Waarom een burn-out vroeger niet bestond en nu wél
Vroeger bestond een burn-out gewoon niet. Is een burn-out een ingebeelde ziekte van aandachtzoekers of is er meer aan de hand?
Het onderzoek van Regus, dat bij meer dan 16.000 kantoorwerkers (waaronder 300 Belgen) werd uitgevoerd, wijst uit dat wereldwijd 48 procent van de kantoorwerkers beweert dat hun stress het afgelopen jaar is gestegen. Bij de ondervraagde Belgen ligt dat percentage iets hoger, 52 procent gaf aan meer stress te hebben.
De belangrijkste oorzaken van stress bij Belgische kantoorwerkers zijn 'werk' (51 procent), 'klanten' (46 procent) en 'persoonlijke financiën' (42 procent).
“Het stressniveau blijft wereldwijd toenemen en bedrijven moeten daarom actie ondernemen om de stress bij hun werknemers aan te pakken. Stress eist immers niet alleen een zware tol voor werknemers, maar ook voor bedrijven. Deze krijgen te maken met meer ziekteverzuim en een lagere productiviteit van de werknemers", aldus William Willems, Algemeen Directeur van Regus België en Luxemburg.
"Flexibel werken kan een oplossing bieden. Bovendien is dit beter voor de privé-werkbalans en verbetert het de productiviteit van werknemers.” 69 procent van de Belgische respondenten is diezelfde mening toegedaan en vindt dat flexibel werken stress vermindert. Daarnaast zegt ook 65 procent dat flexibel werken beter is voor het gezin en 76 procent van de ondervraagde Belgen geeft aan dat het de productiviteit doet stijgen.
(nm)
21 november 2012Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Vroeger bestond een burn-out gewoon niet. Is een burn-out een ingebeelde ziekte van aandachtzoekers of is er meer aan de hand?
Stressvol aan de top? Niet echt, blijkt uit een studie van Harvard. De studie toont aan dat leidinggevenden minder stress ervaren dan niet-leidinggevenden.
Stress is voor velen een vaag begrip. Wat houdt stress nu precies in? En meer concreet: wat zijn de oorzaken ervan?
Een internationale enquête toont aan dat bijna drie op de tien werknemers hun werkomgeving mentaal onveilig én ongezond vinden.
Het is wetenschappelijk bewezen: wie meer stress heeft op z’n werk, loopt tot 23 procent meer kans om geveld te worden door een hartaanval.
Iedere werknemer heeft wel eens een slechte dag op het werk. Belangrijk is om steeds je kalmte bewaren … al blijkt uit deze filmpjes dat dit moeilijk is!
Een burn-out iets voor oudere werknemers? Door de hoge snelheid van onze economie is de kans groot dat je in het begin al een klop van de hamer krijgt ...
Heb je veel en langdurige stress, en werk je te hard? Dan betaal je een hoge prijs: je kan tot wel 17 jaar ouder lijken.
Ruim 1 op de 4 werknemers geeft aan zich niet altijd veilig te voelen bij hun leidinggevende. Hoe ziet de ideale baas eruit?