10 tips voor referenties in je cv
Referenties zijn vaak een verplicht nummertje in sollicitatieland. Veel werkgevers verwachten namen op een cv, of ze er ook iets mee aanvangen is iets anders...
Daar begint het al mee. Probeer een stage te bemachtigen bij een bedrijf waar je écht graag wil werken. “Dit zorgt ervoor dat je gemotiveerd bent om alles uit je stage te halen”, stelt Diederik Van Vlem van VDAB. Raak je niet binnen bij je droombedrijf? “Kies dan op z’n minst een stageplek waar je zoveel mogelijk kan leren.”
Maar ook aan een droombedrijf of droomstage zitten minder leuke aspecten. “Deins daarbij niet terug om ook eens een minder leuke taak tot een goed einde te brengen, zoals klasseren of een vergaderzaal opruimen.”
Lees ook: 5 do’s & don’ts voor een succesvolle stage
Maak om te beginnen al een goede eerste indruk. “Kom de eerste dag mooi op tijd. Wees enthousiast en stel je sociaal op”, suggereert Diederik Van Vlem van VDAB.
Benader elk project dat je toegewezen krijgt dus met een positieve ingesteldheid. “Je zal niet elke taak die je krijgt even leuk vinden, maar je positieve houding zal opgemerkt worden door je leidinggevende. Het toont dat je een teamplayer bent”, stelt Asia Skifati, associate director bij Walters People.
“De beste manier om op een positieve manier opgemerkt te worden, is door hard te werken en je voluit in te zetten voor de taken die je toegewezen krijgt, meent Skifati. Het kan ook zeker geen kwaad om zelf initiatief te nemen. Want ook jonge en frisse ideeën kunnen zeker bijdragen.
Voor een stagiair geldt: vragen staat vrij. Deins er dus niet voor terug om relevante vragen te stellen of zaken te checken waar je niet zeker van bent. “Het is beter om eerst enkele zaken na te vragen en goed werk af te leveren, dan aan een opdracht te beginnen waarbij je eigenlijk niet weet wat er precies verwacht wordt”, stelt Skifati.
Op het einde van je stage is er doorgaans, naast je stagerapport, ook een evaluatiegesprek. “Tijdens dit gesprek kan je je verwezenlijkingen overlopen”, oppert Van Vlem. “Dit is ook het moment om te polsen naar een vaste job bij het bedrijf.”
Van stage naar vaste job: 7 tips
Maak tijdens je stage duidelijk aan welke projecten je graag zou willen meewerken, en waar je graag meer over te weten wilt komen. En geef ook aan welke vaardigheden je nog wil bijschaven.
Al gaat het ook om het inlossen van je vooropgestelde doelstellingen. “Zorg ervoor dat je manager op de hoogte blijft van jouw vooruitgang door regelmatig een overleg in te plannen”, vult Asia Skifati aan. Het ideale scenario is natuurlijk dat je een aantal langetermijndoelen en -taken voor je rekening hebt genomen, waardoor je intussen haast onmisbaar bent.
CHECK: Klaar voor je eerste job! (E-GIDS)
Gebruik elke gelegenheid die je hebt om te netwerken met je collega's, van je mede-stagiaires tot senior medewerkers. “Dit is een perfecte kans om te leren wat mensen leuk vinden aan het bedrijf, en welke stappen zij doorlopen hebben om de job te bekomen waar ze zich nu in bevinden”, oppert Skifati. Dit zal je, volgens haar, ook helpen om zichtbaar te zijn voor het management wanneer besloten wordt extra medewerkers aan te nemen.
Krijg je geen jobaanbod? Laat vooral de moed niet zakken. Niet elke werkgever kan op elk moment iemand aanwerven. En ook in je zoektocht naar een andere job, kunnen je ex-collega’s nog van pas komen voor aanbevelingen en referenties. “Je stage is de ideale gelegenheid om te proeven van wat je wel of niet leuk vindt. Hou daar ook rekening mee wanneer je op zoek gaat naar je toekomstige job.”
Ben je op zoek naar jouw droomstage? Bekijk het huidige vacatureaanbod op Jobat.be!
(William Visterin)
3 mei 2024Referenties zijn vaak een verplicht nummertje in sollicitatieland. Veel werkgevers verwachten namen op een cv, of ze er ook iets mee aanvangen is iets anders...
Van zij die een jaar geleden aan het werk waren, heeft bijna iedereen nu nog een job. Maar bij tijdelijke jobs is dit één jaar later 7 op de 10.
Op zoek gaan naar de juiste job is niet gemakkelijk, zeker niet als het voor jou de eerste keer is. Sara Vanthournout van Bright Plus schiet je graag te hulp.
Als jonge twintiger sta je in de pole position van je carrière. Hoe pak je die “roaring twenties” succesvol aan? Met deze 4 tips voor ambitieuze twintigers!
Wat houdt een stagecontract precies in en welke informatie mag er niet in ontbreken? Een overzicht...
Hoe kun je als stagiair een vast contract versieren bij je favoriete werkgever? Met wat geluk… en de juiste aanpak!
Eens je de juiste plek gevonden hebt, valt die puzzel op z’n plaats. Dat was zeker het geval voor Jana, Matthias en Paulien toen ze begonnen bij de Vlaamse overheid.
Wanneer je afstudeert, ben je helemaal klaar voor de arbeidsmarkt. Maar hoe blinkt jouw cv uit tussen de vele andere?
Yes, je hebt die leuke stageplaats in de wacht gesleept! Het mag dan nog zo’n geweldige plek zijn, of je er een goede stage loopt, ligt grotendeels aan jezelf.