Wie kan tijdkrediet opnemen?
Om recht te hebben op tijdskrediet, moet je als werknemer aan een aantal voorwaarden voldoen.
Deze regels gaan in voor alle nieuwe aanvragen vanaf 1 januari 2010. Dus niet voor een verlenging van tijdkrediet. Het KB moet wel nog gepubliceerd worden in het Staatsblad.
Recht op voltijds of halftijds tijdkrediet blijf je hebben vanaf een anciënniteit bij je huidige werkgever van minstens 12 maanden in de 15 maanden vóór je aanvraag. Maar om een uitkering te krijgen, moet je 2 jaar in het bedrijf werken in plaats van 1 jaar vroeger. Dit geldt op het moment van de aanvraag bij de werkgever. Deze aanvraag moet in principe 3 maanden op voorhand gebeuren, of 6 maanden in kmo’s tot 20 werknemers. In de praktijk betekent dit dus een bedrijfsanciënniteit van minimum 2 jaar en 3 maanden.
Je kan in tijdkrediet gaan zonder een uitkering, maar deze niet-gewerkte dagen worden niet gelijkgesteld voor de pensioenen.
De bedrijfsanciënniteit voor uitkeringen blijft 1 jaar voor vier vijfde tijdkrediet en voor themaverloven zoals ouderschaps- of palliatief verlof. Werknemers ontsnappen ook aan de verhoging als ze voltijds of halftijds tijdkrediet nemen nadat ze hun recht op ouderschapsverlof hebben uitgeput voor al hun rechthebbende kinderen en het tijdkrediet onmiddellijk aansluit op het ouderschapsverlof.
Een tweede verstrakking is de leeftijd waarop werknemers bij deeltijds tijdskrediet recht hebben op een verhoogde uitkering: deze wordt opgetrokken van 50 naar 51 jaar.
De zogenaamde landingsbaan is een bijzondere formule van halftijds of vier vijfde tijdkrediet voor werknemers met 20 jaar beroepservaring en een bepaalde anciënniteit bij de werkgever. Werknemers kunnen nog altijd vanaf 50 jaar instappen, maar pas vanaf de maand nadat ze 51 werden krijgen ze een hogere uitkering.
(mr)     
16 februari 2010Om recht te hebben op tijdskrediet, moet je als werknemer aan een aantal voorwaarden voldoen.
Als je tijdskrediet wilt opnemen, moet je je werkgever daar schriftelijk en op voorhand van op de hoogte brengen.
Tijdkrediet in de ruime zin is het recht om je arbeidsprestaties volledig te schorsen of te verminderen met de helft of een vijfde. Om het recht op tijdskrediet te waarborgen, bestaat er een ontslagbescherming.
Lukas werkt voor Boerenbond als consulent. “Ik kan mijn interesse voor landbouw en passie voor techniek combineren”
Netwerken, het is steeds vaker dé uitgelezen manier om een job te vinden of opportuniteiten te creëren. Toch zijn er een hoop zaken die kunnen mislopen.
De meest gestelde vraag op een sollicitatiegesprek? 'Stel jezelf eens voor'. Maar hoe antwoord je daar nu correct op? Wij pluisden het voor je uit.
Buiten werken op warme dagen is fijn maar houdt ook risico’s in, zoals een zonne- of hitteslag. Met deze tips kan je dit voorkomen.
In e-mails wordt veel makkelijker gelogen. Aan de hand van deze 6 signalen ontmasker je de waarheid!
AI is de techniek van de toekomst en zal heel wat veranderingen teweegbrengen in onze samenleving. Welk effect heeft dat op je job en werkomgeving?