Jonge chef zoekt personeel via Facebook en YouTube
Wie tegenwoordig jonge mensen wil bereiken, beroept zich best tot social media als Facebook en YouTube. Dat is immers waar het jonge publiek zit.
Het is niet altijd even gemakkelijk om als starter op te vallen bij bedrijven. Heb je nog geen ervaring of ken je niet de juiste mensen? Dan ben je soms al verloren voor je eraan begonnen bent. Daarom bedacht Vodafone Foundation voor het zevende jaar op rij dé oplossing voor iedereen die nog op zoek is naar zijn ultieme droombaan.
Een job aan de haak slaan bij een internationaal goed doel is geen lachertje. Danielle Puma, manager van Vodafone Foundation The Netherlands, legt uit: ‘Er zijn voldoende gemotiveerde starters, maar door een gebrek aan ervaring of contacten geraken ze niet aan hun droomjob. Via onze procedure, kunnen ze alvast een poging wagen.’
En ook dit jaar waren er bij de functies die ‘gewonnen’ konden worden enkele om de wenkbrauwen voor te fronsen:
Allemaal leuke functies, maar krijgen de gelukkigen ook een goede verloning? Naast een jaarsalaris, krijgen ze ook een onkostenvergoeding en een mobiele telefoon van Vodafone.
De selectie verschilt erg van normale sollicitatieprocedures. Wie zich inschreef op de website World of Difference was meteen in de running voor de droomjob. Via voldoende promotie op blogs, sociale media, via flyers, filmpjes,… moesten de deelnemers stemmen ronselen. Per baan gingen er vijf kandidaten door naar de volgende ronde, de finaleronde. Uit deze laatste groep werden dan twee mensen gekozen die al zeker waren van een sollicitatiegesprek. Van dan af, lag alles in handen van het goede doel zelf.   
Of het doeltreffend is? ‘Tot nu toe kreeg ongeveer negentig procent van de winnaars die meededen aan deze selectieprocedure een vaste baan’, aldus Vodafone Foundation manager Danielle.
Op dit moment zit de wedstrijd in haar eindfase. Wil je weten wie zijn of haar droombaan heeft bemachtigd? Check dan zeker de website World of Difference        
(mw) - Bron: worldofdifference.nl               
6 september 2011Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Wie tegenwoordig jonge mensen wil bereiken, beroept zich best tot social media als Facebook en YouTube. Dat is immers waar het jonge publiek zit.
Twitter kan een nuttig instrument zijn, niet het minst bij je zoektocht naar werk. Hoe je dat juist moet aanpakken? Jobat.be geeft vijf tips!
Premier Yves Leterme slaat de bal af en toe serieus mis op Twitter. Maar hij is niet de enige! Deze 6 werden zelfs ontslagen na hun misstappen ...
Het gebruik van social media zou werknemers creatiever maken. Dat blijkt uit een onderzoek van TNO, een Nederlandse onafhankelijke kennisorganisatie.
In Vlaanderen zal ruim een kwart van de banen grote gevolgen ondervinden van de groene transitie. Hoe zit dat bij jou?
Elke werkt als thuisverpleegkundige bij het Wit-Gele Kruis: “Niets zo mooi als mensen in hun eigen omgeving en op hun voorwaarden verzorgen”
80% van de Belgische werkgevers ondervindt moeilijkheden bij het invullen van hun vacatures. Het tekort maakt kandidaten ook kieskeurig...
Van duizend leerlingen tot 64.000. De STEM-Olympiade is een groot succes. “Met STEM kan je de wereld redden.”
46% van de werknemers meldt zich niet ziek uit angst om collega’s teleur te stellen. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek over ziekmeldgedrag.