Stel jezelf deze 10 vragen en vind jouw droomjob
Wie kordaat de daad bij het woord voegt, kan – met wat geluk – snel een realistische droomjob ontdekken. Deze 10 eenvoudige vragen helpen jou hierbij.
De zoektocht naar een droomjob loopt niet altijd over rozen en soms kan het wel een tijdje duren. Geduldig zitten wachten op die ene jobaanbieding is een mogelijke optie, al kan het ook anders. Door spontaan te solliciteren, solliciteer je niet voor een welbepaalde vacature maar laat je aan het bedrijf weten dat je heel graag voor hen wil werken. Met wat geluk valt je e-mail in de smaak en mag je alsnog eens langskomen op gesprek.
Niet alleen voor werkzoekenden kan spontaan solliciteren een slimme zet zijn, ook voor laatstejaarsstudenten kan het een gedurfde manier zijn om een eerste job binnen te halen. Spontaan solliciteren valt bij hen duidelijk in de smaak, want volgens een recent onderzoek van hogeschool Ephec zou 31% van de laatstejaarsstudenten deze manier van solliciteren als eerste overwegen.
Spontaan solliciteren doe je zo...
Werkgevers genoeg die op zoek zijn naar personeel (met dank aan de arbeidskrapte), maar bij welk (type) bedrijf zie je jezelf wel werken? Probeer een shortlist samen te stellen met een aantal bedrijven die je aantrekken.
Ontdek: Welke bedrijven krijgen van hun werknemers de hoogste scores?
Laat de detective in je los en probeer te weten te komen wat hun bedrijfscultuur écht is. Door op de website en de sociale media van het bedrijf te scrollen, kun je al heel wat wijzer worden. Misschien vind je wel wat reviews van klanten of werknemers terug? Wanneer het plaatje naar jouw gevoel helemaal klopt, kun je de volgende belangrijke stap ondernemen.
Stel een degelijk cv samen in functie van het bedrijf en de functie waarvoor je wil solliciteren. Voorzie voldoende ruimte om je kwaliteiten, vaardigheden en relevante referenties mooi in de kijker te zetten. Geef het tenslotte een aantrekkelijke grafische touch want het oog wil natuurlijk ook wat.
Hoewel je door spontaan te solliciteren al heel wat initiatief en durf toont, kun je met die vermaledijde en vaak verwenste motivatiebrief ook je voordeel doen. Gebruik die brief dan ook om je motivatie extra in de kijker te zetten. Laat zien dat je het bedrijf echt wel kent en dat je heel bewust bij hen wil werken.
E-GIDS: Voorbeeld van een motivatiebrief bij een open sollicitatie
Zorg dat je cv en motivatiebrief niet spoorloos verdwijnen in de verkeerde mailbox. Stuur die dus vooral niet naar een algemeen info@-e-mailadres want Info is geen personeelslid. Probeer te achterhalen wie de juiste contactpersoon is, vaak is dat de hr-verantwoordelijke.
Vind je niets terug op de website? LinkedIn to the rescue! Door de bedrijfsnaam in de zoekbalk in te vullen, krijg je onderaan een mooi overzicht van alle geconnecteerde personeelsleden mét hun profiel en jobfunctie.
Wees maar zeker dat de hr-verantwoordelijke van het bedrijf je naam zal Googlen en zoeken op social media. Geef je LinkedIn-profiel dus een professionele update en verwijder desnoods alle ongepaste posts op Facebook, Instagram of X.
Extra: Mag je toekomstige werkgever je social mediaprofiel screenen?
Na al die moeite verdien je het wel om binnen een redelijke termijn feedback te krijgen. Heb je na een aantal weken nog altijd niks ontvangen, laat dan gerust wat van je horen. Stuur een vriendelijke reminder of bel ze even op. Hiermee laat je ineens ook zien dat je geen quitter bent maar een volhouder.
Krijg je de melding dat er niet meteen een functie vrij is voor jouw profiel, neem het dan vooral niet persoonlijk. De kans is namelijk groot dat jouw naam opgenomen wordt in een kandidatendatabase voor toekomstige vacatures.
Wat als… je niets meer hoort na je jobinterview?
(fd)
5 juli 2024Wie kordaat de daad bij het woord voegt, kan – met wat geluk – snel een realistische droomjob ontdekken. Deze 10 eenvoudige vragen helpen jou hierbij.
Veel mensen krijgen vaak te horen dat ze niet genoeg ervaring hebben voor een bepaalde job. 9 tips die je helpen om toch (voor die job) te solliciteren.
Met deze gids leren we je de kunst aan van een goede motivatiebrief te schrijven...
Heb je een bedrijf op het oog waar je graag wilt werken? Als er geen passende vacature is, dan kun je ook een open sollicitatie sturen. Hoe pak je dat aan?
Veel toekomstige werkgevers screenen het social mediaprofiel van hun sollicitant. Maar de vraag is: mag dat zomaar?
Je hebt gesolliciteerd, bent uitgenodigd, maar na je interview hoor je niks meer. Geen paniek: radiostilte betekent dan niet altijd een afwijzing.
Zou jij je vandaag nog altijd kandidaat stellen voor de job die je nu uitoefent?
Het zoeken naar werk kan soms aanvoelen als een neverending story. Toch mag je de moed niet laten zakken. Deze tips geven jou alvast een duwtje in de rug.
Een goede motivatiebrief schrijven is een kunst - maar een kunst die je gelukkig kan aanleren...