Stress
Vorige

1 van 519

Volgende
Volgend artikel:

3 tips om zonder stress je evaluatiegesprek aan te gaan

Slaap je slecht? Dan lijd je misschien aan 'semi-somnia'?

Niets zo vervelend als midden in de nacht wakker worden en de slaap niet meer kunnen vatten. Schiet je weleens recht in bed omdat je een mailtje naar je collega’s bent vergeten te sturen? Dan lijd je misschien wel aan ‘semi-somnia’, een slaapstoornis die een zware impact heeft op je gezondheid.
#

Insomnia, de slaapstoornis waarbij je héél moeilijk in slaap valt en slechts enkele uren per nacht daadwerkelijk slaapt, heeft een grote impact op je gezondheid. Je staat vermoeid op, kunt je moeilijk concentreren, bent snel geïrriteerd en daarbovenop heb je nog last van hoofdpijn.

Heb je al kennisgemaakt met het extreem vervelende zusje van insomnia? Mensen die élke nacht een half uur wakker liggen en continu piekeren over het werk of persoonlijke gebeurtenissen lijden aan ‘semi-somnia’. Ze hebben voldoende slaap maar omdat ze ’s nachts nog veel informatie verwerken, is hun brein heel actief en worden ze niet uitgerust wakker.

Werk mee naar huis

Jean Gomes deed vijf jaar lang onderzoek naar ‘semi-somnia’ bij 30.000 Britse patiënten. Zijn conclusie? Technologie is hoogstwaarschijnlijk de grote boosdoener. Hoewel we al eeuwenlang kampen met stress, en dat ook één van de belangrijkste redenen is voor een slechte nachtrust, was er vroeger een veel duidelijkere scheiding tussen het werk en het privéleven. Als je thuis was, kon je lekker ontspannen.

Maar wat doen we vandaag als we thuiskomen? Online shoppen, door de nieuwsfeed van Facebook scrollen en intussen ook nog bingewatchen. Daardoor zijn onze hersenen de hele tijd actief en krijgen ze geen moment rust. En dat veroorzaakt rond bedtijd grote problemen.

Minder melatonine

Als je slaapt, gebeuren er drie dingen in je hersenen. De productie van het hormoon melatonine neemt toe omdat het donker is, je lichaamstemperatuur daalt en je lichaam en geest ontspannen zich. Je zenuwsysteem schakelt zichzelf uit.

Tokkel je nog even op je telefoon of tablet? Fel licht, zoals het scherm van je smartphone, zorgt dat er bijna een kwart minder melatonine geproduceerd wordt. Daardoor heb je dus ook meer tijd nodig om in de diepste slaapfase te komen. En je totale slaap duurt ook een stuk korter. Maar dat is niet alles. Doordat je continu op Facebook, Instagram of op televisie nieuwe informatie binnenkrijgt, kan het leiden tot een overload. Je hebt dus meer tijd nodig om alles te verwerken en krijgt minder tijd om écht te slapen. Het resultaat? Je bent nog altijd moe als je ontwaakt.

Een goede nachtrust

Wil je nog eens een nachtje goed doorslapen? Neem doorheen de dag eens anderhalf uur de tijd om al je gedachten te ordenen. Drink ook genoeg water zodat je vaker naar het toilet moet, zonder smartphone. En last but not least: als je je laptop of mobiele telefoon niet kunt laten liggen, zet dan de lichtsterkte wat lager en surf niet langer dan een uur op het internet. Hoe korter je surfsessies, hoe minder de productie van melatonine wordt verstoord.

(dt/em) - Bron: Daily Mail 

22 februari 2018

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook