Een moeilijk gesprek? 3 tips voor meer zelfvertrouwen
Of het nu gaat over een sollicitatie-, functionerings- of beoordelingsgesprek, of iets dat privé op je lever ligt: soms kijk je écht op tegen een gesprek.
Met de juiste lichaamstaal kan je al behoorlijk zelfzeker overkomen. Een assertieve houding aannemen is hierbij een must.
Do? Houd je benen in lijn met je schouders en zet je voeten tussen 10 à 15 cm uit elkaar. Trek je schouders naar achteren (maar niet te ver!) en draai je lichaam toe naar anderen. Extra tips voor een zelfzekere houding vind je onder meer in ons artikel 'Succesvolle lichaamstaal in 8 stappen'.
Don't? Sta nooit in een 'onderdanige positie', bijvoorbeeld met je benen gekruist, handen voor je gevouwen, of je gewicht steunend op één heup. Hoe het niet moet, lees je ook in ons artikel 'Deze lichaamstaal kan je je job kosten'.
Belangrijke presentatie voor de boeg? Oefen voor een spiegel, of nog beter, film je presentatie. Kijken naar je eigen prestaties is de makkelijkste manier om te zien op welke vlakken je nog kan verbeteren. Zijn er momenten waarop je zichtbaar twijfelt of minder overtuigend overkomt? Ga dan na waar je gedachten op dat moment naartoe gingen. Enkel door je twijfels en angsten concreet te benoemen kan je ze in de toekomst vermijden. Probeer je boodschap ook te versterken door onder meer concrete voorbeelden toe te voegen.
Wanneer je praat met anderen en een idee wil verkopen, is het ontzettend belangrijk dat je gedecideerd overkomt. Tonen dat je zelf overtuigd bent van je eigen idee, is de eerste stap. En dat doe je door simpelweg niet te aarzelen. Zelfzekere mensen laten geen enkele aarzeling zien tussen hun daden en woorden. Toch nog twijfels? Vraag jezelf af wat jou precies zo onzeker maakt. Deze vraag beantwoorden zal je helpen om je onzekerheid te overwinnen.
Mooie kledij kan wonderen doen voor je zelfvertrouwen. Je zelfbeeld is vaak helemaal anders in een elegante jurk of piekfijn maatpak, dan wanneer je een versleten jeans en oude T-shirt aanhebt. Wil je in een bepaalde situatie zelfverzekerd overkomen? Kies dan kleren uit waar je je goed én aantrekkelijk in voelt. Dat geeft zichtbaar een boost aan je zelfvertrouwen.
Zelfverzekerd praten betekent niet dat je moet schreeuwen of mensen onderbreken. Maar wanneer je aan het woord bent, kan het wel helpen om een beetje luider dan normaal te spreken. Het helpt namelijk niet voor je zelfvertrouwen wanneer mensen steeds vragen om jezelf te herhalen omdat ze je niet verstaan. Probeer ook de conversatie overzichtelijk te houden. Weersta de drang om iedere uitspraak nauwgezet te willen verklaren en vermijd irritante verbale tics zoals na iedere zin 'weet je' te zeggen. Ook snel praten kan wijzen op onzekerheid. Doe het dus gerust wat rustiger aan!
Dit lijkt misschien contra-intuïtief, maar als je zelfvertrouwen wil uitstralen, doe je er goed aan om anderen complimenten te geven over hun uiterlijk, verwezenlijkingen of persoonlijkheid. Dit laat subtiel zien dat je in een positie zit waarin je je goed genoeg voelt om anderen te evalueren.
Aanvaard jezelf zoals je bent. Doen alsof je zelfverzekerd bent kan je helpen op korte termijn, maar het is uiteraard belangrijk dat je jezelf ook gewoon zelfzeker voélt en weet waar jij goed in bent. Stel een lijst op van alle realisaties waar je trots op bent en maak een overzicht van redenen waarom jij denkt dat anderen je een aangenaam persoon vinden. Herinner jezelf regelmatig aan je kwaliteiten.
(nm) – Bron: Openforum.com, Entrepreneur.com
31 oktober 2013Of het nu gaat over een sollicitatie-, functionerings- of beoordelingsgesprek, of iets dat privé op je lever ligt: soms kijk je écht op tegen een gesprek.
Voor wie de eerste lentezon niet genoeg is om vrolijk door het leven te dartelen, hebben we enkele tips om terug lekker in z’n vel te zitten.
Je kan je niet voorstellen wat je houding allemaal prijsgeeft over wie je bent en hoe je je voelt. Men noemt het dan ook niet voor niets je belangrijkste vorm van non-verbale communicatie.
Herken de foute signalen die je met je lichaam kan geven, zodat je in de toekomst wél de juiste (lichaams)indruk geeft.
6 negatieve dingen die onzekere personen vaak denken en wat ze hieraan kunnen veranderen …
De grote fout die de meeste mensen maken, is onvoldoende in zichzelf te geloven, om de dingen te realiseren die ze écht willen. Daarom: 7 tips!
Deze 'ambiverte' verkopers doen het opmerkelijk beter dan hun extraverte collega's, waarvan verwacht wordt dat zij als de beste klanten kunnen overtuigen.
Blijft je hoofd ook maar malen en malen? Dat betekent dat je te veel denkt als een oermens. Met deze eenvoudige tips krijgt je zelfvertrouwen een boost.
Enkele recente wetenschappelijke studies hebben een aantal manieren naar voren gebracht die het zelfvertrouwen van de (onzekere) mens kunnen verhogen.
U bent overspoeld met droevig nieuws en uitgebreide commentaren over de sluiting van Ford Genk. Waarover men niet kan zwijgen, daarover moet men praten.