Welk stresstype ben jij?
Een beetje druk is niet slecht, maar te veel kan nefast zijn. Wat kun je doen om niet te bezwijken onder de stress? Dat hangt af van het stresstype dat je bent.
Heb je al eens gehoord van het ACE-model? Analyze, cope en energize. Het principe is simpel: som alle stressoren op, neem dan je copinggedrag onder de loep en verhoog tot slot je energie, zowel fysiek als mentaal. Klinkt eenvoudig, toch? Een uurtje naar de sportschool, ’s avonds lekker koken en gaan wandelen met de hond van je oudere buurvrouw. Als dat geen voldoening geeft?
Hoe ontspannend het ook klinkt, soms kan het een averechts effect hebben en je nog meer stress bezorgen. Zeker als je het lastig vindt om grenzen te stellen en nooit tijd vindt om eens aan jezelf te denken.
Ontdek: Welk stresstype ben jij?
Check, check, check? Leg al die goede adviezen dan nu langs je neer en ga voor een heel andere strategie: het fuck-itlijstje! Het is poepsimpel: schrijf alle dingen op die je níet gaat doen. ‘Ik ga géén boodschappen doen’, ‘ik ga vanavond níet naar het zwembad’ en ‘ik ga niet wandelen met de hond van mijn oudere buurvrouw’.
Let wel: begin klein en schrap eerst taken die je perfect door een ander kunt laten doen. Het is niet makkelijk om zaken uit handen te geven, het kost tijd om te wennen aan het idee alleen al. Maar eens je het onder de knie hebt, kan je je niet meer inbeelden dat er een tijd was waarin je alles zélf deed.
Lees ook: 13 tips om meer te bereiken door minder te doen
Als je dan toch meer vrije tijd hebt, probeer dan eens te niksen. Gewoon even niets doen, lekker luieren in de zetel, uit het raam staren of luisteren naar je favoriete muziek. Meer ontspannen ga je echt niet raken. En nee, een boek lezen of Netflixen is niet niksen.
De kunst van het niksen: belangrijker dan je denkt
Het lijkt simpel, nietsdoen, maar heel wat mensen zijn het verleerd. Niet moeilijk, want wie uit het raam staart of zich in de zetel nestelt, wordt al snel gezien als lui. Om nog maar te zwijgen over je interne criticus, die alles nuttig vindt, behalve nietsdoen. Toch kan een mens niet zonder niksen. Het stimuleert de creativiteit en de productiviteit. Denk maar aan al die keren dat je dagen zat te piekeren over een probleem, en je onder de douche plots tot de oplossing kwam. Dus: niksen moet, al de rest mag!
En wil je toch absoluut lezen? ‘The Subtle Art of Not Giving a Fuck’ van Mark Manson helpt je ongetwijfeld met je fuck-itlijstje!
Hoe stressbestendig ben jij? Doe de test!
(dt/em) - Bron: Intermediair
15 november 2021Een beetje druk is niet slecht, maar te veel kan nefast zijn. Wat kun je doen om niet te bezwijken onder de stress? Dat hangt af van het stresstype dat je bent.
Meer en meer bedrijven willen extra verlof geven aan hun personeel. Om te herbronnen. Een goed idee?
Het lijkt haast een verplichting om te zeggen dat je het ‘druk, druk, druk’ hebt. En je mag dan wel een harde werker zijn, iedereen heeft nood aan genoeg rust.
Hoe vaak zeg jij ‘ja’ terwijl je ‘nee’ denkt? Regelmatig? Dan is er werk aan de winkel. Want wie ‘nee’ kan zeggen, is gelukkiger...
Woensdag is vaak een moeilijke dag. Het weekend is voorbij en het volgende weekend is nog veraf. Die dag transformeren tot een weekendgevoel is een goed idee!
Heb je een overload aan workload en geen tijd om je werk te verwerken? Dan is het hoog tijd om eens op de pauzeknop te drukken. Met deze tips kom je tot rust!
Voor veel werknemers voelt de terugkeer naar de werkvloer aan als een zenuwachtige, eerste schooldag … Toch hoeft je comeback niet per se stresserend te zijn.
Te veel stress is absoluut niet goed voor je lichaam en je geest. Maar in een gezonde dosis, kan het je wél helpen! Waar ligt de grens?
Wandelen door de Afrikaanse savanne of de Australische onderwaterwereld ontdekken vanuit je luie zetel? Dat kan met virtual reality!