Jouw kind heeft slechts 1 ding nodig voor de jobs van morgen
Wat de toekomst brengt kunnen we niet exact zeggen, maar hoe bereid je je kinderen dan voor op de steeds veranderende arbeidsmarkt?
De achtergrond van deze visie komt van Danielle Krekels in haar boek ‘Krachtig met KernTalenten’. Zij had jaren geleden een selectiebureau voor ingenieurs en voerde met deze profielen talloze gesprekken. “Toen bedacht ik het volgende”, stelt Krekels.
“Zou het kunnen dat een kind niet creatief wordt door met Lego te spelen, maar er graag mee speelt omdat het eigenlijk al creatief is?”
Krekels besloot haar idee te checken bij elke ingenieur die ze interviewde: waar had hij of zij als kind mee gespeeld? Toen tekende zich een patroon af. “Industrieel ingenieurs kwamen vooral met Lego, Meccano of K’nex aandragen, en ook met autootjes en treintjes”, vertelt Danielle Krekels.
“Burgerlijk ingenieurs spraken vooral over schaken, en heel vaak over autootjes en treintjes en lezen.” De tweedeling dat burgerlijk ingenieurs minder graag met hun handen werken en dat industrieel ingenieurs minder theoretisch gedreven zijn, werd hiermee volgens haar bevestigd.
Kinderen die met Lego, Meccano of ander technisch speelgoed speelden of dingen bouwden in de natuur, bleken later als volwassene vooral behoefte te hebben aan het oplossen van functionele problemen.
Deze redenering van het kinderspel, en dus wat je als kind leuk vond, leidt tot je zogenaamde kerntalenten als volwassene. Krekels omschrijft deze ook als APIMS, omdat kerntalenten te maken hebben met je Aard (je natuur of het zijn), je Potentieel (de klassieke benadering van talent en aanleg of dus het kunnen zijn) en tenslotte de Intrinsieke Motivatie (het willen). “Alleen wat je echt graag deed uit jezelf, legt je kerntalenten bloot”, oppert ze.
Uiteindelijk kwam Krekels tot 23 Kerntalenten, het resultaat van vijftien jaar vragen stellen aan duizenden ingenieurs en andere profielen. In die lijst van 23 staan kerntalenten als creativiteit (zowel functionele, esthetische als mentale), structuur en tactiek, organisatie (zowel lineaire als sociale), teamplay (gestructureerd of in los verband), competitiviteit (tegenover anderen en jezelf ), initiatief nemen, risico’s nemen, strategisch inzicht of verkopen en overtuigen.
Sommige kerntaken zijn volop aanwezig, andere deels of niet. “Je kunt er elke dag een beroep op doen om positieve en duurzame keuzes te maken”, benadrukt Danielle Krekels, en dit gaat van studies tot jobs. “Ik raad altijd aan om te werken met en op je sterke kerntalenten”, stelt ze.
Of zoals Krekels het beschrijft: “Als je de aard, het potentieel en de wil hebt om een appel te worden, stop dan al je energie in het worden van de allerbeste versie van jouw appel. De wereld heeft behoefte aan eersteklas fruit voor alle soorten fruitsalades.”
(wv)
Krachtig met KernTalenten - Werk met je sterke punten en maak studie- en carrièrekeuzes die levenslang bij je passen, Danielle Krekels, M-Books Standaard Uitgeverij, 318 pagina’s, ISBN: 9789022335260
3 oktober 2018Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Wat de toekomst brengt kunnen we niet exact zeggen, maar hoe bereid je je kinderen dan voor op de steeds veranderende arbeidsmarkt?
Lego is niet enkel geschikt als kinderspel en wordt in de bedrijfswereld steeds meer serieus genomen als vergaderondersteuning dankzij Lego Serious Play.
Daar gaat de alarmbel! Het aantal ingenieurs dat afstudeert met specialisatie in de bouw, daalt dramatisch. Maar wat blijkt in Limburg?
De doorsnee ingenieur verdient goed. Alleen zijn er wel onderliggende verschillen, zoals tussen opleiding en sector.
Sonny heeft een hart dat klopt voor techniek én voor zijn werkgever. “Unilin biedt de voordelen van een groot bedrijf, maar ook de warmte van een kleinere onderneming”, glimlacht Sonny.
Stress blijft een wederkerend probleem op de werkvloer. Hoe gaat jouw bedrijf om met stress? En staat je baas open voor oplossingen?
Hoe raak je als schoolverlater vlot aan een eerste (en goede) job? Deze tips uit het schoolverlatersrapport zullen je zeker helpen.
Ik zou graag ’s middags eens een halfuurtje gaan lopen. Maar niemand in het bedrijf doet dat en ik wil niet scheef bekeken worden. Hoe pak ik dit aan?