Na een burn-out terug aan het werk? 5 essentiële stappen
Na enkele maanden afwezigheid door een burn-out wil je graag het werk hervatten. Waaraan moet je zeker denken? Enkele tips ...
Van carrièrecoach Katrin Van de Water krijg je enkele nuttige tips om te gaan solliciteren na een burn-out, zodat jij binnenkort weer aan de slag kan én energie krijgt van je werk in plaats van dat het je energie kost …
Je hebt de afgelopen maanden veel tijd gehad om na te denken. De ‘waaromvraag’ spookte vermoedelijk regelmatig door je hoofd. Heeft de oorzaak van je burn-out te maken met de waarden van je werkgever, die niet strookten met die van jou? Of paste de functie niet helemaal bij je?
Je carrièrepaspoort kan je hierbij helpen. Dit bevat een overzicht van:
Op basis hiervan kan jij een balans opmaken van je vorige functie en zie je meteen op welke punten er een match en een mismatch is. Neem dit mee naar je sollicitatiegesprek!
Heb je een gat op je cv vanwege een burn-out? Dan bestaat de kans dat hier naar gevraagd zal worden tijdens je sollicitatiegesprek. Liegen is geen goede optie. Beschrijf je burn-out daarom op een positieve manier. Zeg bijvoorbeeld dat het een periode was om rust te nemen en na te denken over een nieuwe uitdaging. Toon je carrièrepaspoort en vertel dat je nu zicht hebt op de ingrediënten die jij nodig hebt om energie te krijgen van je werk.
Wordt er niet naar gevraagd? Vertel er dan niets over. Houd in je achterhoofd dat ‘alles wat aandacht krijgt, groeit’. Je wil niet in de hoofden blijven hangen als de persoon die net een burn-out heeft gehad, wél als iemand met die en die kwaliteiten.
Was jij jezelf helemaal aan het opbranden door te veel te werken? Pak het na het solliciteren anders aan. Spreek met jezelf af hoeveel je gaat werken en houd je hier ook aan.
Pas de tips voor energiemanagement toe. Herken ook op tijd de symptomen die jij in het verleden had. Stress niet, maar pak ze tijdig aan en doe een stapje terug. Hierdoor is jouw burn-out echt verleden tijd.
In een burn-out leer je jezelf kennen. Hoe verrijkend is dit! Zie het als een enorm groot leermoment waar je dankbaar voor kan zijn. Sleep het verleden niet met je mee, maar werk aan je toekomst. Solliciteer naar een job die jou gelukkig maakt, zorg voor ontspanning en geniet meer van het leven dan ooit te voren!
Heb jij een burnout maar wil je binnenkort weer aan de slag? Overweeg dan zeker het Passion For Work-programma ‘In 5 stappen weten wat ik wil’, waarin je leert om je carrièrepaspoort op te maken.
(kvdw/kv)
Katrin Van de Water is oprichtster van Passion for Work. Ze begeleiden hoogopgeleide 30- en 40-ers die worstelen met hun loopbaan. Vaak willen ze iets anders, maar weten niet wat en/of hoe. Ze werken vanuit de filosofie van Personal Branding. Je leest er meer over in het gratis eBook Personal Branding, wat je ontvangt via www.passionforwork.be.
7 november 2016Na enkele maanden afwezigheid door een burn-out wil je graag het werk hervatten. Waaraan moet je zeker denken? Enkele tips ...
Vroeger bestond een burn-out gewoon niet. Is een burn-out een ingebeelde ziekte van aandachtzoekers of is er meer aan de hand?
Kun je een beroep doen op je hospitalisatieverzekering als je een burn-out hebt? Slechts bij de helft van de Belgische verzekeraars, zo blijkt.
Slaap je slecht, voel je je onrustig of angstig en pieker je heel de tijd? Herken de symptomen van een burn-out tijdig. Voorkomen is beter dan genezen.
Stressgerelateerde aandoeningen zoals burn-out zijn de beroepsziekte van de 21ste eeuw: bijna één op drie afwezigheden wordt erdoor veroorzaakt.
Burn-out valt niet te onderschatten, maar toch wordt er nog weinig aan gedaan om het te voorkomen. Zo blijkt uit een online test van Psy@Work op Jobat.be.
Een nee heb je, een ja kun je krijgen en dat geldt ook bij solliciteren. Maar kan je als starter het onderste uit de kan halen tijdens je loononderhandeling?
Je bent charismatisch, charmant en slim. Maar je bazen of collega’s merken het niet? Geen nood: dankzij Jobat ben je morgen al de held van je bedrijf.
De opkomst van AI is een toegevoegde waarde voor werknemers met een beperking. Ruim de helft onder hen gebruikt het om problemen op het werk op te lossen.