Een stap terug is (niet altijd) een stap omlaag
Een stap terug op de carrièreladder hoeft niet noodzakelijk een ramp te betekenen, zo betogen Tanja Verheyen en Bob Vermeir in hun boek over demotie.
Solliciteren voor een lagere job is niet voor de hand liggend. “Niet voor jezelf, maar ook niet voor je baas en collega’s. Er wordt verondersteld dat je je enkel kandidaat stelt voor een job op een hoger of hetzelfde niveau”, vertelt Brigitte Ballings, loopbaancoach bij A-Lissome en auteur van het boek “Een stap terug? Ik denk er niet aan!”.
Dan kan je overwegen om vrijwillig een stap terug te zetten, maar hoe pak je dit aan?
Stel jezelf deze twee vragen:
Je zal merken dat het antwoord verschillend kan zijn. Antwoord twee is jouw echte motivatie. Sommige onderwerpen of redenen voor je stap terug kunnen een negatieve connotatie hebben, zoals een langdurige ziekte, het “rustiger” aan willen doen, …
Maar je kan het ook positief verwoorden. Je kan bijvoorbeeld zeggen dat “je een carrièreswitch overweegt” omdat:
Je kan hier lang in je eentje over nadenken, maar je beslissing voor een stap terug heeft ook een serieuze impact op je entourage.
Eens je je motivatie kent, is het belangrijk dat je een pitch maakt. Een “carrièreswitch-pitch” als het ware. Een positief, persoonlijk en efficiënt verhaal over de reden van jouw beslissing, dat je met het nodige enthousiasme en zelfvertrouwen kan brengen.
Vergeet in je pitch de bekommernissen of argumenten niet die je baas kan hebben in verband met jouw carrièrestap. Als een goede onderhandelaar bereid je een antwoord voor op alle tegenkantingen die je kan krijgen. Het belangrijkste tegenargument van je baas kan zijn: hoe blijf je op langere termijn gemotiveerd voor een minder uitdagende job, met een lager salaris, minder verantwoordelijkheden, … Oefen je carrièreswitch-pitch met anderen en vraag hen feedback.
Wat als je op een njet stuit? Wat als er geen mogelijkheden zijn in het bedrijf waar je nu werkt.
Dat betekent dat je:
Het gevolg is dat er eventueel een vrijwillige exit onderhandeling aankomt. Bereid je hierop voor. Wat is voor jou aanvaardbaar? Wat niet?
Weet dat 3/5e van de jobs gevonden wordt door je netwerk aan te spreken. Spreek dus over jouw wens met mensen rondom jou en vergeet natuurlijk niet de vacaturemarkt actief op te volgen.
Of je de stap terug zet binnen het bedrijf waar je nu werkt of extern, op een bepaald moment zal je hierover moeten communiceren. Wat ga je zeggen tegen je collega’s, je vrienden en andere personen?
Enkele tips:
“Weet dat anderen heel erg bezig zijn met hun eigen verhaal en niet zoveel oog hebben voor dat van anderen”, zegt Brigitte Ballings. “Een trigger om je hierbij te helpen: als iemand met de vinger naar jou wijst zegt dat meer over die persoon zelf – zijn angsten en waarden – dan over jou.”
(mr) - Bron: A-Lissome
25 september 2018Een stap terug op de carrièreladder hoeft niet noodzakelijk een ramp te betekenen, zo betogen Tanja Verheyen en Bob Vermeir in hun boek over demotie.
Een mensenleven gaat niet altijd in stijgende lijn en dat hoeft ook niet. Voor carrières geldt hetzelfde. Is het erg om eens een stap achteruit te zetten?
Demotie – een stap terug op de carrièreladder - is niet zo zeldzaam. Demotie als promotie komen in België vaker voor dan gemiddeld in de Europese Unie.
Jij verandert, je werkgever verandert. Dan is het maar logisch dat je nu en dan ook van jobinhoud verandert. Hoe pak je dat het best aan?
Tijdens een netwerkmoment heb je niet altijd een zee van tijd. Daarom is het nuttig alle noodzakelijke informatie te bundelen in een elevatorpitch.
Wat doet duurzaamheid met de job bij de bank? “Onze rol wordt veel rijker.”
Pestkoppen op het werk kunnen soms een echte pest zijn en hoezeer je ze ook wil mijden, je vindt ze echt overal… Hoe herken je ze en wat doe je eraan?
Als vader of partner van de moeder kan je na de geboorte een beroep doen op geboorteverlof (vaderschapsverlof), om tijd door te brengen met je pasgeboren kind.
"Ieder talent verdient ruimte om te groeien, zonder drempels op de weg."