Kun je na een dure opleiding via het werk zomaar vertrekken?
Een opleiding via het werk kan je carrière een boost geven. Maar wat als je hierna van werkgever verandert? Moet je die opleidingskosten dan terugbetalen?
Ben je je huidige job beu of lijkt het gras aan de overkant gewoon groener? Dan is het misschien wel tijd voor een nieuwe, professionele uitdaging! Om de sfeer op jouw huidige job en je slaagkansen voor de nieuwe job niet te verknallen, pak je het best slim en professioneel aan.
Deze 7 do’s en dont’s helpen je hierbij.
Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test!
Soms is het beter om in alle rust en stilte een nieuwe job te zoeken. Zo hoeft niet iedereen op je werk per se op de hoogte te zijn van je professionele zoektocht en je geplande sollicitatiegesprekken.
Let ook op welke collega je eventueel in vertrouwen neemt: een vertrouwelijk gesprek kan zich soms verbazend snel verspreiden … Het laatste waar je nood aan hebt tijdens je zoektocht zijn vervelende vragen en een slechte sfeer op je huidige job.
Je hoeft jezelf niet altijd te verklaren. Heb je een sollicitatiegesprek tijdens de werkuren? Zeg dan op je huidige werk dat je door privé-omstandigheden wat vroeger weg moet of neem een half dagje verlof. Beter is nog om je (online) sollicitatiegesprek net voor of net na de werkuren in te plannen.
Soms is het aanlokkelijk om tijdens het sollicitatiegesprek je hart te luchten over de reden waarom je weg wil bij je huidige werkgever. Toch laat je je best niet verleiden tot roddelen want dit geeft meteen een slechte en onbetrouwbare indruk. Probeer liever op een neutrale en volwassen manier te verwoorden wat er misloopt op je huidige job.
Lijkt logisch, maar toch … wie tijdens de middagpauze op het werk wat rond scrolt op jobsites en cv’s doormailt, kan dit best doen met zijn privé-e-mailadres. Ben je geregistreerd op een jobsite en krijg je geselecteerde vacatures via mail toegestuurd? Zet dan je notificaties uit, zo worden jij (en je collega’s) tijdens de werkuren niet onnodig gestoord door het meldingsgeluid.
Probeer ook om thuis te zoeken naar werk. Neem hier voldoende tijd voor en plan desnoods een vaste “zoekavond”in je agenda.
Online solliciteren: tips & tricks
Heb je een sollicitatiegesprek net voor of net na je werkdag? Probeer dan vestimentair niet te overdrijven maar wees jezelf en houd vast aan je eigen, professionele dresscode. Het heeft geen zin om overdressed naar je afspraak te vertrekken. Wil je je eerst wat opfrissen vooraleer je vertrekt? Neem dan een extra outfit mee en kleed je om in de auto.
Lees ook: Solliciteren in stijl
Steeds vaker gebruiken werkgevers LinkedIn om nieuw personeel te vinden. Daarom is het belangrijk dat je LinkedIn-profiel up-to-date is. Let er wel op dat je bij de standaardinstelling “profielwijzigingen delen” uitzet vooraleer je je profiel een update geeft. Zo krijgt je huidige werkgever ook geen melding dat jij op zoek bent naar een nieuwe job …
Hoe moeilijk het ook kan zijn, probeer toch nog professioneel te blijven en blijf je inzetten op je huidige werk. Vermijd een negatieve referentie en ga met een positieve en professionele mindset verder aan het werk. Once a professional, always a professional.
Op zoek naar een nieuwe professionele uitdaging? Bekijk het huidige vacatureaanbod
(fd)
25 augustus 2021Een opleiding via het werk kan je carrière een boost geven. Maar wat als je hierna van werkgever verandert? Moet je die opleidingskosten dan terugbetalen?
Goed nieuws voor sollicitanten: dit jaar duurt een sollicitatieproces gemiddeld 30 dagen minder lang dan vorig jaar!
10 tot 15 seconden. Meer heeft een rekruteerder niet nodig om een cv op de ‘geselecteerd’-stapel te leggen. Je moet meteen een goede indruk achterlaten...
Alexa Shoen geeft graag tips om elke (jonge) werkzoekende wegwijs te maken in de jungle van de 21e-eeuwse arbeidsmarkt...
Doorgaans bestaat een sollicitatieproces uit verschillende rondes. Deze gesprekken vereisen allemaal een andere aanpak. Hoe zit dat precies?
Een online sollicitatiegesprek is anders dan een klassiek sollicitatiegesprek op kantoor en in dezelfde ruimte. En tegelijk zijn er veel gelijkenissen...
Jesse werkt bij Equans: “Mijn schitterende collega’s en de vele afwisseling geven me een pak energie.”
Ruim 70% van de werkende Belgen zou op dit moment niet neen zeggen tegen een nieuwe job.
Na een stage van vijf weken wist Luana dat ze bij het Wit-Gele Kruis wou solliciteren. Haar stagebegeleider Frans speelde een grote rol in die beslissing.