meer flexibel ingezet kunnen worden en nog steeds van verminderde sociale bijdragen kunnen genieten. Ondertussen werkt de overheid ook aan een nieuwe regelgeving rondom het sociaal statuut voor zelfstandige studenten-ondernemers. Zo zal een zelfstandige student geen sociale bijdragen hoeven te betalen op een jaarlijks inkomen dat lager als 6.505 euro ligt.
(ms) - In samenwerking met TopCompare.be
13 januari 2017Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
We vroegen Cédric Boetens (19) uit Deinze wat hij doet en hoeveel hij verdient…
We vroegen aan Lesley (24) uit Hoogstraten hoeveel ze verdient …
De proefperiode bestaat niet meer voor ‘gewone’ werknemers, maar wél nog voor studenten. Je leest er hier alles over ...
Kan je tijdens je studentenjob wel verlof nemen of verantwoord afwezig zijn? We vroegen het aan advocaat Stijn Demeestere bij Lydian …
Jongeren zien geld niet meer als hoofdmotivatie voor vakantiewerk.
Wordt er deze zomer bij jou op het werk beroep gedaan op tijdelijk personeel ter vervanging van vaste werknemers tijdens de vakantieperiode?
Let op! Vanaf 1 juli 2023 gaan fiscale wijzigingen voor het rijden met een bedrijfswagen. Lees er alles over.
Matthias en Dominic werken als chauffeur-lader bij EcoWerf: “Een toffe job, goed loon én 35 dagen vakantie”.
Stress op het werk gaat al te vaak hand in hand met rampzalige eetgewoonten met nog meer vermoeidheid, en waarschijnlijk ook overgewicht, tot gevolg.