Stress
Vorige

1 van 519

Volgende
Volgend artikel:

3 tips om zonder stress je evaluatiegesprek aan te gaan

Stress doet kwart werknemers naar snoep grijpen

”Een overdaad aan suiker wordt gevolgd door een gevoel van futloosheid.” (Patrick Mullie, voedingsexpert VUB)
We snoepen te veel op het werk. De grote schuldige is de stress op de werkvloer. Moesten werkgevers fruit gratis of goedkoop aanbieden, zouden zes op de tien werknemers daar gebruik van maken om een gezonde snack te eten.
snack
”Een overdaad aan suiker wordt gevolgd door een gevoel van futloosheid.” (Patrick Mullie, voedingsexpert VUB)

Elke werknemer herkent het gevoel. Stress op het werk en geen tijd om te eten. Gemakshalve grijpen we dan maar naar een reep chocolade of een suikerwafel uit de bovenste bureaulade of de machine uit de cafetaria. Ideaal voor dat beetje extra energie of om die honger naar suiker te stillen, meent de helft van de werknemers.

Dat blijkt uit een studie van iVox bij zeshonderd werknemers over hun eetgewoonten op het werk, uitgevoerd in opdracht van Veiling Hoogstraten. De veiling wil zo de aandacht vestigen op het belang van gezonde snacks.

Gesuikerde en vette tussendoortjes doen inderdaad meer kwaad dan goed, zegt Patrick Mullie, professor en voedingsexpert aan de VUB. “De overdaad aan suiker in de meeste snacks heeft tot gevolg dat een korte energieboost wordt gevolgd door futloosheid. Dat komt de productiviteit op de werkvloer niet ten goede.”

Gratis groentedag

De wetenschappelijke literatuur legt bovendien een verband tussen een ongezonde levensstijl en absenteïsme op het werk. Mannen en vrouwen die kampen met overgewicht hebben tot 133 procent meer kans om langdurig afwezig te zijn op het werk. “Werkgevers hebben er alle belang bij om gezonde maaltijden, fysieke activiteiten en voedzame tussendoortjes te promoten”, aldus de professor.

Werknemers laten zich te vlug verleiden tot ongezonde snacks, blijkt ook uit het onderzoek. Collega’s die trakteren en het aanbod in de cafetaria zijn de grote boosdoeners. Nochtans willen we wel gezonder snoepen, op voorwaarde dat de werkgever fruit gratis of erg goedkoop aanbiedt. Een vaste fruitdag waarop de werkgever gratis fruit aanbiedt, wordt maar bij 12 procent van de werknemers georganiseerd. Nog zeldzamer is de groentedag. Die wordt maar bij 3 procent van de bevraagde werknemers georganiseerd.

(wv) 

1 september 2014

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook