Overwerken maakt je dikker
Beginnen je overuren op te tellen? Je gewicht zou dat voorbeeld dan ook wel eens kunnen volgen...
We klagen wel eens dat we tijd te kort hebben en sprokkelen dan zo goed en zo kwaad als het gaat reserveminuten bij elkaar. Een beetje vroeger opstaan om onze ochtenden in te zetten, de middagpauze overslaan, of ’s avonds wat langer doorwerken?
Vooral onze avonden kunnen zich perfect lenen om meer gedaan te krijgen. Toch ploffen we liever in onze luie, maar o zo comfortabele zetel en zullen we meer geneigd zijn om onze favoriete film of serie te streamen dan dat we onze horizonten gaan verleggen.
Wel, hierbij enkele tips om toch het meeste uit je avond te halen …
Je tijd efficiënt gebruiken is essentieel. Weet je dat je nog veel werk voor de boeg hebt en maar een beperkte tijd om alles af te werken, wees je dan bewust van elke minuut die je nog hebt.
Pendeltijd en file zijn gewoonlijk de grootste tijdrovers. Je kan weinig nuttig doen, terwijl je tijdig hoopt thuis te geraken. Tenminste … vroeger. Nu kan je die tijd gebruiken om enkele e-mailconcepten uit te schrijven - niet verzenden! - of om je takenlijstje te optimaliseren en prioriteiten te stellen.
Wie zijn schoenen uitdoet, verliest zijn workflow. Schoenen uitdoen kan voor velen een soort einde-werkdagsymbool zijn. Je voelt je daarom (té) comfortabel , je verliest je werkzin en wil gewoon rustig thuis zijn en niets meer uitsteken.
Hou je je schoenen aan dan behoud je je workflow. Je kan nog snel naar buiten lopen, moest het nodig zijn. Je behoudt het gevoel dat je nog iets moet doen.
Maak op voorhand iets klaar of zorg ervoor dat je een voorraad ingrediënten hebt voor een snelle, makkelijke hap … liefst zo gezond mogelijk uiteraard, want zware of vettige maaltijden maken je loom en dus minder productief. De perfecte maaltijd op tafel toveren of uitgebreid koken, neemt meestal redelijk wat tijd in beslag, waarna het moeilijk is om nog tijd te besteden aan andere taken.
Hou het simpel en licht, maar voedzaam en vullend.
Maak een muzieklijstje van ongeveer een uur. Vul het met nummers die jou energie geven, je gelukkig maken of je gewoon tot rust brengen. Je kan dit dan op de achtergrond laten spelen, terwijl je je taken afrondt.
Zo weet je ongeveer hoeveel tijd je hebt of hoelang je over een taak hebt gedaan, zonder dat je steeds op de klok moet kijken, daar je precies weet hoe lang je playlist duurt.
Tip: Kies voor voldoende instrumentale nummers. Deze kunnen toch nog opzwepend en motiverend zijn, zonder al te afleidend te worden.
Sporten is goed, maar hoewel sommigen het als ontspanning zien, zien de meesten onder ons het als tijdverspilling, zeker als we in tijdsnood zitten. Probeer daarom iets productief te doen, terwijl je gaat fitnessen of lopen.
Heb je een hometrainer? Schuif deze dan voor de tv en kijk een documentaire. Ga je liever joggen? Luister dan naar een interessante podcast op je smartphone, iPod of mp3.
Als je de hele avond uitrekt voor je taken, dan lijkt het alsof je nog oneindig veel tijd hebt en dan steekt uitstelgedrag vaak de kop op. Vermijd dit door jezelf een deadline op te leggen. Het zal je aanmoedigen om prioriteiten te stellen en actiever te handelen, alsook zal het je helpen inschatten hoelang je over elke taak mag doen.
Verder is het gewoon aangenamer en motiverender om naar een doel toe te werken. Al is het maar om die tas thee te kunnen drinken voor de televisie en je schoenen uit te kunnen schoppen.
(sjv) - Bron: Levo.com
24 augustus 2017Beginnen je overuren op te tellen? Je gewicht zou dat voorbeeld dan ook wel eens kunnen volgen...
Volgens een Britse studie hebben mensen die laat opblijven en 's ochtends niet vroeg opstaan vaak een hoger IQ dan ochtendmensen. Hoe intelligenter, hoe?
Het verschil tussen een toegewijde werknemer en een workaholic valt vaak moeilijk te onderscheiden. Herken jij de volgende signalen van een werkverslaving?
Altijd maar weer dat werk mee naar huis, nooit eens het gevoel dat je taken voor vandaag zijn afgerond ... een herkenbaar gevoel? Het kan ook anders!
In Brazilië is een nieuwe wet goedgekeurd: werknemers die hun professionele e-mails checken buiten de werkuren, mogen dit aanrekenen als overuren.
Wie niet slim is, moet sluw zijn. Met enkele eenvoudige tips kan je slimmer worden en je intellectuele collega’s van de troon stoten.
Een werkdag kan best druk en stresserend zijn. De kunst is als je thuis bent alles achter je te laten, en pas de dag erna opnieuw met je werk bezig te zijn.
Het is de vraag voor elke starter na enkele jaren dienst: should I stay or should I go?
Uitzendbureau Randstad deed onderzoek naar de werkkeuzes van studenten. Wanneer en hoe het merendeel van hen aan de slag gaat, maken we hier overzichtelijk.