Stress
Vorige

1 van 516

Volgende
Volgend artikel:

Vooral arbeiders lopen risico op burn-out

Steeds meer mensen ongelukkig op hun werk

Ongelukkig op het werk
De Vlaming staat bekend als een harde werker. Maar is hij of zij ook een gelukkige werker?

Wat is geluk?

De definitie van geluk is voor iedereen anders. Ook op het werk kunnen bepaalde factoren ervoor zorgen dat je wel of net niét gelukkig bent met je job. Uit een onderzoek van UGent en onderzoeksbureau Bilendi blijkt alvast dat niet elke werknemer even gelukkig is op het werk… dit zijn de resultaten.

Algemene tevredenheid

  • De meerderheid van de ondervraagde Vlaamse werknemers (63,3%) is best tevreden met zijn of haar job. 18,3% voelt zich zelfs oprecht gelukkig op het werk.
  • Dit in tegenstelling tot 18,2%: zij voelen zich eerder ongelukkig op de werkvloer. Hun aantal is in vergelijking met 2018 zelfs bijna verdubbeld (18,2% versus 9,3%).
Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test

Stress en deadlines

  • 4 op 5 werknemers ervaren stress tijdens het werk. Bij 2 op 3 sleept de spanning zelfs langer dan 3 maanden aan, wat de ideale trigger is voor een sluimerende burn-out.
  • 1 op 4 geeft aan dat de workload soms te hoog is.

Els Clays, professor gezondheidswetenschappen UGent: “Werken onder tijdsdruk en tegen strikte deadlines wordt als bijzonder stresserend ervaren. Soms gaat men dit compenseren door te gaan overwerken, om alsnog de taken gedaan te krijgen”. Wat op zijn beurt dan weer leidt tot meer stress…

Opvallend detail: de werkstress blijkt een heel stuk lager te zijn op dagen waarop er van thuis uit gewerkt wordt.

Els Clays:Telewerk kan inderdaad een verlichting van stress brengen, doordat je bijvoorbeeld meer ongestoord aan bepaalde taken kan doorwerken, of een betere afstemming met je privéleven hebt. Anderzijds gaan mensen van thuis uit minder steun zoeken bij collega’s om met stresssituaties om te gaan. Een goed evenwicht tussen kantoor- en telewerk is belangrijk.”

Lees ook: Waarvan krijg jij stress?

Gevangen in de gouden kooi

Bijna 1 op 5 (18,2%) van de ondervraagde werknemers is dus ongelukkig over zijn of haar werk. Waarom zoeken ze dan niet gewoon een andere job?

Stijn Baert, professor arbeidseconomie UGent: “Heel wat werknemers zitten wat gevangen in de ‘gouden kooi’. Bijna de helft (47,9%) van alle werknemers van 25 jaar of ouder oefent al 10 jaar of langer dezelfde baan uit. Nergens in de buurlanden ligt dat cijfer zo hoog. Dit kan niet los gezien worden van onze op anciënniteit gedreven verloning, het gegeven dat voordelen wegvallen bij een overstap naar een andere sector en de verschillende stelsels van pensioenopbouw, die bijvoorbeeld overstappen van de publieke naar de private sector onaantrekkelijk maken.”

Extra: Zit jij ook in een gouden kooi?

Extra geluksfactoren

Naast een passende jobfunctie, een goede werksfeer en voldoende waardering van de baas en de collega’s zijn er ook nog een aantal andere factoren die kunnen bijdragen tot een geluksgevoel op de werkplek.

Uit het onderzoek blijkt dat ook een korte woon-werkverplaatsing of job dicht bij huis (74,7%) écht wel een geluksfactor is. Ook de hoeveelheid vakantiedagen (69,4%) en – uiteraard – een goede verloning spelen een belangrijke rol. Al is een mooi loon ook niet alles: als de rest niet goed zit, zal je die job nooit lang volhouden. Niet alles draait om geld… geluk is nu eenmaal niet te koop.

En? Hoe zit het met jouw werkgeluk? Go for happy!

Werkgeluk: wat kan je er zelf voor doen?

(fd)

15 juli 2022
Anderen bekeken ook
Meest gelezen
  1. 1 Bereken hier jouw eindejaarspremie
  2. 6 Vakantie FAQ: alle feiten op een rij
  3. 2 Dit zijn de 10 best betaalde jobs in België
  4. 7 Vijf tips voor een inhoudelijk goede out of office
  5. 3 In 4 stappen naar een perfect CV
  6. 8 Pensioen FAQ: alle antwoorden op jouw vragen
  7. 4 Bereken je opzegtermijn
  8. 9 Eerste hulp bij burn-out: een praktische gids
  9. 5 Alles dat je moet weten over deeltijds werken
  10. 10 Je eerste job FAQ: wat moet je weten?