Zo herken je een LGTBQ-vriendelijke werkplek
Ontdek hoe je een inclusieve werkplek creëert waar iedereen zich welkom voelt, ongeacht hun seksuele oriëntatie. Wij geven je de essentials mee.
“Ik studeerde zelf nog radio aan het Rits toen ik door Peter gebeld werd met de vraag of ik de Afrekening wou presenteren. Blijkbaar had iemand hem mijn naam ingefluisterd. Peter was toen producer van de Afrekening. Ik kende hem van zijn radiowerk en was ook fan maar op dat moment zeker geen echte Studio Brussel-luisteraar.”
Peter Van de Veire: “Ik herinner me nog dat Siska, gekleed in een uitgezakte zwarte trui en een blauwe joggingbroek, heel onbevooroordeeld de studio binnenstapte voor een stemtest. In tegenstelling tot de meeste sollicitanten leek ze totaal niet zenuwachtig. En toen ze in de microfoon praatte, was dat het meest natuurlijke wat ik in jaren had gezien en gehoord.”
“Ik luister graag naar Peter op de radio. Hij is heel grappig en snel. Je kan je daar in trainen, vooral dan in snelheid en techniek, maar dat soort humor moet je echt wel in je hebben. En Peter is nu eenmaal begaafd. Voor mij is hij de beste radiomaker die je in Vlaanderen vindt. Zelf heb ik echt moeten groeien in het vak. Het verschil tussen mijn allereerste Afrekening en wat ik nu doe, is immens.”
Peter Van de Veire: “Ze was inderdaad ‘kakzenuwachtig’ die eerste keer. Bovendien werd ze ook nog eens gevolgd door een ploeg van Radio 1, wat haar niet echt op haar gemak stemde. Maar uiteindelijk is alles vrij goed verlopen. Siska is uit zichzelf heel naturel. Die authenticiteit is heel belangrijk als je radio maakt.”
“Ik heb die eerste uitzending nog altijd op cd staan en dat is best gênant om naar te luisteren. Gelukkig is Peter redelijk goed in het geven van kritiek. Het is ook één van de weinige mensen waar ik dat van pik. Een jaar lang zat er elke donderdag een mail in mijn bus over wat er goed was en beter kon aan mijn uitzending van de dag ervoor. Vorig jaar - ik denk dat het juni was - heeft hij me out of the blue nog eens zo’n mail gestuurd. Daar staat dan tot op de seconde getimed in waar ik te slordig was.”
Peter Van de Veire: “Ik weet niet of ze het nu nog is, maar in het begin was Siska een heel nederig meisje, leergierig en luisterbereid ook. Dat heeft in haar voordeel gespeeld. Want gemakkelijk heeft ze het niet gehad. Als er iemand nieuw de Afrekening presenteerde, werd die meteen neergesabeld. Ze heeft hard moeten werken om in de armen van de luisteraar gesloten te worden.”
“Peter klinkt misschien heel onvoorbereid maar eigenlijk is hij een enorme perfectionist. Ik schrok er een beetje van toen ik zag hoe hij tot ’s avonds de uitzending van de dag erop zat voor te bereiden. Wat hij zou zeggen, welke jingle hij zou gebruiken ... Dat werd allemaal netjes uitgetypt. Peter is een controlefreak; hij maakt daar ook geen geheim van. Je moest eens zien hoe zijn bureau erbij ligt. Piekfijn in orde; het mijne is een stortbak.”
Peter Van de Veire: “Ze is niet zo perfectionistisch als mezelf. Maar dat hoeft ook niet; het zou waarschijnlijk ook iets te pijnlijk zijn voor iedereen (lacht). Maar intussen heeft ze zoveel ervaring dat ze zelf weet wat wel en niet kan. Nu ik op een andere zender zit, hoor ik haar eigenlijk veel te weinig. De radio staat nu ook een stuk minder op Studio Brussel.”
“Peter heeft altijd in me geloofd, ook toen het niet gemakkelijk was om de bazen te overtuigen van mijn talent. De vraag of ik hier mocht blijven werken, of ik de juiste persoon op de juiste plaats was, is hier wel eens gesteld. Op die momenten heeft Peter het altijd voor me opgenomen en zijn stem laten gelden. ‘Ik geloof in Siska’, zei hij dan. ‘Het zit erin, het moet er gewoon nog goed uitkomen.’ Daar ben ik hem heel dankbaar voor. Hij heeft me zo ook veel zelfvertrouwen gegeven.”
Peter Van de Veire: “Ik moest wel in haar geloven, ik had ze binnengehaald (lacht). Maar het was alleszins niet gespeeld. Er is echt getwijfeld over Siska en er werden vragen gesteld over haar doorgroeimogelijkheden. Op een bepaald moment was ze hier zowat de eeuwige vervangster. Zo kan je natuurlijk nooit een programma echt goed ‘pakken’. Maar uiteindelijk heeft ze wel haar kans gekregen als sidekick van Tomas. En sinds Music for Life is het alleen maar vooruitgegaan met haar. Ze heeft nog altijd die meisjesachtige trekken maar het is wel een echte madam geworden.”
23 juli 2012Ontdek hoe je een inclusieve werkplek creëert waar iedereen zich welkom voelt, ongeacht hun seksuele oriëntatie. Wij geven je de essentials mee.
Een moorddiner als teambuilding? Bij Colruyt Group Academy kan het!
Wat de schooldirecteur is voor de school, is de winkeldirecteur voor de winkel of supermarkt: een schaars profiel én knelpuntberoep.
Vitaliteitsverlof? Wat is dat? In Nederland kan je verlof inzetten om te recupereren en te werken aan je fysieke en mentale welzijn. Lees er alles over.
Wie dacht dat enkel harde cijfers en resultaten zakenpartners over de streep halen, think again. Flirten blijkt immers een essentieel onderdeel van zakendoen.
Sta jij open voor een nieuwe job? De meerderheid van de Belgen alvast wel. Meer dan zeventig procent zou geen 'nee' zeggen tegen een nieuwe job.
Bij veel jobtesten zijn je persoonlijkheid en gedrag cruciale elementen. En vaak duiken dan die vier befaamde kleurtypes op.
In het OverKop-huis komt wekelijks een jongerenconsulent van VDAB langs. Op een laagdrempelige manier krijgen zij hulp om hun weg te vinden in het werkveld.
We zijn er ons dikwijls niet van bewust, maar onze lichaamstaal zegt meer dan 1.000 woorden. Wij verzamelden voor elk lichaamsdeel enkele tips.