6 dingen die je beter NIET doet tijdens de lunch
Lang leve de middagpauzes. Maar zo’n break kan ook aardig mislopen...
Elke werknemer herkent het gevoel. Stress op het werk en geen tijd om te eten. Gemakshalve grijpen we dan maar naar een reep chocolade of een suikerwafel uit de bovenste bureaulade of de machine uit de cafetaria. Ideaal voor dat beetje extra energie of om die honger naar suiker te stillen, meent de helft van de werknemers.
Dat blijkt uit een studie van iVox bij zeshonderd werknemers over hun eetgewoonten op het werk, uitgevoerd in opdracht van Veiling Hoogstraten. De veiling wil zo de aandacht vestigen op het belang van gezonde snacks.
Gesuikerde en vette tussendoortjes doen inderdaad meer kwaad dan goed, zegt Patrick Mullie, professor en voedingsexpert aan de VUB. “De overdaad aan suiker in de meeste snacks heeft tot gevolg dat een korte energieboost wordt gevolgd door futloosheid. Dat komt de productiviteit op de werkvloer niet ten goede.”
De wetenschappelijke literatuur legt bovendien een verband tussen een ongezonde levensstijl en absenteïsme op het werk. Mannen en vrouwen die kampen met overgewicht hebben tot 133 procent meer kans om langdurig afwezig te zijn op het werk. “Werkgevers hebben er alle belang bij om gezonde maaltijden, fysieke activiteiten en voedzame tussendoortjes te promoten”, aldus de professor.
Werknemers laten zich te vlug verleiden tot ongezonde snacks, blijkt ook uit het onderzoek. Collega’s die trakteren en het aanbod in de cafetaria zijn de grote boosdoeners. Nochtans willen we wel gezonder snoepen, op voorwaarde dat de werkgever fruit gratis of erg goedkoop aanbiedt. Een vaste fruitdag waarop de werkgever gratis fruit aanbiedt, wordt maar bij 12 procent van de werknemers georganiseerd. Nog zeldzamer is de groentedag. Die wordt maar bij 3 procent van de bevraagde werknemers georganiseerd.
(wv)
1 september 2014Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Lang leve de middagpauzes. Maar zo’n break kan ook aardig mislopen...
Je bent waar je werkt. Misschien een idee voor een nieuw tv-programma met Sonja Kimpen, want bijna de helft van de werknemers wint gewicht bij op kantoor.
Wil je je liever niet op het werk volproppen met vettige snacks? Dan overweeg je best eens de volgende (gezonde) tussendoortjes …
Ouders kunnen een extra argument bovenhalen om hun kinderen van de snoepkast weg te houden. “Pas op, je vergooit je kansen om ooit ceo te worden!”
Omdat niemand van overtollige kilo's houdt, kunnen de volgende tips misschien wel handig van pas komen voor iedereen die aan zijn bureau gekluisterd zit.
We willen helemaal niet dat je jouw verdiende tussendoortjes vaarwel moet zeggen, maar het kan best wat gezonder, niet? Enkele tips!
De Oostenrijkse hoofdstad Wenen blijkt de stad waar de levenskwaliteit het hoogst is voor expats en hun gezinnen.
In steeds meer bedrijven heb je als medewerker de kans om in te stappen in een cafetariaplan. Wat zijn de voordelen van zo'n plan?
Jonge werknemers nemen steeds sneller ontslag. Welke struikelblokken komen zij tegen? En waarom gooien ze zo snel de handdoek in de ring?