Stress
Vorige

1 van 516

Volgende
Volgend artikel:

Vooral arbeiders lopen risico op burn-out

Stress en werkdruk hoger dan ooit?

Zes op de tien werknemers heeft stress op het werk, een stijging van 13 % tegenover vorig jaar. De productiviteit blijft evenwel op peil. Een gevaarlijke combinatie, vindt Helga Peeters, hr-expert bij Securex. Liggen er massaal burn-outs op de loer?
#

Het stresspeil ligt beduidend hoger dan in 2010. Begin 2011 voelde maar liefst 61 % zich geregeld tot zeer vaak gestresseerd op het werk, tegenover 54 % begin 2010. Belgische werknemers zijn ook vaker kortaf tegen hun omgeving (31 % tegenover 23 % in 2010), worden sneller kwaad en voelen zich neerslachtiger. Dat blijkt uit een studie van hr-dienstverlener Securex op basis van een representatieve steekproef van 1.015 Belgische, 2.008 Nederlandse en 2.101 Franse werknemers in loondienst.

Crisis boosdoener

Het stressniveau ligt ook duidelijk hoger dan in onze buurlanden: 55 % van de Franse en 47 % van de Nederlandse werknemers ervaren geregeld tot zeer vaak werkstress, tegenover 61 % in België.

De belangrijkste oorzaken van de toegenomen stress zijn een stijging van de werkdruk en de werkintensiteit door allerlei crisismaatregelen, het veranderingsbeleid en negatieve percepties over het management. “Door de langdurige crisismaatregelen is de werkdruk toegenomen”, vertelt Helga Peeters, hr-research expert bij Securex. “Leidinggevenden hebben ontslagen werknemers en langdurig zieken niet vervangen, en werknemers moesten - bovenop hun eigen werk – de taken van collega’s overnemen. Ook de angst om ontslagen te worden tijdens de crisis kan aan de oorzaak liggen van de extra prestatiedruk.”

Hoge productiviteit

De studie toont ook aan dat de Belgische werknemers - ondanks de werkdruk en de stress - nog steeds even productief zijn. Een gevaarlijke combinatie volgens Helga Peeters. “Productiviteit mag niet de enige maatstaf van psychisch welzijn zijn. Vaak zijn het net de best presterende individuen in een organisatie die het meest gebukt gaan onder stress, en het risico lopen plots uit te vallen. Het gevaar bestaat dat werknemers die door de aanhoudende crisis geleerd hebben om die stress een plaats te geven, nu plots wél eens zouden kunnen bezwijken onder de massale en opgekropte werkstress van de voorbije jaren. Een gezonde dosis stress werkt motiverend, maar te veel stress is slecht voor de werknemers en dus voor de onderneming. Daarom zouden organisaties best een (proactief) stressbeleid invoeren om de gevolgen van stress en de hieraan verbonden kost het hoofd te bieden.”

Stress leidt tot lichamelijke klachten

  • 22 % van de Belgische werknemers heeft regelmatig psychische klachten zoals onzekerheid, depressie of angst.
  • 19 % ervaart hinder op het werk door psychische klachten.
  • 24 % heeft lichamelijke pijn bij de uitvoering van zijn job, vooral dan aan de rug, schouders en armen.
 

“Psychische en lichamelijke klachten kunnen wijzen op een burn-out. Bedrijven zullen naast puur financiële beloningen nog andere motivatoren in de strijd moeten werpen om talentvolle werknemers te behouden. Meer dan de helft van de Belgische werknemers (53 %) vindt dat zijn organisatie hem onvoldoende stimuleert bij het vinden van een goede work-life balance, dat is 15 % meer dan in 2010. Initiatieven zoals glijdende werkuren, coaching, parttime- en telewerk winnen gelukkig meer en meer aan belang. Werknemers bleven tijdens de crisis trouw aan hun werkgever en presteerden goed uit angst voor jobverlies. Nu de arbeidsmarkt heropleeft en een nieuwe ‘war for talent’ aan de horizon verschijnt, zou het wel eens kunnen dat hier binnenkort verandering in komt. Gezien het aantal openstaande vacatures en de groeiende opportuniteiten op de arbeidsmarkt zullen sommige werknemers nu wel de stap durven zetten naar een andere werkgever”, besluit Helga Peeters.

(mr)

16 juni 2011
Anderen bekeken ook