Kan jouw baas je betalen met 'voordelen in natura'?
Een voordeel in natura kan een mooie aanvulling zijn naast je maandelijkse loon. Maar kun je hier effectief mee betaald worden? En hoe wordt het belast?
Hr-expert Acerta Consult brengt jaarlijks de meest populaire keuzes in het cafetariaplan in kaart, waarbij werknemers een eindejaarspremie, bonus of stukje van hun loon kunnen inruilen voor een of meerdere extralegale voordelen. Natuurlijk verschillen de voorkeuren per bedrijf en werknemer, maar globaal zijn er wel enkele trends waar te nemen.
Zo blijven financiële extraatjes populair: 30% kiest voor pensioensparen en ook het aandeel warrants groeit. Vooral oudere werknemers kiezen bewust voor aandelenopties. Extra vakantiedagen gingen op een jaar tijd dan weer maal twee.
Lees ook: Geniet jij al van de voordelen van een cafetariaplan?
Het opvallendste cijfer uit het rapport: één op de vijf werknemers die dit jaar via een cafetariaplan extralegale voordelen koos, kocht extra vakantiedagen bij. Dat is bijna een verdubbeling tegenover 2023.
Vooral de oudere en jongere werknemers pikken graag wat extra verlofdagen mee om het werkritme in balans te houden. Zeker bij jongeren zien we een shift in werkethiek, waarbij de mentale en fysieke grenzen strenger worden bewaakt.
Enkele jaren geleden was de nood aan meer vakantiedagen er – mede door de pandemie – een stuk minder. Logisch, want veel mensen werkten toen van thuis uit en de werkdruk lag in heel wat sectoren lager.
Ontdek: Kan mijn werkgever me extra vakantiedagen geven?
Dat mensen vandaag voor meer verlof kiezen, is het gevolg van de zoektocht naar een goede balans tussen werk en privé. Vakantiedagen zijn een boost voor je mentale welzijn en geven je de mogelijkheid om volledig los te koppelen van het werk. Aangezien veel werknemers leven van weekend naar weekend of van vakantie tot vakantie, is de optie om extra verlofdagen aan te kopen een grote meerwaarde die zorgt voor een betere spreiding van de rustdagen.
Werknemers kunnen de werkdruk zo beter beheren door tijd te nemen voor herstel en ontspanning, wat dan weer burn-outs kan voorkomen. Al blijft de bedoeling van meer vakantie vooral genieten, en niet enkel voorkomen dat je overwerkt raakt.
CHECK: 5 tips voor de perfecte werk-privébalans
Wat je wel in je achterhoofd moet houden: niet elk bedrijf met een cafetariaplan biedt de mogelijkheid om extra vakantiedagen te kopen. En als de werkgever die keuze dan aanbiedt, bepaalt het bedrijf zélf hoeveel dagen je maximaal kan kopen. Bij de meeste bedrijven is dat vijf à zes dagen, om de continuïteit van de dienstverlening te garanderen. Een wekenlange vakantie naar Bali boeken, is dus geen optie. De extra dagen zijn geen recht – zoals je normale verlof – en daar hou je best rekening mee.
Al zijn werkgevers die het niet aanbieden, wel in het nadeel. Flexibel verlonen blijft een pluspunt om medewerkers aan boord te houden en nieuwe mensen aan te trekken. Wie dus graag wat extra vakantiedagen heeft, trekt best eens aan de mouw van de hr-verantwoordelijke of baas. Het beste argument? Uitgeruste werknemers zetten betere werkprestaties neer!
E-GIDS: Dé checklist van alle extralegale voordelen op een rij
(ZINNIG) – Bron: Acerta
25 november 2024Een voordeel in natura kan een mooie aanvulling zijn naast je maandelijkse loon. Maar kun je hier effectief mee betaald worden? En hoe wordt het belast?
Op vijf jaar tijd zijn er bijna 11,1% meer werknemers die terugvallen op een bedrijfswagen. In de privésector is zo’n wagen intussen ingeburgerd.
Zowel lonen, aangeboden extralegale voordelen als vakantiedagen zitten in de lift voor de werkende Belg. Alleen stijgt niet iedereen in gelijke mate...
De voorbije 5 jaar is het gemiddeld aantal extralegale voordelen met 10,5% toegenomen. Al is er een groot verschil in functie en statuut.
In steeds meer bedrijven heb je als medewerker de kans om in te stappen in een cafetariaplan. Wat zijn de voordelen van zo'n plan?
Voor heel wat jobfuncties heb je tegenwoordig echt wel een smartphone of laptop nodig. Gelukkig moet je die als werknemer niet altijd zelf betalen.
Of je als werknemer maaltijdcheques krijgt, hangt af van de collectieve arbeidsovereenkomst van je sector of onderneming.
Heel wat werkgevers zouden hun personeel liever willen verlonen op basis van hun inzet en prestaties i.p.v. de loonbarema’s en de anciënniteit. Goed idee?
Wat is de meest onderwezen vreemde taal in het algemeen en in het beroepsonderwijs in de EU?