Survivalgids voor de thuiswerker: 5 succesfactoren
Minder connectie. En de moeilijkheid om jezelf te motiveren. Wie thuiswerkt, moet een aantal hordes nemen. Wat maakt jouw thuiswerkdag succesvol?
Feit: sinds het begin van de coronacrisis wordt er tot 30% meer thuisgewerkt en het lijkt erop dat het aantal telewerkers in de toekomst nog zal toenemen.
Uit onderzoek van Eurofund blijkt dat telewerkers, in vergelijking met werknemers die op kantoor werken, meer dan dubbel zo vaak geneigd zijn om langer dan het maximum van 48 uur per week te werken.
Ook werkt bijna 30% af en toe in zijn of haar “vrije tijd”. Ter vergelijking: bij werknemers die op kantoor werken, bedraagt dit percentage nog geen 5%. Een voortdurende bereikbaarheid mag dan wel efficiënt zijn, het verhoogt ook het risico op depressie, angststoornissen en een burn-out.
Lees ook: Thuiswerken op een productieve én gezonde manier
Een gezond evenwicht tussen online bereikbaarheid en offline onbereikbaarheid zou dus voor een gezondere werk-privébalans zorgen. Wat zegt de Belgische wet hierover?
De Belgische wetgeving kent, in tegenstelling tot sommige andere Europese landen, geen wettelijk recht op deconnectie. Wel moeten bedrijven sinds 2018 hun Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk raadplegen om de deconnectie en het gebruik van communicatiemiddelen te bespreken en vast te leggen.
Ook na werktijd blijven ze je bellen... Wat doe je eraan?
Andere Europese landen zoals Frankrijk (2016), Italië (2017) en Spanje (2018) hebben al wel een wettelijk recht op deconnectie buiten de werkuren. Al is door de coronacrisis duidelijk geworden dat “werkuren op kantoor” een andere invulling hebben dan “werkuren thuis als telewerker”. Om dit probleem op te lossen heeft Ierland onlangs een Covid-19 bewuste code geïntroduceerd: sinds 7 april 2021 hebben Ierse werknemers het recht om niet routinematig buiten de gangbare werkuren te werken.
Ontdek: 8 tips voor een gezonde thuis-werk balans
Ook het Europees Parlement ziet de ernst van de zaak in. Zij neemt alvast het voortouw en pleit voor een Europees wettelijk recht om buiten de werktijd offline (en dus onbereikbaar) te zijn, zonder dat daar negatieve gevolgen aan kunnen vasthangen voor het verdere verloop van iemands professionele carrière.
Het wetsvoorstel moet ook specifieke minimumeisen bevatten voor telewerk en duidelijkheid scheppen over de arbeidsomstandigheden en werk- en rusttijden. Lidstaten worden aangemoedigd om de nodige maatregelen te nemen zodat werknemers van dit recht gebruik kunnen maken, niet alleen buiten de werkuren maar ook bv. op vakantie.
Staat het recht om offline te zijn flexibel werken in de weg? Niet noodzakelijk, al zal het in bepaalde gevallen erg moeilijk zijn om offline te blijven en intussen vanop afstand met andere collega’s samen te werken die elk hun eigen flexibele agenda hebben.
Duidelijke en haalbare afspraken met de werkgever en collega’s blijven nog altijd de beste garantie op een gezond evenwicht tussen werk en privé, zowel online als offline.
Werk-privé: Ben jij een ‘segmentator’ of een ‘integrator’?
(fd/mr)
4 juli 2021Minder connectie. En de moeilijkheid om jezelf te motiveren. Wie thuiswerkt, moet een aantal hordes nemen. Wat maakt jouw thuiswerkdag succesvol?
Welk type werknemer ben jij: een 'segmentator' of eerder een 'integrator'? Doe de test!
Het laatste wat je wilt is ’s avonds laat of in het weekend opgebeld worden door je baas, je collega of een klant. Maar niet iedereen is het daarmee eens.
Dit jaar werkten in ons land meer mensen van thuis uit dan bij het begin van de pandemie.
Volgens onderzoek zijn er 3 types van thuiswerkers te onderscheiden… Welk type ben jij? En hoe ga je dan best te werk?
Hoe regel je als manager de afspraken rond thuiswerk in je team? We staken ons licht op bij Jeroen De Ruysscher van waterzuiveraar Aquafin.
Met de vakantie voor de deur is het een goed idee om eens digitaal af te kicken. Zo’n offline pauze doet deugd! Enkele tips...
Thuiswerken wordt stilaan het nieuwe normaal. Maar als telewerker moet je ook tijdens je huiselijke workation deadlines halen. Zijn thuiswerkers even productief als op kantoor?
Thuis aan het werk, doet de Belg er een uurtje bij. Al blijkt de combinatie met thuisonderwijs niet evident.