5 signalen van een succesvol jobinterview
Familie, vrienden of jezelf: iedereen zal zich afvragen hoe dat jobinterview ging. Moeilijk te zeggen vaak, al zijn er signalen die je het beste doen vermoeden.
Al van bij de eerste handdruk heeft de rekruteerder er een idee van welk soort vlees hij in de kuip heeft. Zit je neer, ga dan rechtstaan om de ander te begroeten. Maak oogcontact en geef een stevige hand.
“Iemand die jou schichtig aankijkt en een slap handje geeft, wekt weinig vertrouwen. Mensen die je in de ogen kijken en je stevig de hand schudden, komen veel meer zelfverzekerd over”, legt Kevin Strubbe uit. “Een kus geven kan in geen geval. In veel bedrijven wordt er ook onder collega’s niet gekust, dus waarom zou jij je er dan als sollicitant wel aan wagen?”
Iemand die ouder is en hoger geplaatst dan jijzelf begroet je in de regel niet met ‘hallo’, maar met ‘dag, mijnheer of mevrouw x’. Laat ook ‘je’ en ‘jij’ achterwege en kies voor ‘u’.
Lees ook: 7 tips om indruk te maken bij het solliciteren
Het sollicitatielokaal binnengekomen, steekt de volgende hindernis de kop op: wat doe je met je gsm? “Je gsm op tafel leggen is eveneens een grote flater. Eigenlijk hou je je mobieltje best zo ver mogelijk van het sollicitatiegesprek weg. Laat hem in de auto achter of in je handtas. Als je hem in je broek- of jaszak stopt, loop je het risico er tijdens het gesprek verwrongen bij te zitten.”
Is je gsm toch het lokaal mee in, zet hem dan volledig uit. “Als sollicitant hoort het zelfs niet om je gsm op trilalarm te zetten. Je moet laten zien dat je je tijd volledig vrijmaakt om aan het sollicitatiegesprek te wijden. Je zou het ook niet op prijs stellen als een rekruteerder zijn mobieltje doodleuk opneemt of constant sms’jes zit te versturen.”
Eerste hulp bij jouw sollicitatiegesprek: voor, tijdens én na
“Ik raad altijd aan iets te nemen zonder bruis, anders krijg je al snel oprispingen terwijl je je verhaal zit te doen. Drink het niet in één keer leeg, hoeveel dorst je ook hebt. Je wil de werkgever niet de indruk geven dat je gulzig bent of de stress geven van nog iets te moeten serveren. Het kan ook geen kwaad dat je je glas nog voor een derde vol op tafel laat staan, maar drink er toch tenminste iets van.”
Door de tafelmanieren te respecteren, kan je ook scoren. “Water wordt vaak in een wijnglas aangeboden. Als je dat glas bovenaan vast neemt met je vingers, laat dat een heel andere indruk na dan wanneer je het glas netjes bij de steel vastpakt.”
Extra: Volg jij de werketiquette op je werk?
Net als de verwelkoming blijft het afscheid veelal het meeste bij. Grijp dit moment aan om duidelijk te maken dat je het gesprek aangenaam vond en hoopt op een vervolg.
“Sowieso bedank je de rekruteerder altijd voor zijn tijd. Dat hoeft niet heel stijf en plechtig over te komen, maar kan gerust op een joviale manier. Sluit vervolgens af met een spontane glimlach.” Succes verzekerd.
Uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? 7 to do's
Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Familie, vrienden of jezelf: iedereen zal zich afvragen hoe dat jobinterview ging. Moeilijk te zeggen vaak, al zijn er signalen die je het beste doen vermoeden.
Diversiteit op het werk is een meerwaarde. Maar het kan ook uitdagend zijn om om te gaan met cultuurverschillen onder collega’s. Lees je in met deze tips!
Soms zegt één blik meer dan duizend woorden. Toch ben je maar beter genuanceerd wanneer je de lichaamstaal van je gesprekspartner probeert te lezen.
Kan je tijdens een sollicitatie vermelden dat je ook bij een ander bedrijf je licht opsteekt? Het is soms delicaat maar je kan er ook je voordeel mee doen...
Krijg of stuur jij naar hartenlust smileys of andere symbooltjes in je e-mails met collega’s of zakenrelaties? “Niet altijd een goed idee”, klinkt het.
De werketiquette is een breed begrip. En in elk bedrijf anders! Al zijn er wel enkele elementen die vaak terugkeren. Volg jij de werketiquette strikt op?
Je mag op sollicitatiegesprek gaan. Maar wat nu? Wat zeg je als je bent uitgenodigd? Een simpele ‘dankjewel’ of mag het wat enthousiaster?
Digitaal is het nieuwe normaal en dat geldt ook voor de professionele communicatie. Wat zijn de etiquetteregels en hoe houden we het zakelijk en efficiënt?
Bestaan er regels bij het geven en ontvangen van presentjes? We staken ons licht op bij etiquettespecialist Kevin Strubbe.