Kantoor van de toekomst staat in Aartselaar
Waterzuiveraar Aquafin bouwt momenteel het kantoor van de toekomst: maatschappelijk verantwoord, in harmonie met zijn omgeving én gericht op hybride werken.
Steven De Baerdemaecker, een jonge procestechnoloog bij Aquafin, verduidelijkt hoe het precies werkt: “Om rioolwater te zuiveren, wordt het afvalwater vermengd met miljarden microscopisch kleine organismen of ’actief slib’. Deze micro-organismen gebruiken het afvalwater als voedingsbron en groeien zo continu aan. Een deel van dit actief slib blijft in het zuiveringsproces, de rest voert Aquafin af voor verwerking.”
Aquafin recupereert momenteel al energie uit het slib, bijvoorbeeld via de productie van biomethaan. In de toekomst wil het bedrijf nog meer energie en grondstoffen recupereren uit afvalwater. In de haven van Gent zal Aquafin een nieuwe slibmonoverwerker bouwen. “Met dit project gaan we ver voor de ecologische en klimatologische impact”, gaat Steven enthousiast verder.
“Deze nieuwe installatie wordt een monoverwerker en wordt dus niet verdund met andere stoffen. Op die manier benutten we de energie en grondstoffen in het slib optimaal. Eén van die grondstoffen is fosfor, een essentiële bouwsteen voor het leven maar de natuurlijke voorraden ervan in de wereld zijn eindig. Dat Aquafin dit fosfor uit het afvalwater kan halen, is een speerpunt in de circulaire economie.”
De nieuwe slibmonoverwerker komt dus in de haven van Gent. In 2026 zal die twee derde van het Vlaamse slib behandelen. De slibmonoverwerker zet de vrijgekomen energie volledig om in groene stoom. Alle geproduceerde stoom dient als alternatieve energiebron in industriële processen en vermindert zo het gebruik van fossiele brandstoffen.
“De combinatie van een rechtstreekste afname van de volledige stoomproductie en de verregaande inzet op grondstoffenrecuperatie voor Aquafin, maakt van deze installatie een voorbeeld in Europa!”, zegt Steven. “Voor Aquafin is dit een belangrijk en complex project. Als lid van het projectteam geef ik het project mee vorm en heb ik speciale aandacht voor de ecologische en klimatologische optimalisaties. Ik haal veel voldoening uit de impact die ik hiermee realiseer. Tegen 2040 wil Aquafin monoverwerking gebruiken voor 100 procent van zijn slib, dus van heel Vlaanderen”, aldus Steven.
“Het is een project met een lage klimaat- en milieu-impact én het geeft Aquafin zekerheid voor zijn slibafzet op lange termijn. Ik ben blij dat Aquafin hierin een voortrekkersrol opneemt.”
Lees ook: Eerst (hemel)water, de rest komt later
(Emiel De Bleser) - Bron: Go for happy Magazine
23 december 2021Waterzuiveraar Aquafin bouwt momenteel het kantoor van de toekomst: maatschappelijk verantwoord, in harmonie met zijn omgeving én gericht op hybride werken.
Duurzame en herbruikbare energie zijn de toekomst. Maar hoeveel valt er in deze sector eigenlijk te verdienen?
Waarom zou je de hele tijd achter de schoolbanken zitten als je ook in de praktijk kunt leren? Dat moet Robin Vanhee gedacht hebben...
Bij Aquafin halen ze het groen gas zelf uit het slib van het afvalwater en injecteren ze het daarna op het aardgasnet. Een primeur in Vlaanderen.
Karel Claes was dertig jaar teamcoördinator bij Aquafin. Hij geeft nu rondleidingen op zuiveringsinstallaties voor nieuwkomers en voor het brede publiek.
Aki Jungbluth is waterexpert bij waterzuiveraar Aquafin. Die job is niet alleen onbekend en nieuw, maar ook brandend actueel.
Elke stap maakt een verschil. De wereld (een beetje) beter maken, kun je even goed doen met je bedrijf of je collega’s.
Slechts 7% van de tijd valt er neerslag. Elke druppel telt dus! Ingenieur Eva Bogaerts van Aquafin helpt mee om hemelwater de plaats te geven die het verdient.
Een goed idee hebben is leuk. Maar leuk alleen is niet genoeg. Je moet er ook wat mee doen. Eindig een brainstorm daarom altijd met het uitwerken van je ideeën.