Online solliciteren
Vorige

1 van 104

Volgende
Volgend artikel:

5 tips voor een AI-vriendelijk cv

Solliciteren we binnenkort allemaal zo?

Solliciteren we binnenkort allemaal zo
The times they are a-changing en ook de manier waarop bedrijven op zoek gaan naar personeel is niet altijd meer zoals vroeger. Dit zijn de trends.

Klassiek versus modern

Wie vroeger een job zocht, wist al op voorhand hoe het sollicitatieproces er ging uitzien: je zocht en vond een vacature in een krant of op een website, schreef een brief of mail en kruiste je vingers opdat je uitgenodigd zou worden voor een kennismakingsgesprek.

Anno 2023 ziet het sollicitatieproces er vaak helemaal anders uit. Naast de klassieke aanpak (vacature-brief/mail-gesprek) zijn er tegenwoordig een aantal interessante trends te bespeuren op de vacaturemarkt.

Spoiler alert: werkgevers nemen nu vaak zélf contact op met geschikte kandidaten.

Online solliciteren: tips & tricks

3 opvallende trends

1. The digital way

De klassieke manier van solliciteren (vacature-brief-gesprek) blijft nog wel even bestaan, al gebeurt het nu vooral digitaal.

Zo kun je in heel wat gevallen via de vacaturepagina op de website van het bedrijf makkelijk een cv en motivatiebrief uploaden waardoor het jou meteen een postzegel en de onzekerheid over een goede ontvangst bespaart. Ook het wekelijks fysiek afschuimen van alle mogelijke interimbureaus in je buurt gebeurt steeds minder vaak: de toekomst is ook hier digitaal.

Lees ook: Zo schrijf je een overtuigende motivatiebrief

2. The referral way

Hierbij doen werkgevers beroep op hun huidig personeel om eventuele kandidaten uit hun eigen netwerk voor te stellen of door te verwijzen (referral) naar de hr-dienst. Je profiel op bv. LinkedIn of op Jobat.be optimaliseren en je online netwerk uitbreiden is in dit geval zeker een interessante manier om via via de job van je leven te scoren.

Job-alert: jobs op maat in jouw mail

3. The sourcing way

Waar je als werkzoekende vroeger standaard als eerste de stap moest zetten naar een nieuwe job, zetten werkgevers nu steeds vaker zélf de eerste stap. Dit doen ze voornamelijk door via socialenetwerksites als LinkedIn, maar ook via Jobat.be (als je cv openbaar staat) zélf mogelijke kandidaten actief te benaderen.

Wees dus niet meteen achterdochtig wanneer je een InMail ontvangt van iemand die je nog niet kent: de kans is groot dat het een talent hunter of recruiter is die in jouw profiel wel een match ziet met een bepaalde vacature of bedrijf.

Volgende stap: metaverse?

Het lijkt misschien wel wat sciencefiction maar toch: solliciteren in de metaverse is een feit. Zo opende de Nederlandse hr-dienstverlener Unique eind vorig jaar met de Uniqueverse een online vestiging in de metaverse. Op deze virtuele plek kun je via een avatar solliciteren. Het voordeel hierbij is dat je zo anoniem mogelijk je kennis en vaardigheden kunt testen zonder dat je je diploma of werkervaring moet voorleggen.

Of het solliciteren via metaverse een succes kan worden, zal de toekomst moeten uitwijzen. Het heden wijst alvast uit dat solliciteren meer en meer tweerichtingsverkeer is waarbij beide partijen elkaar professioneel en digitaal proberen te versieren.

Wat als… een chatbot jouw sollicitatiebrief schrijft?
Mijn Jobat banner

(fd)

10 maart 2023
Anderen bekeken ook