Het Nieuwe Werken vraagt om duidelijke afspraken
Werken waar en wanneer je wilt. Het klinkt goed, maar is in de praktijk niet evident. Dat merkte Gert Lambers, hr-manager bij ICT-bedrijf Aurelium.
Met 'Sssst... Hier werkt men' zijn Nancy De Vogelaere, Joke Renneboog en Elke Wambacq toe aan hun tweede boek op een jaar tijd. Hun eerste schrijfsel, 'Tot uw Dienst - waarom de nieuwe ambtenaar klantvriendelijk is', deed heel wat stof opwaaien bij de overheid, waar ze overigens alle drie werken, als bevlogen en enthousiaste ambtenaren. Hun missie: werk maken van een nieuwe werkvloer. Eentje waar open gecommuniceerd wordt en waar mensen niet teruggefloten worden als ze het voortouw nemen.
In beide boeken staat de bedrijfscultuur van hun werkomgeving centraal. Maar was 'Tot uw Dienst' nog een strakke aanklacht tegen collega's die vastgeroest waren in oude gewoonten, dan is 'Sssst... Hier werkt men' een handige gids om ons met zijn allen beter en efficiënter te laten (samen)werken, met minder stress en meer vertrouwen.
Zelfinzicht en communicatie spelen daar de hoofdrollen in. "Een belangrijke stap is jezelf leren kennen. Kijk eerlijk en kritisch naar wie je bent en waar je organisatie voor staat. Vraag dat ook aan anderen: klanten, collega's, leidinggevenden, …", zegt Nancy De Vogelaere. Ze geeft toe dat zij en haar co-auteurs zich hebben laten inspireren door de vele make-overprogramma's op televisie. "Veel van die kandidaten weten niet hoe ze overkomen, hoe hun omgeving naar hen kijkt."
Doe je wat je meent of zegt te doen? Dat is de hamvraag, volgens de auteurs. Op het moment van het interview bevinden Nancy en Elke zich bij de OESO in Parijs, ter gelegenheid van een congres over 'public innovation'. "Dan is het toch frappant dat geen enkele van de sprekers er deze voormiddag in slaagde om een kwartier lang enthousiast te spreken en zijn publiek te boeien. Net zoals dat je hier alles op papier krijgt, op een innovatiecongres. Dat verhaal klopt niet helemaal", meent Elke Wambacq.
Wie wil veranderen, moet niet alleen naar zichzelf, maar ook uit het raam kijken, ervoor zorgen dat innovatie geen bevlieging maar een gewoonte wordt, aan een gepaste structuur werken, talent optimaal inzetten, bouwen aan een positieve leercultuur enzovoort. Al die stappen, en nog veel meer, worden haarfijn beschreven in 'Sssst... Hier werkt men'.
Het eigen team is volgens de auteurs een prima proeftuin. "Niets houd je tegen om binnen je eigen team werk te maken van een andere mentaliteit, ook al wil de organisatie in zijn geheel nog niet mee. Innovatie vraagt vaak om het doorbreken van regels. Het eigen team is daar een veilige omgeving voor.
(wv) – Meer info: www.ssssthierwerktmen.be / www.dinobusters.be
Werken waar en wanneer je wilt. Het klinkt goed, maar is in de praktijk niet evident. Dat merkte Gert Lambers, hr-manager bij ICT-bedrijf Aurelium.
Het verkorten van de reistijd zou jaarlijks miljarden kunnen opleveren. Dat zegt een onderzoek naar de effecten van het nieuwe werken.
Stilaan komen er nieuwe contracten op die werk en gezin beter combineerbaar maken, en niet onbelangrijk: zonder dat je al te veel loon moet inleveren.
Werknemers verwachten heel wat van Het Nieuwe Werken, zoals een betere balans werk-privé. Maar niet iedereen is even enthousiast.
Welke verantwoordelijkheden heeft een Controlling & Reporting Specialist? Welk salaris kan je in deze functie verdienen?
Met mobiele trailers trekt arbeidsbemiddelaar VDAB door Vlaanderen. “Wij willen iedereen een kans geven op werk.”
Expert Stephen Fournier legt uit wat de functie inhoudt, hoeveel je kunt verdienen en wat de doorgroeimogelijkheden zijn.
Hoe pak je een moeilijk gesprek met je werkgever of collega aan? En vooral, wat kan je beter vermijden? Ontdek hier 5 tips.
Lijkt een jobomschrijving jou iets te mooi om waar te zijn? Hou er dan rekening mee dat dit inderdaad zo kan zijn… Daarom: deze tips!