Stress
Vorige

1 van 516

Volgende
Volgend artikel:

Vooral arbeiders lopen risico op burn-out

Stressvrij thuis en (dus ook) in je job

Happy Ball
“Jobtevredenheid hangt ook af van je privésituatie.” (Dimitri Vermeylen, Wellways)
Je lekker voelen in je job, heeft niet enkel te maken met de tijd die je doorbrengt op de werkvloer. Wat ook telt, is hoe je buiten je job in het leven staat. Slaap je genoeg? Eet je gezond? Hoe veerkrachtig ben je? In een tijd waarin de grens tussen privé- en werktijd vervaagt, kan ook je werkgever daarbij helpen. Het Gentse bureau Wellways zet er onder meer kunstmatige intelligentie én stresstheater voor in.

Het Gentse Wellways (vroeger PartenaVit) is een bureau voor wellbeing op het werk dat begin vorig jaar werd opgericht. De tijd is er rijp voor: volgens de Deense geluksgoeroe Alexander Kjerulf, de auteur van Happy Hour Is 9 To 5: How to Love Your Job, Love Your Life, and Kick Butt at Work is het belang van geluk op het werk nooit groter geweest. “We willen fysiek welzijn op de werkvloer stimuleren, maar ook psychosociaal welzijn én een gezonde bedrijfscultuur. Dat trio is belangrijker dan ooit”, zegt directeur Dimitri Vermeylen.”

Je goed voelen = hard werken

“Welzijnsacties op de werkvloer worden vaak gelanceerd zonder gerichte behoeftenanalyse”, zegt Dimitri Vermeylen. Met de beste bedoelingen worden er allerlei initiatieven gelanceerd die zich vaak tot psychosociaal welzijn beperken: meer bepaald tot de preventie van burn-out. Dat moéten werkgevers ook volgens de wet. Maar wat als je door stress met lage rugpijn thuiskomt - een fysieke klacht die ook burn-out kan aankondigen?

“Het fysieke (in de praktijk vooral het ergonomische zoals je zithouding, manier van tillen, schermgebruik) en het mentale kun je niet loskoppelen. Bovendien draagt de bedrijfscultuur net zo goed als fysiek en mentaal welzijn bij tot je goed voelen in je vel. We inspireren werkgevers dus om allround manieren te vinden om medewerkers happy te maken. Daar willen we hun thuissituatie én de maatschappij bij betrekken. Welzijn gaat iedereen aan. Daarom ook onze behoeftenanalyse van waaruit we acties opzetten voor de groep, maar ook individueel. Maatwerk is nodig, ieder individu is anders.”

Familiegevoel helpt

Maar hoe bepaal je de graad van ‘welzijn’ bij medewerkers? Bart Criel is preventieadviseur bij de van oorsprong Gentse Europabank. “Buiten arbeidsongevallen en ziekteverzuim is dat inderdaad niet zo makkelijk. Persoonlijk contact met alle medewerkers maakt het verschil. Niet makkelijk met 50 kantoren over heel België, maar Europabank heeft een bedrijfscultuur met een heel familiaal gevoel. Een goede basis voor gelukkigere medewerkers. Uit ons kmo-gevoel halen bijvoorbeeld ook onze vijftigplussers veel energie.”

Belangrijk is dat ook onderwerpen buiten het werk aandacht krijgen. Welzijn heeft ook betrekking op teveel gamen, ongezond eten, te weinig bewegen … vanop de werkvloer kan je daar impact op hebben. “Overtuig je een team en een organisatie van welzijn, dan heeft dat impact op het privéleven van alle medewerkers. Mensen sleutels aanreiken tot gezond leven is belangrijk. Niet alleen als werknemer, maar als mens.”

Taboedoorbrekend stresstheater

Bart Criel: “Van losse evenementen zoals loopwedstrijden zijn we het breder gaan aanpakken. Eerst wilden we het taboe rond stress en burn-out doorbreken. Een originele manier om dat te doen zijn de stresstheaters van het Gentse Theater Tomaat. Ze specialiseren zich in voorstellingen op locatie bij bedrijven rond stress en burn-out.” Leerzaam en confronterend, maar ook grappig: het gaat ook over de privésfeer. En interactief. Waarover heb je stress? Had je stress toen je naar het theater kwam? Waarvan ga je uit je dak? En waarom?

Achteraf wordt er flink nagepraat door collega’s. Heel herkenbaar ook. “We organiseren dat tijdens de arbeidstijd met een kleine uitloper na de werkuren. Best nieuw voor onze directie, maar een schot in de roos. De acteurs maken problemen bespreekbaar tussen collega’s. We krijgen er alleen maar positieve reacties op! We hebben al twee voorstellingen gedaan in onze hoofdzetel.”

Gericht advies

Stoppen met roken, beginnen met lopen, teveel overuren maken… lastig en zelfs pijnlijk om die gewoontes te veranderen. “Daarom heb je precies de juiste motivatie-actie op het juiste nodig”, zegt Dimitri Vermeylen. “Anders schiet de actie zijn doel voorbij. We werken nu met Artificiële Intelligentie (AI) en machine learning. Hoe dat werkt? Met toestemming van de medewerker van wie we een risicoanalyse maken, matchen we diens data met relevante acties. Heb je teveel stress, ben je oververmoeid? Heb je thuis ook last van angsten, slaaptekort of eenzaamheid?”

“Als je werkgever je gericht op weg kan zetten door de juiste stappen voor te stellen, blijf je een chronische aandoening misschien voor. Hoe meer data we hebben van hoe meer mensen, hoe preciezer onze software patronen ontdekt en advies geeft. Soms gaat dat alleen maar over een half uurtje bewegen per dag. Het kan ook gaan over mindfulness, voedingsadvies, slaaphygiëne, minder schermgebruik … eigenlijk kan je als werkgever elke medewerker maatwerk leveren. Een personal coach of een beweegadviseur kan daarbij begeleiding bieden. Zo zet je mensen vanuit hun job aan om duurzaam te investeren in hun welzijn. Mooi, toch?”

(wdh) 

18 juli 2016
Anderen bekeken ook