Loonbrief
Vorige

1 van 99

Volgende
Volgend artikel:

Meer aanwezig op kantoor = meer kans op promotie

Snap jij wat er allemaal op je loonbrief staat?

loonbrief is ingewikkeld
Voel jij je elke maand weer een dummie bij het lezen van je loonbrief? Je bent niet alleen: 1 op 4 Belgen snapt er ook niks van. Kunnen we die loonbrief dan niet skippen en gewoon ons loon uitbetaald krijgen?

Het boek “Loonbrieven voor dummies” is helaas nog niet geschreven maar voor zij die die ambitie hebben: het wordt sowieso een bestseller. Uit een nationaal onderzoek bij 650 Belgen, uitgevoerd door iVox in opdracht van HR-softwareontwikkelaar Prato, blijkt dat 1 op de 4 (26,8 %) moeite heeft om z’n loonbrief te ontcijferen. Bij jongeren ligt dat percentage zelfs nog hoger: daar snapt 1 op de 3 niet wat er feitelijk op dat document staat.

Belangrijke functie

Veel werknemers lezen hun loonbrief elke maand diagonaal van boven naar onder, recht naar het allerbelangrijkste: het nettoloon dat uiteindelijk overgeschreven zal worden op hun rekening. Maar het kan erger: 7 op de 10 leest die brief helemaal niet.

De oplijsting met loongerelateerde termen en bedragen wordt vaak bewust links gelaten wegens té complex en té onbegrijpelijk. De loonbrief gewoon afschaffen is echter ook geen goed plan, want het heeft twee belangrijke functies, nl. informeren en controleren.

’t Is ingewikkeld

Loonberekening is geen eenvoudige materie. Het helpt ook niet dat België, na Frankrijk en Italië, de derde meest complexe loonberekening ter wereld heeft. De wetgever voorziet verplichtingen over wat er precies in je loonbrief moet staan en dat is maar goed ook. Ze zorgen ervoor dat je tenminste goed geïnformeerd wordt.

Bruto, netto, toeslagen, premies, voordelen in natura, fiscale inhoudingen en sociale bijdragen.. en de bijhorende kortingen hierop... ‘t is ingewikkeld. De verschillen in de sociale en fiscale behandeling voor hetzelfde loonvoordeel maken het vervolgens nog ingewikkelder. Kortom: Chinees voor de ene, Swahili voor de andere. Maar je bent tenminste geïnformeerd.

Toch kan het ook anders. “Een loonfiche zal nooit een eenvoudig document zijn”, getuigt Geert Vermeir, Manager Juridisch Kenniscentrum bij SD Worx. “Toch kan een goede structuur met duidelijke benamingen en zonder al te veel jargon de werknemer wegwijs maken in z’n loonadministratie. Wat extra info over de verschillende lijnen op de loonbrief zorgt ook voor meer transparantie en begrip. Een duidelijk overzicht over wat in plus en min komt, zorgt er dan voor dat je je loonberekening makkelijker begrijpt.”

Controle

Met een loonbrief kun je ook controle uitoefenen op de berekening van je nettoloon. Vergelijk het met een kassaticket uit je favoriete supermarkt: een ticket met alleen maar het eindbedrag op, geeft je niet zoveel vertrouwen. Een uitgebreid ticket met alle afzonderlijke prijzen, inclusief de kortingen en btw geeft je al een beter gevoel. Hiermee kun je effectief nakijken of je rekening wel degelijk klopt.

Orde in de chaos

Een duidelijk opgestelde loonbrief zorgt bij de werknemer voor een geruststellende aha-erlebnis en geeft vertrouwen in de correcte berekening van zijn nettoloon.

Waarom het moeilijk maken als het ook makkelijk kan? Eenvoud siert, ook bij de opmaak en samenstelling van de gemiddelde loonbrief.

(mr)

19 juni 2020
Anderen bekeken ook