Hoe maak je een geslaagde carrièreswitch?
De coronacrisis zorgt voor de nodige werkonzekerheid. Toch kan net die onzekerheid jou helpen om eindelijk die langverwachte carrièreswitch te maken!
De social profitsector, waartoe onder meer ziekenhuizen, woon- en zorgcentra, kinderdagverblijven, beschutte en sociale werkplaatsen, maar ook culturele centra, bibliotheken of socioculturele organisaties behoren, kampt nog meer dan andere vakgebieden met een schrijnend personeelstekort. Dat is al jaren zo. Ondanks de talrijke creatieve inspanningen om de instroom naar beroepen als verpleegkundige, bibliotheekmedewerker of bejaardenhelpster, wordt het geweer van schouder veranderd. Er zullen nu ook actieve beroepsgroepen worden aangesproken om de overstap naar de zorg te maken.
Noord-Limburg is een voorloper om deze methodiek te hanteren. Men gaat er, in samenwerking met sociale-economie-bedrijven en arbeidsbemiddelaars uit de regio, trajecten op maat uitstippelen om nieuwe medewerkers te rekruteren. Een eerste actie is de organisatie van een groot netwerkevent op 16 november. Op de seniorencampus Pelle Melle in Overpelt wordt iedereen die belangstelling heeft voor de sector, uitgenodigd om kennis te maken met werknemers en organisaties die vandaag al in de social profit actief zijn.
Ann Willems (Dienst Tewerkstelling en Opleiding van Welzijnsregio Noord-Limburg) zal er toelichting geven over stagemogelijkheden en tewerkstellingsmaatregelen in de ouderenzorg en kinderopvang. Larisa Didenko van VIVO (expertisecentrum voor vorming en opleiding in de social profit) stelt een campagne voor die beoogt mensen met een migratieachtergrond te inspireren en voor te bereiden op een job in de social profit. Er zullen ook 2 dames van buitenlandse origine getuigen over de weg die ze aflegden om polyvalent zorgkundige te worden.
Verder zal Ruth Claes, directrice van IN-Z (lokale diensteneconomie), een toelichting geven over hun projecten ter ondersteuning van ouderzorg en kinderopvang. Tot slot zal Eric Bogers, directeur van De Biehal STC/LDE ( kringwinkels en dorpsrestaurants) vertellen over hun ondersteunend aanbod voor de social profit. Eigen aan deze projecten uit de sociale economie is dat ze een ondersteuning bieden aan een organisatie, en tegelijkertijd mensen met een bepaalde afstand tot de arbeidsmarkt werk- en groeikansen bieden.
Dit netwerkevent wordt georganiseerd in het kader van de regierol voor sociale economie die de Noord-Limburgse gemeentebesturen uitoefenen via Welzijnsregio Noord-Limburg.
(kme) - Meer info en inschrijvingen: Liesbeth Niewets, tel. 011/66.87.91 of liesbeth@welzijnsregio.be
3 november 2017De coronacrisis zorgt voor de nodige werkonzekerheid. Toch kan net die onzekerheid jou helpen om eindelijk die langverwachte carrièreswitch te maken!
Na acht jaar zei Sigrid Van Rompaey haar job als zelfstandig projectontwikkelaar vaarwel. Het was tijd om haar passie voor interieurvormgeving na te jagen.
Als je vrijwilligerswerk doet, laat je je goed hart zien. Dat klinkt logisch. Dat het je carrière ook een boost kan geven, is gewoon mooi meegenomen, toch?
Niet elke collega vindt het fijn om na de werkuren gemaild of gebeld te worden. En dat heeft veel te maken met iemands persoonlijkheid.
Om de uitstoot van CO₂ zoveel mogelijk te beperken, moet iedereen zijn of haar steentje bijdragen. Zelfs de keuze van je job kan al impact hebben.
Ontdek hoe je een inclusieve werkplek creëert waar iedereen zich welkom voelt, ongeacht hun seksuele oriëntatie. Wij geven je de essentials mee.
Ons land telt 161.465 verkopers of winkelmedewerkers. Daarmee is verkoop qua functie het op één na meest voorkomende beroep in ons land.
De recente vacaturecijfers van VDAB vertonen een daling maar twee technische profielen roeien tegen de stroom in: mecaniciens en leidinggevenden.
De zorgsector schreeuwt om personeel. Om dit te kunnen bewerkstelligen zijn er diverse opleidingsstelsels in het leven geroepen. Hoe gaat dat in zijn werk?