Deze 6 blunders van je baas maken jou ongelukkig
Als je je job niet graag doet, is daar soms maar een persoon de oorzaak van, en dat is je baas. Fouten in het management komen het personeel vaak duur te staan...
De definitie van geluk is voor iedereen anders. Ook op het werk kunnen bepaalde factoren ervoor zorgen dat je wel of net niét gelukkig bent met je job. Uit een onderzoek van UGent en onderzoeksbureau Bilendi blijkt alvast dat niet elke werknemer even gelukkig is op het werk… dit zijn de resultaten.
Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test
Els Clays, professor gezondheidswetenschappen UGent: “Werken onder tijdsdruk en tegen strikte deadlines wordt als bijzonder stresserend ervaren. Soms gaat men dit compenseren door te gaan overwerken, om alsnog de taken gedaan te krijgen”. Wat op zijn beurt dan weer leidt tot meer stress…
Opvallend detail: de werkstress blijkt een heel stuk lager te zijn op dagen waarop er van thuis uit gewerkt wordt.
Els Clays: “Telewerk kan inderdaad een verlichting van stress brengen, doordat je bijvoorbeeld meer ongestoord aan bepaalde taken kan doorwerken, of een betere afstemming met je privéleven hebt. Anderzijds gaan mensen van thuis uit minder steun zoeken bij collega’s om met stresssituaties om te gaan. Een goed evenwicht tussen kantoor- en telewerk is belangrijk.”
Lees ook: Waarvan krijg jij stress?
Bijna 1 op 5 (18,2%) van de ondervraagde werknemers is dus ongelukkig over zijn of haar werk. Waarom zoeken ze dan niet gewoon een andere job?
Stijn Baert, professor arbeidseconomie UGent: “Heel wat werknemers zitten wat gevangen in de ‘gouden kooi’. Bijna de helft (47,9%) van alle werknemers van 25 jaar of ouder oefent al 10 jaar of langer dezelfde baan uit. Nergens in de buurlanden ligt dat cijfer zo hoog. Dit kan niet los gezien worden van onze op anciënniteit gedreven verloning, het gegeven dat voordelen wegvallen bij een overstap naar een andere sector en de verschillende stelsels van pensioenopbouw, die bijvoorbeeld overstappen van de publieke naar de private sector onaantrekkelijk maken.”
Extra: Zit jij ook in een gouden kooi?
Naast een passende jobfunctie, een goede werksfeer en voldoende waardering van de baas en de collega’s zijn er ook nog een aantal andere factoren die kunnen bijdragen tot een geluksgevoel op de werkplek.
Uit het onderzoek blijkt dat ook een korte woon-werkverplaatsing of job dicht bij huis (74,7%) écht wel een geluksfactor is. Ook de hoeveelheid vakantiedagen (69,4%) en – uiteraard – een goede verloning spelen een belangrijke rol. Al is een mooi loon ook niet alles: als de rest niet goed zit, zal je die job nooit lang volhouden. Niet alles draait om geld… geluk is nu eenmaal niet te koop.
En? Hoe zit het met jouw werkgeluk? Go for happy!
Werkgeluk: wat kan je er zelf voor doen?
(fd)
15 juli 2022Als je je job niet graag doet, is daar soms maar een persoon de oorzaak van, en dat is je baas. Fouten in het management komen het personeel vaak duur te staan...
Deze vier factoren bepalen de jobtevredenheid van mensen. “Als het op één daarvan niet goed zit, kun je maar beter eens goed nadenken.”
Jobhoppen kan een professionele levenswijze zijn, al hou je best wel rekening met de voor- en nadelen...
Als we te veel werk ervaren in te weinig tijd, volgt stress. Maar er zijn nog andere oorzaken...
Iedereen heeft grote dromen! Het is pas als je je wildste fantasieën van je bucketlist hebt afgevinkt dat je succesvol en gelukkig bent, niet?
Steeds meer jongeren aanvaarden een job waar ze niet helemaal van overtuigd zijn. Slimme zet of niet?
Vrouwen hebben gemiddeld minder vaak werkbaar werk dan mannen. Bovendien blijft het verschil tussen mannen en vrouwen in Vlaanderen toenemen...
Om mensen gelukkiger te maken, vraag je wat ze willen en geef je ze dat ook. Toch? Fout!
Wie gelukkig is op het werk, is dat dikwijls ook ver daarbuiten. Geluksexpert Dajo De Prins verklapt al zijn tips om (terug) tevreden te zijn met je job.