Kunnen mijn schuldeisers mijn loon opeisen?
Door omstandigheden of door eigen schuld kan je zo zwaar in nesten geraken, dat schuldeisers beslag leggen op je loon.
Van de bijna 5.000 kleine bedrijven die een zeer sterke groei kenden van meer dan 90 procent, hadden er 1.832 een schuldgraad van meer dan 90 procent en nog eens 1.663 een schuldgraad tussen 60 en 90 procent. Zo blijkt uit de gegevens van 92.000 ondernemingen die handelsinformatiekantoor Dun & Bradstreet op vraag van Jobat analyseerde.
Bij de middelgrote en grote bedrijven tekent zich dezelfde trend af. 303 van de 375 middelgrote bedrijven die hun brutomarge met meer dan 90 procent zagen stijgen, kenden tegelijkertijd een schuldgraad van meer dan 60 procent. Bij de grote bedrijven gaat het om 34 van de 57 snelgroeiende ondernemingen.
‘Je ziet duidelijk dat bedrijven die met meer dan 90 procent zijn gegroeid tussen 2009 en 2010, in dezelfde periode gemiddeld de hoogste schuldgraad kenden’, aldus Bart Cleymans, data-analist bij handelsinformatiekantoor Dun & Bradstreet (D&B). ‘Technologische bedrijven kennen vaak een sterke groei en hebben tegelijkertijd veel schulden, omdat ze meer investeerders vinden die in hen geloven. Dat is allemaal fijn zolang er veel inkomsten zijn. In periodes van hoogconjunctuur valt dat meestal mee, omdat het gemakkelijker is om meer winst te genereren. Gaat het bergaf met de economie, dan kan je problemen krijgen met de cashflow of met je liquide middelen. Dan is de kans op een faillissement groter.’
‘Het is een paradox’, gaat Cleymans verder. ‘Schulden aangaan kost een ondernemer minder dan eigen vermogen injecteren in het bedrijf. Wanneer bedrijven over meer vreemd vermogen beschikken, kunnen ze in feite op een goedkopere manier winst maken. Daar staat tegenover dat je bedrijf natuurlijk minder solvabel wordt naarmate je meer schulden aangaat. Dat is een groot risico. Maar goed, dat is de essentie van ondernemerschap. Je moet een risico nemen om te kunnen groeien.’
Jan Vernaillen, marketing manager bij D&B, vult aan: ‘Een bedrijf dat wil groeien, heeft middelen nodig. En de goedkoopste manier om aan middelen te komen, is vreemd vermogen aantrekken. Op zich is het dus niet zo gek dat een sterke groei vaak gepaard gaat met een hoge schuldgraad.’
14 mei 2012Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Door omstandigheden of door eigen schuld kan je zo zwaar in nesten geraken, dat schuldeisers beslag leggen op je loon.
Een leuke vakantie plannen kost geld. Vakantiegeld is dan ook mooi meegenomen, zou je denken. Toch gaan de extra centen veelal elders naartoe.
De sectoren ‘Chemie en petroleum’ en ‘Elektriciteit, gas en sanitaire diensten’ bieden bedrijven de meeste kans op groei. Zo blijkt...
Het aantal aanvragen tot collectieve schuldenregelingen is het voorbije jaar merkbaar gestegen bij de arbeidsrechtbanken. Vaak gaat het om mensen die hun werk verloren zijn en financieel niet meer rondkomen.
Amsterdam en New York zijn de populairste steden voor zakenreizigers.
ChatGPT bracht bij zijn lancering een kleine aardschok teweeg. Intussen is ook Bard op het toneel verschenen. Maar wat kan je er nu mee?
Welgeteld 46 Jobat-klanten ondersteunden Rentree tijdens de voorbije eindejaaractie. Rentree biedt gratis dienstverlening rond werk aan (ex-)kankerpatiënten.
Jonge talenten Delphine, Elias en Jelle werken bij Infrabel. “De dynamiek maakt het voor iedereen boeiend”
In tijden van nood kent men z’n vrienden… of heeft men een goede baas. Want er zijn wel wat niet-financiële mogelijkheden om jou te helpen!