Het nut van wandelvergaderingen, volgens Steve Jobs en Aristoteles
Het is in het belang van ieders gezondheid om meer te bewegen, ook tijdens de werkuren. Steve Jobs paste het al toe via wandelvergaderingen.
Sporten tijdens de middagpauze of een gemeenschappelijke work-out inlassen op vrijdag? Het begint stilaan een trend te worden. Niet alleen omdat werknemers steeds vaker een puur sedentaire job hebben die hun lichaam ruïneert, maar ook omdat sportende werknemers meer energie hebben en productiever zijn. Onderzoek toont verder nog aan dat actieve werknemers minder gemakkelijk verzuim plegen, socialer zijn op het werk en over het algemeen hoog scoren op het vlak van tevredenheid.
Genoeg redenen voor werkgevers om te onderzoeken hoe ze werknemers kunnen motiveren om te bewegen. Zo investeren ze niet alleen in de gezondheid van hun personeel, maar ook in zichzelf en de werking, productiviteit en omzet van hun bedrijf.
Maar hoe pak je het aan? Ga je voor een groepservaring of ga je voor een individuele benadering? In team sporten is praktisch, maar inspelen op de noden van de individu zal het meest resultaat opleveren.
(Verplichte) groepslessen zijn de meest voorkomende oplossing in Zweden en beginnen ook in de rest van Europa door te breken. Een uitgeruste fitnessruimte op kantoor is een goed begin. Zo kan je voor of na je werk of tijdens je pauze je even op je eigen tempo en in je eigen vrije tijd gaan uitleven. Maar… daar is plek voor nodig. Een fitnessabonnement als extralegaal voordeel is een optie, maar kan moeilijk opgevolgd worden. Het bedrijf Gympass speelt hierop in door verschillende sportabonnementen in een app te bundelen, zodat werknemers een ruimere keuze hebben. Sommige werkgevers koppelen er een wekelijkse uitstap aan. Even met het hele team naar de fitness in de buurt. Iets dat waarschijnlijk niet voor elk bedrijf even haalbaar is.
Bij het Zweedse Björn Borg hoef je niet te komen solliciteren als je niet elke vrijdag wil meedoen met de fitnessles. Zelfs de CEO doet zonder morren mee. Nu is sporten op het werk in Zweden al veel meer ingeburgerd dan in Nederland of België.
Het helpt ook als de baas meedoet, dan wordt het een positief verhaal en lijkt het niet alsof het personeel met de vinger wordt gewezen. Je leert elkaar op deze manier ook op een andere manier kennen. Wekelijks of dagelijks samen sporten wordt zo een mini-teambuilding.
Maar niet iedereen houdt van dezelfde sport. Misschien ben je niet zo’n jogger, maar eerder een balsporter? Bij onze noorderburen wordt consultant Sport&zaken wel eens ingeschakeld. Zij zoeken uit wat de behoeften van een bedrijf zijn en schakelen dan een trainer in om de medewerkers te laten bewegen. Zij maken werknemers dan warm voor een bepaalde sport en trainen hen mee tot een goed participatieniveau van beginners tot echte fanatiekelingen.
Veel mogelijkheden, maar één ding is zeker, we moeten meer bewegen en bedrijven creëren een win-winsituatie door hier mogelijkheden toe te creëren.
(sjv) – Bron: AD / De Limburger
16 april 2018Het is in het belang van ieders gezondheid om meer te bewegen, ook tijdens de werkuren. Steve Jobs paste het al toe via wandelvergaderingen.
Wil je meer bewegen tijdens de kantooruren? Zet je schrap voor deze 7 zogenoemde ‘deskercises’.
9 minuten per dag, meer heb je niet nodig om bewuster, flexibeler en creatiever te zijn op je werk dankzij de ‘business yoga’ van Mirelle van den Anker.
Het hoeft niet meer gezegd dat een typische bureaujob werknemers allesbehalve fit maakt. Maar welke jobs zijn dan wel goed voor je lijn?
Wat doe jij buiten het werk? Hoe je je vrije tijd besteedt, kan een grote impact hebben op je carrière.
Soms hebben we er te weinig tijd voor, en toch is sporten goed voor ons. Maar wat als je kan werken én sporten tegelijk, en zo meteen een pak tijd wint?
De hard en soft skills, die kennen we al. Maar intussen zijn ook de mad skills aan een opmars bezig. Een trend die uit Silicon Valley komt overwaaien...
Meer dan zeven op tien werknemers (70,6%) heeft een vriendschappelijke band met zijn of haar collega’s. En er zijn nog méér cijfers...
Vind je die middagpauze tijdverspilling? Vind je je collega’s te saai om mee te lunchen? Opgelet!