7 alarmsignalen tijdens je jobinterview
Niemand kan voorspellen hoe die nieuwe job zal uitdraaien. Maar een aantal signalen tijdens je sollicitatie moeten bij jou wel de alarmbellen doen afgaan...
In deze competitieve jobmarkt springen vooral de kandidaten in het oog die zich duidelijk kunnen profileren, die weten wat hun toegevoegde waarde is en die het nodige opzoekwerk deden over de jobaanbieder.
Vergeet niet dat het bedrijf op zoek gaat naar die ene sollicitant die het meest waardevol lijkt in de toekomstige job en die het beste past binnen de bedrijfscultuur. Aan jou om er voor te zorgen dat jouw ‘personal brand’, zodra je de deur binnenstapt, uitstraalt wat jouw waarden en sterktes zijn.
Hierbij enkele onmisbare tips om jezelf met een sterke ‘personal brand’ door het gesprek te loodsen.
Eén van de meest voorkomende vragen bij interviews. En één van de meest gevreesde. Want wat moet je nu precies gaan vertellen? Wel, recruiters verwachten vooral dat je op een enthousiaste, zelfzekere manier en in enkele zinnen, iets over jezelf vertelt dat relevant is voor de job.
Hou in het achterhoofd dat je iets zegt over hoe je met passie en overtuiging de job zal doen waar je nu voor solliciteert.
Wie bijvoorbeeld solliciteert voor een functie als technische medewerker zou iets kunnen zeggen als: ”Ik hou ervan om toestellen uit en in elkaar te steken. Zo haalde ik als kleuter, tot grote ergernis van mijn moeder, reeds de radio uit elkaar! Het was dan ook geen verrassing dat ik voor technische wetenschappen koos. Ondertussen kan ik u garanderen dat ik de radio ook weer terug in elkaar kan steken. Mijn passie voor techniek is gebleven en vandaar dat ik bij u solliciteer voor deze job.”
Nog één van die lastige vragen waar menig sollicitant over struikelt. Ook hier is het makkelijk om je reeds op voorhand voor te bereiden. Jouw goede eigenschappen zijn diegenen die een toegevoegde waarde zijn voor de jobfunctie. Zoek er ook een voorbeeld bij waarmee je kan bewijzen dat je deze kwaliteit optimaal inschakelde.
Doe hetzelfde voor je negatieve kantjes. Onthoud dat aan elke negatieve eigenschap ook een positieve kant zit en zet vooral die positieve eigenschap in de verf. Bijvoorbeeld: ”Ik ben nogal vastberaden, soms tot ergernis van mijn collega’s, maar dat zorgt ervoor dat ik niet snel opgeef en blijf zoeken naar mogelijke oplossingen.“
Maak dankbaar gebruik van Google om meer te weten te komen over je ‘toekomstige’ functie en het bedrijf in kwestie. Laat merken dat je voorbereid bent. Zorg dat je de naam van de directeur kent, de visie en de missie én het product of dienst waar het bedrijf voor staat.
Indien je weet wie jou gaat interviewen, is het handig om van deze persoon ook al iets meer te weten. LinkedIn is hierbij een handig hulpmiddel.
Stel dat je een aantal magische woorden zou kunnen gebruiken waardoor je meteen een goeie indruk maakt bij de interviewer? Je hoeft niet ver te zoeken naar de juiste woorden: ze staan in de jobomschrijving.
Zorg ervoor dat je precies weet wat er in de vacature staat en gebruik die exacte woorden terug in het gesprek. Omcirkel de belangrijke woorden in de jobomschrijving en gebruik deze exacte woorden. Recruiters krijgen dan echt het gevoel dat voor hen de witte raaf zit die ze zoeken.
Zorg dat je CV, wat je zegt en hoe je overkomt één geheel vormen.
Al te vaak vermelden sollicitanten in hun CV een kwaliteit van zichzelf die in het interview, verbaal en non-verbaal wordt geminimaliseerd of zelfs teniet gedaan. Recruiters zoeken steeds visueel en auditief bewijs van jouw beloftes. Ben je bijvoorbeeld creatief en is dat belangrijk voor de toekomstige job, zorg dan voor het visuele bewijs ook in je voorkomen. Dit geldt voor elke kwaliteit: oog voor detail, structuur, daadkracht, commerciële flair enzovoort ...
Jouw Personal Brand is je ‘persoonlijk merk’. Het bepaalt de indruk die blijft hangen na het interview wanneer je de kamer verlaat. Het maakt ook het verschil of de deur voorgoed dicht gaat of helemaal open gaat.
Door tijdig bezig te zijn met je personal brand kan je anderen positief beïnvloeden over hoe ze naar je kijken. Het is een investering in jezelf, die zich nadien ruimschoots terugbetaalt, omdat jij sneller, gerichter én met meer succes jouw droomjob kan realiseren.
(lb) - Bron: www.expertacademy.be - Meer info over de workshop ‘Personal Branding’
30 september 2021Niemand kan voorspellen hoe die nieuwe job zal uitdraaien. Maar een aantal signalen tijdens je sollicitatie moeten bij jou wel de alarmbellen doen afgaan...
Hoewel je je eigen geluk niet kan forceren, kan je toch proberen om een aantal professionele meevallers jouw pad te laten kruisen. 12 tips hoe het moet.
Wat de Rode Duivels niet lukte op het WK 2022, lukt jou wel: de tweede ronde halen voor die droomjob...
Liegen op je curriculum vitae, het komt vaker voor dan je denkt. Deze 8 'leugens' worden het meest verteld op cv's.
Uiteraard ben je extra voorzichtig op je eerste werkdag om zeker geen blunders te maken. Welke zaken vermijd je bijgevolg best als je pas begint?
Een uitstekende strategie is om je sollicitatiegesprek actief te sturen. Hoe doe je dat? Door zelf vragen te stellen aan de interviewer.
Uiteraard kan je tijdens of na je sollicitatiegesprek zelf vragen stellen. Je kan bv. polsen naar de bedrijfscultuur. Maar je kan het ook via een omweg doen.
Een nee heb je, een ja kun je krijgen en dat geldt ook bij solliciteren. Maar kan je als starter het onderste uit de kan halen tijdens je loononderhandeling?
Verstuur jij je werkmails als een pro of eerder als een amateur? Mailen als een baas: zo doe je het!